20-metė Milena Levaškevičiūtė – jauna, darbšti, užsispyrusi ir visuomet tikslų siekianti panevėžietė, šiuo metu karjeros laiptais kylanti Vilniuje, viešbučio „Kempinski“ restorane „Telegrafas“. Ji – konditerė, kuri visai neseniai vykusiame Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionate su komanda iškovojo pirmąją vietą.
„Auksinė šakutė“
„Ten susirenka vieni geriausių Lietuvos someljė ir šefai, konditeriai iš įvairių Lietuvos kampelių, pristatydami unikalius desertus, ne tik skoniu, bet ir išvaizda. Tai – menas lėkštėje. Restoranas „Telegrafas“ jau yra dalyvavęs šiame čempionate ir anksčiau, tačiau šiais metais pavyko užimti prizinę, t. y. pirmąją, vietą. Laimėjome „Auksinę šakutę“, kuri yra išties didelis ir mums svarbus įvertinimas“, – laimėjimu džiaugėsi mergina.
Čempionate Milenos komanda pristatė desertą – medaus parfė, kuriam medus renkamas iš ant viešbučio stogo stovinčių avilių.
„Kriaušės vyne puikiai papildo ir taip puikų parfė skonį, o levandos suteikia subtilaus gėliškumo. Tai išties išskirtinis ir nekasdienis derinys bei mūsų meniu firminis desertas, kurį rekomenduoju išbandyti kiekvienam, jei tik lankysitės Vilniuje!“, – kvietė konditerė.

„Manau, kad šis laimėjimas puikiai parodė kokia stipri yra mūsų komanda, kurią renginyje atstovavau aš, kartu su kolega Viliumi. Tiesą pasakius, mažai kas žino, bet likus mažiau nei valandai iki deserto pristatymo, nusprendėme pakeisti vieną elementą, kas, žinoma, buvo įvykdyta tik komandos dėka, kadangi, kol važiavau iki viešbučio, konditerijos šefas Darius jau gamino ir tobulino paskutinįjį elementą“, – atviravo Milena.
Pradžia – netikėta
Kaip minėta, ji – kilusi iš Panevėžio, tačiau, sulaukusi pilnametystės, pasinėrė į nuotykius po kitus šalies miestus: iš pradžių Kaune, o vėliau – Vilniuje.
„Gaila, tačiau Kauno nepamilau, o draugo paskatinta, atvykau į Vilnių. Čia jaučiuosi kaip namuose, nors, žinoma, dažnai pasiilgstu gimtojo miesto“, – teigė 20-metė.

Na, o jos karjera kulinarijos pasaulyje prasidėjo 16-os metų.
„Mano karjeros istorija prasidėjo visai netikėtai. Man tebuvo 16. Norėjau darbo ir nebuvo ypač svarbu, ką dirbti. Dalyvavau keliuose pokalbiuose, bet darbo specifika nesužavėjo. Galiausiai dirbti virtuvėje mane pakvietė „XO distillery“ vadovė. Jau per darbo pokalbį jaučiau didelį norą pradėti darbus. Pradžia buvo gana sunki, kadangi atlikdavau pagalbinius virtuvės darbus, tačiau praėjus ne daugiau nei trims savaitėms, rodžiau didelį susidomėjimą, tad mane apmokė dirbti prie griliaus. Dar po šiek tiek laiko pavyko užsitarnauti ir nuolatines klientų pagyras bei perimti didelę dalį atsakomybių už restorano veiklą. Po to, virtuvėse dar teko dirbti tokiuose restoranuose kaip „Varna“, Nidoje, „Pilies sodas“ bei „Paslėpti receptai“, Kaune“, – savąją istoriją pasakojo Milena.

Jaučiasi be galo laiminga
Galiausiai, po visų klaidžiojimų, ji atsidūrė Vilniuje, kur pavyko įsidarbinti viešbutyje „Kempinski“.
„Kai pakvietė į pokalbį, drebėjo rankos. Milijoną kartų permąsčiau, ar tikrai eiti, nes jaučiausi per jauna darbui tokiame prabangiame viešbutyje ir aukšto lygio restorane. Visgi, surizikavau ir nuėjau, o, svarbiausia, pavyko! Pradžiai dirbau naktimis, ruošiau pusryčius. Kiekvieną rytą, praeidama, stebėdavau konditerius, jų darbą, kadangi visuomet svajojau dirbti, būtent prie desertų, tortų. Vis nueidavau kažkuo padėti, pasidomėti ir taip atsirado galimybė likti dirbti būtent konditerijoje. Esu be galo laiminga! Mano darbas mane džiugina. Turiu noro gaminti ir po darbo, o per laisvas dienas – eksperimentuoti. Už visą tai, ką išmokau ir toliau mokausi, esu dėkinga konditerijos šefui Dariui Stakelei“, – dėkojo jaunoji konditerė.

Milena pabrėžė, kad supratimas, jog ateitį ji nori sieti su konditerės specialybe, jos galvoje gimė jau seniai – galbūt kokių 10-ies metų, kai kartu su mama ir močiute kepdavo įvairius pyragus.
„Po to, bėgant metams, pradėjau pirkti konditerijai skirtus įrankius bei vis labiau domėtis desertų gamybos paslaptimis. Kol dar gyvenau Panevėžyje, šeimai ir giminėms, kai tik galėdavau, įprastai per gimtadienius, vis pagamindavau kokį skanėstą. Dažniausiai tai būdavo tortai“, – pridūrė panevėžietė.
Dažnai lepina artimuosius
Milena nevengia gaminti ir namuose. Tiesa, kaip pati juokėsi, gyvenant dviese, kartais pritrūksta valgytojų, todėl gaminius tenka išdalinti draugams.
„Namuose gaminti tikrai labai mėgstu! Žinoma, kai grįžtu į Panevėžį, taip pat dažnai šeimai parvežu kažką naujo paragauti. Tad manau, jog lepinu juos ganėtinai dažnai“, – kalbėjo pašnekovė bei pripažino, kad vieno mėgstamiausio deserto ji neturi. Tačiau vis dėlto, dažniausiai gaminamas skanėstas – tiramisu.
