18.4 C
Panevėžys
Sekmadienis, 28 balandžio, 2024

Maisto entuziastė M. Gruzdenė panevėžiečius supažindina su vyno pasauliu

AutoriusSKIRMANTĖ BUBEYTĖFotoKLAUDIJUS KAIRYS
M. Gruzdenė.

Savo gyvenimo scenaristė, ieškanti ryšio su auditorija, vynais ir maistu per kūrybą – tokią mes sutikome Miglę Gruzdenę, maisto enztuziastę ir vyno ekspertę, jaukioje erdvėje, pramogų ir prekybos centre „Babilonas“, kavinukėje „Vasaris“.

„Paklauskite manęs, ką veiksiu šįvakar, po savaitės – atsakysiu – užsiiminėsiu kūryba. Paklauskite manęs, kurie filmai, muzika, knygos ar situacijos išmokė mane kalbėti, jausti, rašyti, štai čia jau užtruksime“ – juokauja M. Gruzdenė.

„Maistas ir gėrimai man yra daugiau nei tik valgis ar skystis. Tai tarytum beribė dykuma su oazėmis. Eini, trokšti, dūsti, viduje kankiniesi ir šast – minčių krioklys, idėjų dangoraižiai išdygsta prieš akis. Tuomet arba užsirašau, arba pasidalinu, arba užmirštu“, – šmaikštauja pašnekovė.

Panevėžio miesto aktyvistė, organizuojanti įdomaus formato renginius teigia, kad šių renginių lankytojai – išskirtiniai.

M. Gruzdenė.

„Tai – išskirtiniai žmonės. Kažkada man viena įdomi moteris juokaudama pasakė kolekcionuojanti aktyvius žmones. Įstrigo giliai, ne kartą galvojau ką kolekcionuoju aš? Šiuo metu įvardinčiau – milijonus vizualų! Vizualus, kurie gražiai plazdena mintyse, piešia chaotiškas trajektorijas“, – mintis dėstė M. Gruzdenė ir pridūrė:

„Nesu tokia didelė maisto „fanė“, kad žinočiau, ką savo virtuvėse gamina kulinarai, didieji šefai, tačiau minčių tėkmei užgrojus pirmuosius akordus, aš dažniausiai gana greitai pagaunu srovę. Transformuoju matytus vaizdus, sakinius, žodžius, kalbėdama su kitataučiais, neretai sugalvoju ir savo vieną kitą žodį, keliauju. Tai ir tampa mano įkvėpimo šaltiniais“.

M. Gruzdenė.

Pašnekovė teigia, kad likimas mėgsta ironiją.

„Gyvenime dariau bei darau tai, ko labiausiai nekenčiau. Pavyzdžiui, vaikystėje niekada nemėgau žaisti futbolo bei greitai važiuoti dviračiu. Labai nemėgau. Štai, būdama užsispyrusi dvylikametė pradėjau minti dviratį, netrukus skyniau pergales tiek šalies čempionatuose, tiek pirmenybėse ir taurės varžybose. Integruotos futbolo treniruotės padėjo stiprinti ištvermę žiemą. Aukščiausias pasiekimas – Pasaulio jaunimo čempionate Italijoje iškovota 12 vieta treko varžybose 500 m hito rungtyje. Pamenu po pirmojo rato treke, treneriui išrėkus – „Varyk, varyk, tu pirma!“, – užsigalvojau ir taip pro šalį tos milisekundės ir prabėgo. Liko vieta dvyliktuke. Na, bet vis tiek, tai man – itin didelis pasiekimas. Širdyje vis dar liepsnoja simpatija sportui. Šiuo metu itin intensyviai bendradarbiaujame su Panevėžio reprezentacine futbolo komanda. Štai, kad ir artėjantis renginys mūsų restorane – sausio 26 d. gastrofizika užvaldys jusles. Beje, mokykloje man ši disciplina buvo tokia nemėgstama ir varginanti. Dabar su malonumu jos mokausi iš naujo“, – pasakojo M. Gruzdenė ir pridūrė:

„Vasario 14 d. restorane „Vasaris“ vyks Valentino dienos degustacinė vakarienė, ją ruoš minėtos futbolo komandos vyr. treneris ir metų panevėžietis, italas Gino Lettieri. Su Gino kaskart smagiai bendraujame, paliesdami tiek sporto, tiek gyvenimiškas, tiek ir gastronomines temas. Labai įdomu bus pamatyti jį kitame amplua. Bet sportas ir virtuvė – labai panašūs. Yra ir sprinto momentų, yra ką veikti ir stajeriams prie kaitlenčių tobulinant taktiką ir technologijas.“

M. Gruzdenė.

Paklausta, ar idėjos ją aplanko taip lengvai, kaip atrodo, M. Gruzdenė atsakė:

„Galbūt taip tik atrodo. Bet iki šio taško irgi reikia ateiti. Kitą kartą pastebiu, kad vienu metu skaitau tris knygas. Skaitau vieną, po to kitoje erdvėje prisėdu tęsti antrosios. O trečioji dažnai atsiduria rankinuke. Net laukiant susitikimo ar kitais momentais, labai smagu būna įnikti į knygą.“

Maisto entuziastė gilinasi ir į vyno pasaulį.

„Įvyko netikėti dalykai. Nuvažiavau į pirmąją paskaitą Somelje mokykloje ir tiesiog buvau priblokšta. Kokio gylio man tuomet pasirodė vyno pasaulis. O važiavau tik lengvai ir turiningai leisti laiką. Grįžusi šeimai iškart pasakiau – čia jau ne juokai! Reikia turėti geležinį abejingumą, kad negebėtum pajusti vynų pasaulio poezijos. Įtraukė vyno pažinimo ir ragavimo menas bei galimybė prisiliesti prie vyno filosofijos. Šiuo metu somelje meistriškumas yra labai išaugęs šiaurinėse Europos šalyse, lyginant laikmetį prieš kokius dešimt ar penkiolika metų. Daugėja žmonių, norinčių praplėsti mąstymą ir pasaulėjautą. Renkuosi savo kelionėse aplankyti nors vieną vyninę, paragauti skirtingų derlių vynų. Beje, labai malonu su komanda buvo pastebėti ir konstatuoti, kad Panevėžyje esame, bene vienintelis toks restoranas, kuriame nuolat dirba vyno ekspertas. Na, bet tikiuosi, šios srities praktikuojančių žinovų daugės Aukštaitijos sostinėje ir galėsime nuveikti šį bei tą įdomaus drauge“, – viliasi vyno ekspertė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžyje – žiemos gastronomijos savaitė

confident-noyce

Restorane „Vasaris“ derėjo muzika ir vynai

confident-noyce

Prasideda „Turizmo sėkmingiausiųjų“ rinkimai: tarp nominantų – restoranas „Vasaris“

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau