Datulės – nuo seno žinomas saldus ir maistingas vaisius. Manoma, jog jas pradėta auginti maždaug prieš penkis tūkstančius metų. Šių vaisių kilmės šalis tiksliai nenustatyta, tačiau kai kurie šaltiniai rodo, kad šie vaisiai galimai pradėti auginti Egipte ar pietinėje Mesopotamijoje.
Šie puikūs vaisiai auga ant medžių didžiulėmis kekėmis, vienoje kekėje galima suskaičiuoti iki tūkstančio vaisių. Datulių nauda taip pat yra seniai pastebėta. Šiuose vaisiuose esama daug organizmui naudingų medžiagų, galinčių palankiai veikti organizmą.
Kodėl datulės naudingos sveikatai?
- Jei kada ragavote datulių, žinote, kad jos išsiskiria savo skoniu ir malonia konsistencija. Datulės yra labai saldus vaisius, tačiau jomis pasimėgauti gali net ir cukriniu diabetu sergantys žmonės. Ir tai tikrai nėra pavojinga, mat suvalgius datulių staiga nepadidėja cukraus kiekis kraujyje, nors taip nutiktų pavartojus įprastu cukrumi saldinto maisto.
- Kenčiantys nuo nedidelių virškinimo sutrikimų, turėtų išbandyti ir pajusti datulių naudą. Didelę datulės dalį sudaro maistinės skaidulos, kurios gali palankiai veikti virškinimą, tereikia suvartoti po keletą datulių kasdien.
- Sportuojantiems žmonėms taip pat pravartu į savo mitybos racioną įtraukti datulių. Jas sudaro 9 procentai baltymų, kurie reikalingi sportuojantiems žmonėms, o jose esantys cukrai teikia daug energijos, todėl datulių naudinga suvalgyti po sporto treniruotės.
- Datulės naudingos besirūpinantiems sveikesne mityba ar siekiantiems atsikratyti nereikalingų kilogramų. Jose yra tik 2 procentai riebalų, tad šį vaisių galima laikyti tinkamu užkandžiu. Datulėse nėra sveikatai kenksmingų trans riebalų, todėl dėl jų vartojimo nepadidės cholesterolio kiekis kraujyje.
- Nors datulės gali atnešti nemažai naudos mūsų organizmui, derėtų žinoti, jog tai gana kaloringas vaisius. Viena nemaža datulė gali turėti iki 70 kalorijų, tad šimte gramų tokio užkandžio gali būti iki 300 kalorijų. Taigi, net ir naudingu užkandžiu verta mėgautis saikingai. Per dieną rekomenduojama suvalgyti 3 – 4 datules.
Datules galime vartoti kaip užkandį arba jomis gardinti košes, kokteilius, desertus. Na o kepdami pyragus įprastą cukrų pamėginkime pakeisti iš datulių gaminamu sirupu.