14.8 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 2 gegužės, 2024

Kodėl datulės laikomos sveikatai naudingu užkandžiu?

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Datulės – nuo seno žinomas saldus ir maistingas vaisius. Manoma, jog jas pradėta auginti maždaug prieš penkis tūkstančius metų. Šių vaisių kilmės šalis tiksliai nenustatyta, tačiau kai kurie šaltiniai rodo, kad šie vaisiai galimai pradėti auginti Egipte ar pietinėje Mesopotamijoje.

Šie puikūs vaisiai auga ant medžių didžiulėmis kekėmis, vienoje kekėje galima suskaičiuoti iki tūkstančio vaisių. Datulių nauda taip pat yra seniai pastebėta. Šiuose vaisiuose esama daug organizmui naudingų medžiagų, galinčių palankiai veikti organizmą.

Kodėl datulės naudingos sveikatai?

  • Jei kada ragavote datulių, žinote, kad jos išsiskiria savo skoniu ir malonia konsistencija. Datulės yra labai saldus vaisius, tačiau jomis pasimėgauti gali net ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. Ir tai tikrai nėra pavojinga, mat suvalgius datulių staiga nepadidėja cukraus kiekis kraujyje, nors taip nutiktų pavartojus įprastu cukrumi saldinto maisto.
  • Kenčiantys nuo nedidelių virškinimo sutrikimų, turėtų išbandyti ir pajusti datulių naudą. Didelę datulės dalį sudaro maistinės skaidulos, kurios gali palankiai veikti virškinimą, tereikia suvartoti po keletą datulių kasdien.
  • Sportuojantiems žmonėms taip pat pravartu į savo mitybos racioną įtraukti datulių. Jas sudaro 9 procentai baltymų, kurie reikalingi sportuojantiems žmonėms, o jose esantys cukrai teikia daug energijos, todėl datulių naudinga suvalgyti po sporto treniruotės.
  • Datulės naudingos besirūpinantiems sveikesne mityba ar siekiantiems atsikratyti nereikalingų kilogramų. Jose yra tik 2 procentai riebalų, tad šį vaisių galima laikyti tinkamu užkandžiu. Datulėse nėra sveikatai kenksmingų trans riebalų, todėl dėl jų vartojimo nepadidės cholesterolio kiekis kraujyje.
  • Nors datulės gali atnešti nemažai naudos mūsų organizmui, derėtų žinoti, jog tai gana kaloringas vaisius. Viena nemaža datulė gali turėti iki 70 kalorijų, tad šimte gramų tokio užkandžio gali būti iki 300 kalorijų. Taigi, net ir naudingu užkandžiu verta mėgautis saikingai. Per dieną rekomenduojama suvalgyti 3 – 4 datules.

Datules galime vartoti kaip užkandį arba jomis gardinti košes, kokteilius, desertus. Na o kepdami  pyragus įprastą cukrų pamėginkime pakeisti iš datulių gaminamu sirupu.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šie vaisiai kasdien turėtų atsidurti ant nėščiųjų ir sportuojančiųjų stalo

confident-noyce

Seimas svarstys D. Kepenio siūlymą iki 5 proc. sumažinti PVM vaisiams ir daržovėms

confident-noyce

Obuolys obuoliui nelygu: ekspertai paaiškino, kaip atskirti tikrai kokybišką produktą

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau