Košė nenuobodžiai – 3 netikėti ir maistingi receptai košės dienai



Pasaulyje minint košės dieną, vis garsiau kalbama apie šio universalaus patiekalo atgimimą – tiek socialiniuose tinkluose, tiek madinguose restoranuose, tiek ir kiekvienoje virtuvėje. Tačiau košės samprata iš esmės pasikeitė – nuobodžią pilką masę pakeitė įvairiausi ingredientai, skoniai, spalvos ir tekstūros, kurios iškėlė košę tarp populiariausių pusryčių patiekalų. Tad kaip pasigaminti košę nenuobodžiai ir kokią rinktis?

Skirtingai nuo daugelio kitų populiarėjančių maisto produktų, košė nėra trumpalaikė mada – tai visos žmonijos mitybos pagrindas, būdingas įvairioms kultūroms. Šiandien ji iš naujo populiarėja dėl to, kad yra lengvai pagaminama ir nebrangi. Be to košė yra tinkama daugeliui: gali būti ir veganiška, jeigu naudojamas augalinis pienas, arba be glitimo, jeigu pasirenkamos tinkamos avižos.

Kaip išsirinkti ir su kuo ruošti?

Svarbiausia gaminant maistingą avižinės košės dubenį atsižvelgti į pagrindinio ingrediento – avižų – kokybę.

„Lietuvoje šiuo klausimu mums pasisekė, nes nuo seno yra žinoma, kad vieni geriausių avižų grūdų yra kilę iš Skandinavijos ir Baltijos šalių. Čia augančios avižos yra aukštesnės maistinės vertės ir kokybės. Tai galima pamatyti ir plika akimi – kokybiški dribsniai yra vizualiai vienodo dydžio, formos ir spalvos. Pakuotėje neturėtų būti jokių papildomų priedų, pavyzdžiui, avižų grūdų lukštų. Beje, paprastai košėms renkamės avižų dribsnius, tačiau jų kokybė nesiskiria ir nuo įprastų pilno grūdo avižų“, – teigia „Malsenos“ kokybės vadovė Vita Petravičiūtė.

Tačiau net ir pasirinkus avižas kaip košės pagrindą, toliau galima eksperimentuoti su skirtingais skoniais. Tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė Gabrielė Žutautaitė neseniai ėmėsi košės valgymo iššūkio ir tikina, kad  jis padėjo atrasti košę iš naujo.

„Šiandien mes ieškome natūralumo, paprastumo, kurį galime sukurti iš ingredientų, randamų mūsų virtuvės spintelėje. Kita vertus, paprasta – tai nebūtinai nuobodu. Košė yra pagrindas improvizacijai – tai tarsi drobė, ant kurios galima kurti visus įmanomus skonius ir jų derinius. Nors anksčiau nebuvau didelė košės mėgėja, sugalvojau sau mesti iššūkį ir visą rugsėjo mėnesį, kiekvieną dieną, valgyti tik šį patiekalą pusryčiams. Tai iš esmės pakeitė mano požiūrį į košes“, – tikina tinklaraščio autorė.

Štai „Instagram“ socialiniame tinkle grotažyme „avižos“ (#oats) pažymėtų nuotraukų jau bene trys milijonai. Jose puikuojasi nuostabūs košės dubenėliai, papuošti spalvingais, gražiai supjaustytais vaisiais, žemės riešutų sviestu ar šokolado gabalėliais. Tačiau G. Žutautaitė tikina, kad gardžios ir įdomios košės – nebūtinai tik išdailintų „Instagram“ profilių kuriamas turinys, ją galima susikurti ir savo namuose.

3 košės nenuobodžiai receptai

„Kai paskelbiau apie mėnesio košės iššūkį, atsiliepė nemažai žmonių, kurie patys visai neseniai atrado košę ir šiuo atradimu negali atsidžiaugti. Vėliau sulaukiau žinučių, kad mano spalvingi, netikėti receptai įkvėpė ir kitus išbandyti netradicinius skonius. Tikiuosi, kad šios idėjos padės pagaminti košę nenuobodžiai ir iš naujo atrasti šį klasikinį pusryčių patiekalą“, – sako tinklaraštininkė.

G. Žutautaitė dalinasi kartu su „Malsena“ sukurtais košės receptais, kuriuos galite išbandyti tarptautinės košės dienos proga arba tingiems ir ilgiems savaitgalio pusryčiams.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Rytinę košę galite ir kepti: 3 greitos ir taupios idėjos maistingiems pusryčiams

JP Redakcija

Būsimus mokslo metus pasitikite žvalūs: dietologė pataria jau dabar pasirūpinti savo mityba

JP Redakcija

Šį pigų produktą kabinkite šaukštais: dietologė papasakojo apie jo naudas

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads