Pats metas rinktis šventinius kepinius: įspūdingas aguoninis varškės tortas

Autoriusjp
Fotofreepik.com


Įvairios kultūros, įskaitant Indijos, Vidurio Rytų ir Europos, turi senas varškės gamybos tradicijas, tad tai – neatsiejamas kasdienių ir šventinių dienų ingredientas visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad varškė – puikus lengvai įsisavinamų baltymų šaltinis.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog varškė yra universalus ingredientas, kuriuo galima mėgautis įvairiomis formomis: ją galima vartoti vieną, naudoti kaip padažų pagrindą, įmaišyti į rytinius kokteilius arba valgyti su vaisiais bei grūdais.

Lengvesnis virškinimas dėl fermentacijos

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog varškė gali būti tiek kasdienių, tiek šventinių patiekalų sveikatai palankus produktas, aprūpinantis organizmą aukštos kokybės baltymais bei mineralinėmis medžiagomis, iš kurių svarbiausia – kalcis.

„Varškė yra geras visaverčių baltymų šaltinis, aprūpinantis būtinomis amino rūgštimis, reikalingomis įvairioms organizmo funkcijoms, įskaitant raumenų atstatymą ir imuninės sistemos palaikymą. Riebalų kiekis skiriasi priklausomai nuo varškės rūšies, tačiau pilno riebumo varškėje yra sveikatai palankių polinesočiųjų riebalų rūgščių, pavyzdžiui, linolio, linoleno bei arachidono. Svarbu paminėti, jog varškė turtinga nepakeičiamąją amino rūgštimi – metioninu, kuri apsaugo žmogaus organizmą nuo riebalų kaupimo kepenyse. Varškėje beveik nėra angliavandenių, o pieno cukraus laktozės gali būti tik pėdsakai, todėl šis produktas puikiai tinka ir laktozės netoleruojantiems asmenims“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Mineralai, vitaminai ir probiotikai – geros sveikatos užtaisas

Anot gydytojos, varškė yra puikus kalcio šaltinis, be to, kai kuriuose varškės produktuose dar randama riebaluose tirpių vitaminų A, E bei vandenyje tirpaus vitamino B2.

„Varškė yra puikus kalcio šaltinis, gyvybiškai svarbus kaulų sveikatai, dantims, tinkamai raumenų ir nervų funkcijai. Be to, varškė – fermentuotas pieno produktas, tad probiotikai, gaunami su varške, prisideda prie žarnyno sveikatos puoselėjimo“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Šventinio laikotarpio patiekalai – su varške 

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, jog varškės įtraukimas į kalėdinius patiekalus gali suteikti tradiciniams šventiniams patiekalams žavingą kulinarinį atspalvį.

„Šventinę puotą pradėkite nuo varškės padažo, sumaišyto su žolelėmis, česnakais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Šis gaivus padažas suteiks valgiui lengvą ir aromatingą toną. O jei norite sukurti vizualiai patrauklų ir sveiką desertą, pasvarstykite apie varškės parfė su šviežiomis uogomis ir granola. Kreminės varškės, ryškių uogų ir traškios granolos sluoksniai sukuria šventišką ir sotų skanėstą. Be to, eksperimentuokite ir kepinių, keksiukų ar duonos receptuose: varškės rūgštingumas padidina kepinių drėgmę ir minkštumą. Dar pikantiškiems patiekalams varškę naudokite kaip vištienos, ėrienos ar kalakutienos marinatą: varškės derinys su prieskoniais, česnakais ir žolelėmis suteikia mėsai papildomo skonio“, – įsitikinusi prekybos tinklo ekspertė.

Pasimėgaukite patys ir palepinkite savo svečius gardžiu, garuojančiu bei burnoje tirpstančiu glajumi aplietu aguonų ir varškės tortu.

RECEPTAS

Aguonų ir varškės tortas

Tortui reikės: 

125 g kambario temperatūros sviesto;

220 g cukraus;

4 vnt. kiaušinių;

1 vnt. citrinos žievelės;

30 ml citrinos sulčių;

2 v. š. varškės

2 v. š. aguonų sėklų;

180 g miltų;

40 g maltų migdolų;

Žiupsnelis druskos;

120 g kambario temperatūros grietinės.

Glazūrai reikės: 

1 vnt. kiaušinio baltymo;

200 g persijotos cukraus pudros;

2 a. š. citrinos sulčių.

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 º C. Ištepkite kepimo formą sviestu. Sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir plakite, kol masė taps lengva ir puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Sudėkite citrinos žievelę, sultis, varškę ir aguonas, greitai suplakite, kad mišinys įsimaišytų. Šiuo metu sviestas bus linkęs sutirštėti, tačiau jis susijungs, kai bus įmaišyti sausi ingredientai.
  2. Persijokite miltus, maltus migdolus ir druską. Į persijotus miltus ir grietinę pakaitomis dviem etapais įmaišykite grietinę. Išmaišykite, kad susimaišytų neperplakant. Šaukštu supilkite į kepimo formą ir kepkite maždaug 40 minučių arba kol ištrauktas medinis iešmelis bus švarus. Nepamirškite, kad kepimo laikas priklauso nuo skardos dydžio. Jei skarda didesnė, tešla pasiskirstys ploniau ir galbūt reikės kepti tik 30–35 minutes. Ištraukus tortą leiskite jam visiškai atvėsti.
  3. Glajų išmaišykite iš kiaušinio baltymo, persijotos cukraus pudros ir citrinos sulčių, kol glajus taps vientisas ir blizgus. Glazūra turi būti gana tiršta, kad nenubėgtų nuo pyrago. Apliekite atvėsusį tortą ir papuoškite.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Įvairios obuolių rūšys – skirtingos naudos: dietistė dalijasi nebrangiai pagaminamų gardėsių receptais

JP Redakcija

Vaikų gimtadienio patiekalai: kaip įtikti išrankiems valgytojams?

JP Redakcija

Pigūs ir sveiki receptai su obuoliais: tiks pietums, vakarienei ir desertui

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads