Salierai pasižymi gausybe naudingų, tačiau daugeliui nežinomų savybių. Šiuose augaluose gausu mineralų, tokių kaip kalcis, natris, varis, magnis, geležis, cinkas, kalis. Juose taip pat esama riebiųjų rūgščių bei vitaminų A, C, E, D, B6, B12 ir K. Be to, salierai turi tiamino, riboflavino, folio rūgšties ir skaidulų.
Kokią naudą salierai turi mūsų sveikatai?
Mažina kraujo spaudimą. Salieruose esantys ftalidai (organiniai cheminiai junginiai) mažina streso hormonų kiekį kraujyje. Dėl to išsiplečia kraujagyslės, kraujas lengviau teka, taigi sumažėja kraujo spaudimas ir palengvėja kraujotakos sistemos darbas, o tai padeda išvengti aterosklerozės, širdies priepuolio, insulto.
Mažina cholesterolį. Kasdien valgant salierus, gali sumažėti arterijas užkemšančio cholesterolio (vadinamo „bloguoju“ cholesteroliu) kiekis. Salieruose esantys ftalidai skatina cholesterolio perteklių šalinančios tulžies sekreciją. Sumažėjus prie arterijų sienelių prilipusių apnašų, pagerėja širdies būklė. Salieruose esančios skaidulos taip pat skatina cholesterolio pasišalinimą iš organizmo, o tai teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
Veikia kaip antiseptikas. Salierų sėklos skatina šlapimo išsiskyrimą, taigi padeda iš organizmo pašalinti šlapimo rūgštį. Salierus valgyti sveika šlapimo pūslės, inkstų veiklos ir panašių sutrikimų kamuojamiems žmonėms. Moterims salierų sėklos taip pat padeda užkirsti kelią šlapimo takų infekcijoms.
Sveika sąnariams. Salierai puikiai tinka žmonėms, sergantiems artritu, reumatu ir podagra. Jie turi antiuždegiminių savybių, kurios padeda sumažinti sąnarių patinimą bei skausmą. Salierų stiebai taip pat veikia kaip diuretikas, padedantis pašalinti sąnariuose nusėdusius šlapimo rūgšties kristalus, kurie gali sukelti sąnarių skausmą ir judėjimo diskomfortą. Be to, salierai padeda ataugti uždegimo pažeistų sąnarių audiniams.
Stiprus antioksidantas. Salieruose yra ftalidų, flavonoidų ir poliacetilenų. Šie priešvėžiniai komponentai detoksikuoja kancerogenus. Šiuose augaluose taip pat esama kumarinų, kurie skatina baltųjų kraujo kūnelių veiklą, tokiu būdu mažindami vėžio riziką. Visi minėti komponentai veikia kaip antioksidantai: jie suranda ir neutralizuoja organizme susidariusius kenksmingus laisvuosius radikalus dar prieš jiems sukeliant sunkius negalavimus.
Stiprina imuninę sistemą. Salieruose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą. Salieruose esantis vitaminas C įsisavinamas kartu su kitais antioksidantais, todėl veikia dar geriau. Reguliariai valgant salierus, dėl didelio juose esančio vitamino C kiekio gali sumažėti peršalimo ir kitų ligų rizika.
Slopina astmos simptomus. Vitaminas C stabdo laisvųjų radikalų žalą ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios slopina įvairių uždegimų, ypač sergant astma, simptomus.
Palengvina migreną. Kumarinai gali palengvinti migrenos simptomus. Kaip tai veikia, tiksliai kol kas nežinoma, tačiau moksliniai tyrimai rodo, kad kumarinai slopina azoto oksido išsiskyrimą, kurio perteklius sukelia galvos skausmus ir migreną.
Gydo reumatą. Salierų ekstraktai, kurių sudėtyje yra 85 proc. 3nB, veiksmingai malšina artrito ir raumenų skausmus.
Padeda sergant diabetu. Salierų lapai taip pat tinka sergant diabetu, ypač dėl to, kad juose gausu skaidulų, kurios padeda kontroliuoti diabeto simptomus.
Veikia raminančiai. Salieruose gausu kalcio, tad šie plačiai naudojami nervų raminimui.
Padeda numesti svorio. Prieš valgį reguliariai geriant salierų sultis, lengviau numesti svorio. Salierai nekaloringi, tačiau dėl juose esančios ląstelienos yra labai sotūs, todėl padeda atsikratyti svorio nejaučiant nuolatinio alkio ir nepersivalgant!
Įspėjimas: Salierų sėklos turi lakiųjų aliejų, flavonoidų, kumarinų ir linolo rūgšties, todėl netinka nėščioms moterims. Visais kitais atvejais šių žalių traškių stiebų galite valgyti tiek, kiek širdis geidžia!