16 C
Panevėžys
Sekmadienis, 28 balandžio, 2024

Nusibodo pusrytinė košė? Pabandykite ją iškepti – taip pagamintos šeima reikalaus papildomos porcijos

AutoriusjpFotofreepik.com

Avižiniai dribsniai pusryčiams – vienas populiariausių pasirinkimų: vieni brinkina juos per naktį ir valgo su įvairiais priedais, kiti verda košę. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad naudingiausia rinktis viso grūdo kruopas arba dribsnius, o tokia avižinė košė, pagardinta banano gabalėliais ir keletu riešutų, yra ne tik sveikas, bet ir pigus pasirinkimas dienos pradžiai. 

Pusryčiai per kelias minutes

Daugelis rytui renkasi kruopų dribsnius, nes jie greitai paruošiami, tad net skubantys neišeina iš namų nepapusryčiavę. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria rinktis visagrūdžius dribsnius – ypač tiems, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą: „Neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo avižų kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje, o iš ryto vos kelias minutes pavirti.“

Ji primena, kad visagrūdės kruopos, be žemos kainos, turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų. „Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų. Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. O nuo įvairių ligų sveikstantiems žmonėms jos itin naudingos, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – ieškantiems pigaus ir skanaus patiekalo rytui rekomenduoja gydytoja dietologė.

Mėgstantys avižinių dribsnių ar avižų košes dažniausiai jas gardina vaisiais – įpjausčius bananų košė bus natūraliai saldi ir nereikės papildomai berti cukraus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria bananus skanauti, kai aktyviau judame, mat tai puikus angliavandenių užtaisas, tad pusryčiams ar priešpiečiams jie itin tinkamas pasirinkimas.

Sveikatai palankiausi bananai yra kiek žalsvos spalvos, ant savo žievės dar neturintys rudų taškelių. Tokių bananų glikeminis indeksas nėra aukštas, be to, juose yra medžiagos surfaktano, kuri svarbi žarnyno gleivinių vientisumui. Tuo tarpu pernokusius bananus, dėl didesnio glikeminio indekso, atsargiau turėtų vartoti tie žmonės, kuriems nuolat reikia stebėti cukraus kiekį kraujyje arba sergantys lėtinėmis inkstų ligomis“, – primena dietologė. 

Avižiniai dribsniai – vieni populiariausių

Vienodi pusryčiai greitai nusibosta, tad net ir labai mėgstant avižinius dribsnius, kaskart juos galima valgyti vis su kitais priedais: sėklomis, riešutais, vaisiais, gardinti juos net džiovintais pomidorais, sūriu ar kiaušiniu. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad kiekvienas pirkėjas ras kruopų, jų dribsnių, ar greitai paruošiamų mišinių pagal savo skonį ir prieinamą kainą: „Turime didelę kruopų įvairovę – pradedant populiariausiomis avižinėmis bei grikių kruopomis ir jų dribsniais. Yra ir specialiai vaikams skirtų ekologiškų avižų košių, ekologiškų avižų dribsnių. Visais metų laikais pirkėjų mėgstamos greitai paruošiamos avižų košės su uogomis ar vaisiais – nespėjus papusryčiauti, tereikės darbe jas užpilti karštu vandeniu ar pienu. Naudinga mitybą praturtinti ir avižų sėlenomis. O norintiems apsipirkti dar pigiau, siūlome privačios etiketės avižinius dribsnius „Rimi Smart“, jų 400 g pakuotė kainuos tik 38 centus.“

Kartais apsižiūrime, kad šaldytuve bananai jau pernoko, tada geriausia juos supjaustyti į rytinę košę arba užšaldyti ir panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams. „Jei banano žievelė jau vietomis pradėjusi ruduoti, nereiškia, kad vaisius sugedęs – nuluptas jis dažnai būna sveikas. Jei bananai jau patamsėję ar patežę, tas vietas galima nupjauti ir gardinti jais varškę, kepti blynelius, pyragus, trinti glotnučius“, – pataria komercijos operacijų vadovė.

Kviečiame įprastą avižinių dribsnių košę išsikepti – neįprasti savaitgalio pusryčiai tikrai nustebins šeimą.

RECEPTAS

Kepta avižinė košė su bananais ir riešutais pieno padaže* 

Patiekalui reikės:

2 bananų, perpjautų išilgai per pusę

100 g avižinių dribsnių

150 ml pasirinkto pieno

¼ šaukštelio cinamono;

saujelės graikinių riešutų, pasmulkintų.

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C/ 190 C su ventiliatoriumi. Sutrinkite vieną banano puselę, sumaišykite ją su avižiniais dribsniais, cinamonu, pienu, 300 ml vandens, žiupsneliu druskos ir supilkite į kepimo indą.
  2. Ant viršaus sudėkite likusias bananų puseles ir pabarstykite graikiniais riešutais.
  3. Kepkite 20–25 minutes, kol avižos taps kreminės ir sugers didžiąją dalį skysčio.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šį pigų produktą kabinkite šaukštais: dietologė papasakojo apie jo naudas

confident-noyce

Nuo cepelininio dangaus iki Italijos šilumos – tik vienas žingsnis: pasigaminkite salotas iš aukščiausios klasės ingredientų

confident-noyce

Vos vienas nebrangus ingredientas – ir bulvių košė bus šilkinė bei dar skanesnė

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau