16 C
Panevėžys
Sekmadienis, 28 balandžio, 2024

Skoniu alsuojantis Velykų stalo užkandis: vienas ingredientas užburs visus svečius

Autoriusjp
Fotofreepik.com

Kai kuriose kultūrose geltonasis melionas laikomas sėkmės ir klestėjimo simboliu, tad ir lietuviškam Velykų stalui šis vaisius – neprošal. Jis ne tik atliks simbolinę funkciją, bet bendram vaišių stalui suteiks daugiau spalvų bei atgaivins įvairių patiekalų gausoje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad pasirinkus skanauti geltonojo meliono, praturtinsime savo organizmą įvairiais mineralais bei vitaminais C ir K. 

Visapusiškai sveikatai palankus vaisius

Geltonuoju melionu galima mėgautis įvairiais būdais: jis valgomas šviežias, kaip užkandis, dedamas į vaisių salotas, maišomas į kokteilius, glotnučius bei naudojamas gaiviems desertams gardinti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad įtraukdami šį vaisių į savo mitybos racioną, organizmui padarome išties nemažą paslaugą: praturtiname jį skaidulomis, vitaminais, mineralais bei antioksidantais.

„Melionai pasižymi nedideliu kalorijų kiekiu, tačiau juose gausu svarbiausių žmogui vitaminų ir mineralų, tad jie puikiai papildo subalansuotą mitybą. 100 g šio vaisiaus yra apie 36 kcal, todėl juo galima sočiai, bet nekaloringai užkandžiauti, praturtinant organizmą vitaminais C ir K bei antioksidantais. Šios medžiagos stiprina imuninę sistemą, gerina odos sveikatą, padeda žaizdų gijimui, kraujospūdžio reguliavimui bei mažina lėtinių ligų riziką“, – vardija gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė priduria, kad melionuose esančios skaidulos itin naudingos virškinamojo trakto darbui: 100 g meliono porcijoje yra apie 0,8 g skaidulinių medžiagų, kurios palaiko sveiką žarnyno mikrobiomą ir padeda sulėtinti cukraus bei cholesterolio įsisavinimą kraujyje – tai, savu ruožtu, sumažina lėtinių širdies ligų riziką.

Vis dėlto, gydytojos dietologės perspėjimu, melionus atsargiau turėtų vartoti tie, kuriuos kamuoja cukrinis diabetas arba siekiantys reguliuoti apetito lygį: 100 g šio vaisiaus yra maždaug 8 g cukraus, kurį daugiausia sudaro fruktozė, gliukozė ir sacharozė. Tačiau dr. E. Gavelienė pažymi, kad nepaisant saldumo, palyginti su kitais vaisiais, melionų glikemijos indeksas yra palyginti žemas, t. y. jie lėčiau veikia cukraus kiekį kraujyje.

Ką gaivaus galima paruošti iš meliono Velykų stalui?

Geltonasis melionas gali būti puikus Velykų vaišių priedas, suteikiantis šventiniam meniu saldumo ir gaivumo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vienas iš greitų ir pigesnių būdų įtraukti jį į Velykų šventę – tai paruošti gaivių vaisių salotų.

„Paprasčiausiai supjaustykite prinokusį melioną kubeliais ir sumaišykite jį su kitais vaisiais bei uogomis, pavyzdžiui, braškėmis, mėlynėmis ir kiviais. Skonį galite sustiprinti įmaišydami truputį medaus arba šlakelį šviežių laimo sulčių. Taip pat svečius puikiai atgaivins melionų kokteilis: jo gabaliukus sutrinkite su ledukais, laimo sultimis ir gazuotu vandeniu. Gėrimą galite papuošti mėtos šakele arba laimo griežinėliu”, – pataria ekspertė.

Jei po šventės lieka meliono likučių

O. Suchočeva taip pat rekomenduoja išsaugoti po Velykų likusį melioną: persisotinus šventės vaišėmis, gali nebesinorėti iškart jo suvartoti, o vėliau šis vaisius puikiai pravers kitų patiekalų, pavyzdžiui, salotų gamybai bei gardiems pusrytiniams glotnučiams.

„Supjaustykite likusį po Velykų melioną griežinėliais ar kubeliais bei sudėkite juos į sandarų indą. Svarbu iš indo pašalinti kuo daugiau oro, kad melionas išlaikytų savo tekstūrą ir skonį. Laikykite jį šaldytuve iki 3–4 d. Jei norite prailginti meliono galiojimo laiką, likusius gabalėlius galite ir užšaldyti. Tiesiog sudėkite vaisiaus kubelius ar skilteles ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir užšaldykite kelioms valandoms. Vėliau užšaldytus meliono gabalėlius perkelkite į maišelį ar pasirinktą indą ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėn.”, – aiškina prekybos tinklo ekspertė.

Sužadinkite svečių apetitą su šiais gardžiais bei spalvingais pikantiško skonio užkandžių iešmeliais: saldus melionas, švelni mocarela, gaivus bazilikas bei sūrus vytintas kumpis – tikras skonių fejerverkas, kuris nepaliks nei vieno abejingo.

RECEPTAS

Pikantiški užkandžių iešmeliai su melionais

Iešmeliams reikės:

½ geltonojo meliono;

12 vnt. baziliko lapelių;

Pakelio mocarelos rutuliukų;

12 vnt. vytinto kumpio „prosciutto“ gabaliukų;

Šiek tiek balzaminio kremo.

Gaminimo eiga:

  1. Nulupkite melioną ir pašalinkite sėklas. Iš meliono išskobkite 24 rutuliukus.
  2. Surinkite iešmelius: užmaukite meliono rutuliuką, baziliko lapelį, mocarelos rutuliuką, vytinto kumpio gabaliuką ir antrą meliono rutuliuką.
  3. Keliais šlakeliais apliekite paruoštus iešmelius balzaminiu kremu.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Prinokusį melioną išsirinkti bus vieni niekai – tereikia įvertinti 4 dalykus

confident-noyce

Skirtingos melionų rūšys: kaip išsirinkti?

confident-noyce

Panevėžio rajone augina egzotinius vaisius: ūkininkė džiaugiasi 300 kg arbūzų derliumi

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau