Pietų dėžutės klasika – sumuštinis: 3 mitai, kuriuos turėtumėte pamiršti



Pietūs dėžutėje sugrįžta – maisto planavimas (angl. meal prep) ir ruošimas namuose populiarėja visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Kovo 10 d. JAV minima nacionalinė „Susipakuok savo pietus“ diena, kuri kviečia ne tik sutaupyti, bet ir sveikiau maitintis, patiems kontroliuojant namuose paruoštų pietų ingredientų kokybę ir sudėtį.

Minint šią dieną, daugelis renkasi pietų dėžutės klasiką – sumuštinius. Tačiau Lietuvoje sumuštiniai dažnai vis dar vertinami nevienareikšmiškai ir yra apipinti nepilnavertės mitybos mitais. Ar verta jais tikėti?

Daugeliui iš mūsų sumuštinis buvo pirmasis valgis, kurį išmokome pasigaminti patys. Tačiau būtent iš tų laikų sumuštinį ir įsivaizduojame kaip riekę batono, storą sluoksnį sviesto ir daktariškos dešros. Iš tikrųjų, sumuštinis – tai vienas universaliausių, paprasčiausių ir visame pasaulyje mėgstamų patiekalų, kuris turi daugybę variacijų ir tinka kiekvieno skoniui. Tad kokius mitus apie šią pietų klasiką vertėtų paneigti?

Mitas nr. 1: sumuštinis – nepalankus sveikatai

Jeigu darbe garsiai kalbate apie savo sveikos mitybos įpročius, o jūsų „Instagram“ profilyje dominuoja salotos, sumuštinis dažnu atveju netampa pirmuoju pietų pasirinkimu. Tačiau „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius tikina, kad sumuštinis gali būti vienas maistingiausių pietų patiekalų, jeigu pasirinksite tinkamą duoną.

„Sumuštinio pagrindas – duona, todėl nuo jos pasirinkimo iš esmės kinta ir sumuštinio maistinė vertė. Šiuo metu itin populiarėja ruginės duonos su sveikatai palankiais priedais – grūdais ir sėklomis. Jeigu šių ingredientų proporcija duonos sudėtyje yra ženkli, pavyzdžiui pakeičia trečdalį visų miltų, toks gaminys tikrai praturtins jūsų pietus skaidulomis, augaliniais baltymais, būtiniausiais vitaminais ir mineralais“, – sako T. Aleknavičius.

Specialistas priduria, kad šiandien populiarėja mažo formato ir porcijinės ruginės duonelės, kurios pritaikytos būtent dvigubiems sumuštiniams. Tačiau rinkdamiesi tokius gaminius prekybos centre, atkreipkite dėmesį į sudėtį – viso grūdo miltai turėtų rikiuotis ingredientų sąrašo viršuje.

„Renkantis duoną maistingam sumuštiniui, atkreipkite dėmesį ir į tokius maistinius rodiklius kaip skaidulų ir baltymų kiekis. Pavyzdžiui, 100 g duonos su sėklomis gali turėti net iki 15 g baltymų ir 9 gramų skaidulų“, – tikina T. Aleknavičius.

Tačiau vien duonos – nepakanka. Darydami sumuštinį atkreipkite dėmesį ir į padažus – venkite riebių ir saldžių padažų, juos keiskite liesesnėmis užtepėlėmis, pavyzdžiui, jogurtu, varške ar garstyčiomis. Taip pat nepiktnaudžiaukite rūkytos ir perdirbtos mėsos gaminiais, verčiau rinkitės daugiau augalinių ingredientų – lapinių salotų, ankštinių daržovių.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

„Pricer“: pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vasarį brango 0,5 proc.

JP Redakcija

Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti

JP Redakcija

Priemonių planas: nemokamas maitinimas trečiokams nuo 2027-ųjų, po metų – ketvirtokams

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads