Organizmo rūgštingumas – ką būtina žinoti?



Sklandus viso organizmo darbas užtikrinimas tuomet, kai kraujo ir audinių rūgščių bei šarmų pusiausvyra yra stabili, todėl sveiko žmogaus organizmo medžiagų apykaita vyksta taip, kad rūgščių ir šarmų pH (vandenilio potencialas) visuomet būtų optimalus. Vis dėlto balansas yra išlaikomas ne visuomet, o to pasekmė – pablogėjusi asmens sveikata.

Organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyros skalė (pH) yra nuo 1 iki 14 (1 − labai rūgštus, 7 – neutralus, 14 − labai šarminis) ir įvairiose kūno srityse optimalus intervalas yra skirtingas. Pavyzdžiui, seilių pH – 7,1, skrandžio pH – 1,5, o odos pH – 4,7.

Visgi teigiama, kad kraujo pH, kurio pusiausvyrą reguliuoja keturios buferinės sistemos (bikarbonatinis buferis, baltyminis buferis, fosfatinis buferis, hemoglobininis buferis), yra pats svarbiausias. Netgi mažas nukrypimas nuo kraujo pH normos (nuo 7,35 iki 7,45) pakeičia organizmo elektrocheminius procesus, kurių disfunkcija neigiamai veikia asmens sveikatą, o kraujo rūgštingumui padidėjus iki 6,8 žmogus gali mirti.

Žinoma, organizme procesai vyksta taip, kad kraujo pH išliktų optimalus, tačiau įvairūs faktoriai, tokie kaip nesveika mityba, judrumo stoka, užterštumas ir t.t. padidina organizmo rūgštingumą, dar vadinamą latentine acidoze.

Kas išprovokuoja organizmo rūgštingumo didėjimą?

Organizmo pH yra tiesiogiai veikiamas asmens gyvenimo būdo. Nesubalansuota mityba, dieta ar badavimas yra vienos dažniausių priežasčių, kodėl susiduriama su sveikatos sutrikimais dėl rūgščių pertekliaus. Siekiant palaikyti harmoniją mitybos atžvilgiu, svarbu į racioną įtraukti įvairius produktus – ne tik organizmą rūgštinantį baltyminį maistą (mėsą, žuvį, pieno gaminius, kiaušinius, saldumynus, gazuotus gėrimus ir t.t.), bet ir šarminančius produktus (šviežius vaisius, daržoves, uogas, medų ir t.t.).

Retas buvimas lauke bei mažas fizinis aktyvumas taip pat provokuoja pH normos nuokrypį. Buvimas lauke, o tiksliau – deguonis, bei reguliarūs fiziniai pratimai padeda pašalinti rūgščių perteklių. Visgi verta paminėti, kad pernelyg didelis fizinis krūvis irgi gali būti kenksmingas, nes intensyviai sportuojant organizme kaupiasi pieno rūgštys. Rūgštys organizme kaupiasi ir sergant cukriniu diabetu, vėžiu.

Beje, stresas kūno skysčių rūgščių pH nedidina, priešingai, pernelyg nužemina. To pasekmė – organizmas nesugeba pašalinti visų „atliekų“, todėl pradeda greičiau senti.

Kaip atpažinti padidėjusio organizmo rūgštingumo požymius?

Siekiant, kad organizmas būtų sveikas, kūno skysčių pH turi būti šarminis – 7,3. Kai šie skaičiai pakinta pasireiškia nerimas, energijos trūkumas, sumažėja produktyvumas ir dėmesio koncentracija, neretai juntama apatija, gali šalti rankos bei kojos, varginti sąnarių, nugaros ir galvos skausmai, prasidėti migrenos priepuoliai. Padidėjęs organizmo rūgštingumas taip pat turi neigiamos įtakos grožiui – pradeda slinkti plaukai, skilinėti nagai, sausėti oda, ant kūno gali atsirasti pigmentinių dėmių.

Drastiškas nukrypimas nuo pH normos prišaukia ir sunkias, sunkiai gydomas ligas, tokias kaip osteoporozė, artritas, diabetas, įvairios širdies ligos. Beje, su rūgščių pertekliumi nuolat kovojantis organizmas tampa neatsparus ir įvairioms infekcijoms.

Kaip atstatyti optimalų organizmo pH?

Vanduo

Vanduo yra vienas svarbiausių „įrankių“, padedančių palaikyti rūgščių ir šarmų balansą! Vis dėlto būtina prisiminti, jog angliarūgšte prisotintas mineralinis vanduo nėra puikus pasirinkimas, o efektyviausia yra rinktis jonizuotą vandenį, kuris gaunamas paveikus vandenį elektros srove, arba šaltinio vandenį.

 

Mityba

Stengiantis atkurti organizmo pH, rūgštinantis maistas turėtų sudaryti ne daugiau nei 30 procentų dienos raciono, o šarminantis – ne mažiau nei 70 procentų.

Judėjimas

Sportas garantuoja puikią sveikatą. Į mankštos rutiną verta įtraukti įvairius tempimo pratimus (jų metu naikinamos rūgštys iš raumenų ir sąnarių) bei energingą judėjimą, kuris padeda suprakaituoti (prakaitas pašalina rūgščių perteklių). Beje, taip pat naudingas ir nuosaikesnis aktyvumas, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas gryname ore.

Svarbu prisiminti, jog mankštinantis reikia daryti pertraukas, kad raumenyse atsinaujintų energetinės medžiagos.

Kvėpavimas

Giliai kvėpuojant įsisavinama daugiau deguonies, o tai pagreitina rūgšties šalinimą iš organizmo, todėl lėtas ir gilus kvėpavimas gryname ore padeda ypač efektyviai normalizuoti organizmo pH.

Pozityvumas

Alternatyvios medicinos praktikos šalininkai mano, kad optimizmas bei tyros mintys taip pat padeda šarminti organizmą, todėl šis ilgai išlieka jaunatviškas ir tvirtas. Svarbiausia – mintis apgaubti teigiamomis emocijomis ir viltingai siekti kilnių tikslų įgyvendinimo.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dėmesingas valgymas – raktas į sveiką gyvenimą: kodėl nutukimas yra liga ir kaip ją valdyti?

JP Redakcija

Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti

JP Redakcija

Nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų mityba: specialistė atskleidė, kokias klaidas dažniausiai daro moterys

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads