15.9 C
Panevėžys
Šeštadienis, 27 balandžio, 2024

Dietologės pataria, kurios arbatos rūšys padės sužvalėti, o kurios – nurimti

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Žiema – arbatų laikas: daugelio namuose tamsiais vakarais garuoja kvapnios žaliosios, juodosios, baltosios bei vaisinės arbatos, kurios ne tik sušildo, bet ir suteikia jaukumo. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tokiais vakarais vertėtų atidžiau atsirinkti geriamos arbatos rūšį, mat kai kurios savyje turi nemažai kofeino ir gali sutrikdyti miegą.

Žalioji ir juodoji – kuri turi daugiau kofeino?

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog renkantis tarp kavos ir arbatos, vertėtų žinoti, jog kavoje paprastai yra daugiau kofeino. Dideliame puodelyje (apie 250 ml) juodos kavos, kofeino, priklausomai nuo pupelių, yra apie 240 mg kofeino, puodelyje (apie 30 ml) espresso kavos – apie 70 mg, o 250 ml arbatos puodelyje, priklausomai nuo jos rūšies, kofeino yra  25–70 mg.

„Žalioji arbata pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir yra populiarus pasirinkimas tiems, kurie ieško sveikatai palankaus skysčio. Vidutiniškai 240 ml puodelyje žaliosios arbatos yra apie 25-30 mg kofeino. Ji suteikia švelnų energijos pakilimą be intensyvaus stimuliavimo, susijusio su didesnio kofeino kiekio gėrimais. Tuo tarpu juodoji arbata, nors gaminama iš tų pačių arbatmedžio lapų, dėl kitokios gamybos technologijos pasižymi intensyvesniu skoniu, o kofeino kiekis joje taip pat didesnis. 240 ml puodelyje juodosios arbatos paprastai būna apie 40-70 mg kofeino. Tikslus kiekis gali skirtis priklausomai nuo tokių veiksnių kaip virimo laikas ir arbatos lapelių dydis“, – skirtumą įvardija gydytoja.

Mėgstantiems rafinuotus skonius

Dr. E. Gavelienė pažymi, kad baltoji arbata yra mažiausiai apdorota iš visų arbatos rūšių: joje vyksta minimali oksidacija ir išlieka didesnė natūralių antioksidantų koncentracija, palyginti su žaliąja ar juodąja arbata, o ulongo arbata dažnai tinka daugkartiniam užpylimui, tad jos lapeliai gali būti mirkomi kelis kartus, o kiekvienas užpylimas atskleidžia skirtingus skonio niuansus.

„Baltoji arbata apdorojama minimaliai, šios arbatos skonis subtilus, o kofeino kiekis mažesnis lyginant su juodąja arbata. Vidutiniškai 240 ml puodelyje baltosios arbatos yra apie 15-30 mg kofeino. Ulongo arbata yra tarp žaliosios ir juodosios arbatos pagal oksidaciją, jos lapai yra iš dalies fermentuoti. Joje yra vidutinis kofeino kiekis – maždaug 30-50 mg tokios pačios talpos puodelyje. Bendrai ulongo arbata pasižymi įvairiu skoniu – nuo gėlių iki vaisių, priklausomai nuo konkrečios arbatos rūšies“, – teigia dietologė.

Mėgstantiems ramybę

Dr. E. Gavelienė sako, kad žolelių arbatos neturi kofeino, todėl yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išvengti stimuliuojančių medžiagų: populiariausios žolelių arbatos yra ramunėlių, pipirmėčių, čiobrelių.

„Kofeinas yra stimuliatorius, kuris gali sutrikdyti miego režimą. Jei atsisakysite kofeino arba sumažinsite jo kiekį, ypač likus kelioms valandoms iki miego, gali pagerėti miego kokybė ir bendra miego higiena. Be to, nors kofeinas suteikia laikiną energijos antplūdį, po jo dažnai būna jaučiamas tos energijos kritimas. Atsisakius kofeino, energijos lygis gali būti stabilesnis ir pastovesnis visą dieną, be svyravimų, susijusių su stimuliatorių vartojimu“, – pasakoja gydytoja. 

Vėsų žiemos rytą padovanokite savo skonių receptoriams gardžių skonių paletę su namine imbierų, cinamono, granatų bei aviečių arbata.

RECEPTAS 

Naminė arbata

Jums reikės:

30 g malto šviežio imbiero šaknies;

2 vnt. cinamono lazdelių, susmulkintų;

2 l granatų sulčių;

500 ml vandens;

12 vnt. aviečių arbatos maišelių;

80 g medaus;

Pasirinktinai: granatų sėklų ir apelsinų skiltelių.

Gamyba:

  1. Imbiero ir cinamono lazdeles uždėkite ant švaraus audinio. Pakelkite audinio kampus; suriškite virvele, kad susidarytų maišelis. Atidėkite į šalį.
  2. Į didelį puodą supilkite sultis ir vandenį, užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies. Sudėkite arbatos maišelius ir prieskonių maišelį; uždenkite ir palaikykite 8 minutes. Išimkite arbatos maišelius ir prieskonių maišelį; įmaišykite medų. Patiekite šiltą. Jei norite, patiekite su granatų sėklomis, apelsinų skiltelėmis ir papildomomis cinamono lazdelėmis.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vaistininkas įvardijo, kokios vaistažolės tinkamiausios moterų sveikatai gerinti

confident-noyce

Kodėl anglai į arbatą pila pieno? Jeigu pasinaudosite idėja iš Indijos – bus dar skaniau

confident-noyce

Įsibėgėjant arbatų sezonui – ekspertas atskleidė funkcinių ir vaisinių arbatų ypatumus bei jų plikymo skirtumus

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau