23.9 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 19 rugsėjo, 2024

Renginių platformos „Fazė“ įkūrėja K. Černiavskytė: „Panevėžyje yra ką veikti“

AutoriusSIBILĖ PETKEVIČIŪTĖFotoNEDAS BALČIŪNAS
K. Černiavskytė.

Jaunimo renginių platformos „Fazė“ įkūrėja Karolina Černiavskytė drąsiai teigia – tie kurie sako, kad Panevėžyje nėra ką veikti – labai klysta. Prieš penkerius metus savo veiklą pradėjusi „Fazė“ turėjo tapti bendruomene, kuri organizuoja slemus (performatyvios poezijos varžytuvės), tačiau viskas išsivystė į kai ką daugiau.

Fazė – tai virsmas

Pirmą kartą sleme Karolina apsilankė prieš septynerius metus.

„Pirmajame sleme apsilankiau Panevėžyje, kartu su drauge Aurėja Bobelyte. Ankščiau slemus Panevėžyje organizuodavo Martynas Ungurys, tačiau prieš penkerius metus jis išvyko, o aš kartu su Aurėja subrandinau viziją įsteigti ne pelno siekiančią organizaciją. „Fazė“ pagal pirminę idėją turėjo būti vieta organizuojanti slemus, bet vėliau išsivystė į daug daugiau. Atsirado tokie renginiai kaip „Juodraštis“, „Atviras mikrofonas“, „Menų mugė“, „Literatūrinė savaitė“, „Pašnekesiai su menininku“ ir daug kitų“, – pasakoja Karolina.

Paklausta, kaip gimė pavadinimas „Fazė“, mergina teigia, kad viskas nutiko vartant žodyną.

„Manau, kad išsirinkome tobulą pavadinimą šiam projektui. Internete galima ieškoti visų įmanomų šio žodžio reikšmių ir vis tiek pasieksim vieną – fazė yra virsmas. Kaip kūrėjas tu pats nuolatos keitiesi.  Pereini tam tikrus procesus, bręsti kaip asmenybė. Užlipęs ant slemo scenos esi vienoks – nulipęs nuo scenos tu jau esi kitoks“, – samprotavo Karolina.

K. Černiavskytė.

Lietuvos rekordas

Panevėžietė K. Černiavskytė sako, kad pats įsimintiniausias šio projekto renginys įvyko praėjusią žiemą – tai jubiliejinis, 10-tasis „Fazės“ slemas.

„Jis šimtu procentų buvo geriausias „Fazės“ renginys. Sumušėme Lietuvos slemerių rekordą – 34 dalyviai lipo ant scenos tą nuostabų vakarą. Buvo labai gera matyti tiek daug pasipuošusių žmonių. Tą vakarą pamatėme visą „Fazės“ bendruomenę. Tai nėra tik tie žmonės, kuriuos mes matome personalo rate, renginių metu. Tai yra visi žmonės, kurie dalyvauja, stebi, palaiko“, – prisimena organizatorė.

„Netrukus „Fazė“ pradės keliones į kitus miestus, bet ir kiti miestai atvyks pas mus. Šiais metais sukūrėme bendrą projektą kartu su Kauno menininkų namais, Šiaulių dailės galerija, Tauragės kraštotyros muziejumi. Visi kartu gavome finansavimą iš Lietuvos kultūros tarybos. Lapkritį Kaunas mums atveš „Queer“ skaitymus. Šiauliai – paskaitą apie meną. O mes šį rudenį organizuosime jau dvyliktą „Fazės“ slemą Panevėžyje“, – ateities planais dalinasi Karolina.

„Ne paslaptis, kad didžiąją dalį mūsų renginių dalyvių sudaro 14-18 metų jaunimas, kuris išties yra labai gražus ir subrandintas, tačiau turime ir vyresnių žmonių, esame turėję ir senjorų. Išties džiugiu matyti tokią didelę bendruomenę. Būvimo šioje bendruomenėje negaliu apibūdinti. Kiekvienas turi ateiti ir pats tai patirti. Labai kviečiu tuos kurie dar neatrado „Fazės“, su ja susipažinti“, – kvietė Karolina.

Raktas į sėkmę – patirtis

Karolina sako, kad ant slemo scenos svarbus ne tik gebėjimas improvizuoti, tačiau ir patirtis.

„Mėgstu stebėti žmones, jų išvaizdą, bendravimą. Tai mane įkvepia. Tačiau kartais įkvėpimo nėra, o kalbėti reikia. Tuomet tenka improvizuoti, išties nemanau, kad improvizacija yra raktas į sėkmę. Raktas į sėkmę yra patirtis, ryžtas, drąsa. Žmogus, kuris kalba taip, kad atrodo wow, yra išmokęs subalansuoti šiuos du dalykus“, – dalinasi Karolina.

„Išties dabar norintiems dalintis savo kūryba, Panevėžyje vietų atsirado be galo daug, yra „Pragiedruliai“, jaunimo centrai, biblioteka, „Iškrovos“, esame mes. Ir tie, kurie sakote, kad Panevėžyje nėra ką veikti – labai klystate. Jūs negalite tikėtis, kad jums viskas bus paduota ant lėkštutės. Turite patys to ieškoti. Turite įžūliai kišti nosį ir bandyti, nes būtent taip ir atsiveria durys“, – linki Karolina.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžio atvirame jaunimo centre — nepamirštami vasaros įspūdžiai

confident-noyce

Net 400 fotoaparatų savininkas panevėžietis fotografas D. Lomonosovas: „Fotografiją derinu su kelionėmis“

confident-noyce

JAV studijuojanti panevėžietė lengvaatletė U. Bačianskaitė: „Jei tik norite studijuoti užsienyje – nedvejodami ieškokite galimybių“

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau