Prekybos centro ir restorano „Vasaris“ komanda sukūrė išskirtinę programą vaikams. Jos metu į gastronomiją įtraukiama fizikos disciplina bei Indijos kultūra ir istorija. Unikalu tai, kad eksperimentams demonstruoti bei istorijai pristatyti buvo pasirinktas sausas ledas, karštas vanduo, įprastos trumpos apvalintos formos ryžiai bei indiškos kultūros pailgieji basmati ryžiai.
„Mūsų restoranas tiekia ne tik valgį, bet ir patirtis“, – teigė Miglė Gruzdenė, restorano „Vasaris“ vadovė.
Vaikai susipažino su indu
Restorano vadovė pasakojo, jog vaikams buvo atskleistos kelios patirtys, kurias perteikė indų tautybės restorano darbuotojas Inderpreet Singh. Anot moters, ši netradicinė pažintis suteikė nepamirštamus įspūdžius ne tik vaikams, bet ir visiems kitiems dalyviams.
„Aš labai mielai dalinausi ir savo asmeninio gyvenimo nuotraukomis, kuriose vaikai pamatė mano vestuvių akimirkas Indijoje su panevėžiete Aida. Parodžiau vaikams, kaip skiriasi pastatai, gamta, mokiau juos ir indų kalbos. Man buvo labai malonu pasakoti, kad Indija pasaulyje išaugina daugiausiai basmati ryžių, o vaikai stebėjosi ryškia nuotakos suknele“, – atviravo I. Singh.
„Parodėme vaikams, kad gastronomija ir fizika bei multikultūriškumas kasdienybėje – įdomus, vertingas, pralinksminantis junginys. Mūsų pagrindinis tikslas – kuo ankstesniame amžiuje plėsti vaikų pažinimo ribas, Panevėžio ugdymo įstaigose pristatyti savo gimtąją šalį, kalbą bei gastronomiją“, – pasakojo M. Gruzdenė.
Pirmieji žingsniai užsienietiškos virtuvės ypatumų link
Lietuvos ir užsienio virtuvės skiriasi, todėl „Vasaris“ suorganizavo renginį, suteikiantį galimybę palyginti dviejų skirtingų šalių patiekalus. M. Gruzdenės teigimu, vaikai pradžioje nedrąsiai jungėsi į eksperimentus, tačiau jiems buvo suteikta nemažai naudingos informacijos.
„Atvykome į Panevėžyje esantį privatų vaikų darželį „Šermukšniukas“, kuriame mažieji iš pradžių jautėsi nedrąsiai, tačiau kiek vėliau itin noriai įsijungė į eksperimentus. Šios programos metu jie išgirdo, kad ledas kartais būna toks šaltas, jog gali net ir labai stipriai nudeginti odą. Stebint eksperimentą, vaikai nurimo, mat pamatė, kad apipylus tokį ledą karštu vandeniu, jis iš kietos būsenos tampa visai nepavojingu garu“, – teigė moteris.
Komanda lankėsi ir kitose mokymo įstaigose
„Antrokams patiko tai, kad buvo galimybė paklausyti kitos kalbos bei muzikos, pabandyti išmokti pasisveikinti indiškai ar tarti kitus šios kalbos žodžius“, – šypsojosi Rita Baltmiškienė, Panevėžio „Vilties“ progimnazijos 2B klasės mokytoja.
„Visi skanavo ryžių košę, lygino savo ir indo atsineštos basmati košės grūdelius. Palyginome tiek virtus, tiek ir nevirtus. Ne vieną darbuotoją nustebino aiškia lietuvių kalba kalbantis restorano „Vasaris“ barmenas ir projektų vadovas“, – įžvalgomis dalijosi darželio „Žilvitis“ direktorė Lina Budreikaitė.
Puoselėja šeimos dėka
Valgymo malonumas slypi galvoje, todėl gastronomija, menas, istorija, fizika karaliauja dažnoje maitinimo įstaigoje, norinčioje patraukti dėmesį. Pasak M. Gruzdenės, ji gastrofiziką tyrinėti pradėjo dėl šeimoje puoselėjamo maisto gamybos ir maitinimo verslo.
„Vienas iš mano įkvėpimo šaltinių – smalsumas. Jis dažnai peržengia vienos disciplinos ribas. Nemažai vaikų turėjo naujų potyrių, o tai įkvepia dalintis“, – atviravo restorano „Vasaris“ vadovė.
„Būčiau net nepradėjusi tyrinėti gastrofizikos, jeigu ne šeimos puoselėjamas maisto gamybos ir maitinimo verslas bei visa „Vasario“ komanda. Visi šie žmonės skirtingi, patyrę ir labai palaikantys, todėl žengiant pirmuosius žingsnius į gastronomijos sritį buvo sunkūs, tačiau greitai tai tapo ne tik darbu, bet ir pramoga“, – džiaugėsi ji.
Kviečia į artimiausią renginį
Restoranas ir prekybos centras „Vasaris“ garsėja ne tik savo maisto kokybe, bet ir renginių gausa. Šiuo metu restorano vadovė kviečia į artimiausią vasario 14-osios renginį, kuriame, bus suteikta galimybė degustuoti indiškus patiekalus.
Anot moters, ji jaučiasi labai laiminga, jog yra kuriančioje ir vieningoje komandoje, su kuria gali organizuoti tokius nuostabius dalykus.
„Man labai pasisekė, kad esu tokioje kuriančioje ir vieningoje komandoje. Iš jų daug išmokstu ir mes visi kuriame nuostabius dalykus. Drauge su komanda kviečiame į artėjančią degustacinę indiškų patiekalų vakarienę, kurios metu dalyviai bus pakviesti leistis ne tik į egzotinę skonių, bet ir kvapų kelionę, persmelktą svaiginančiais Indijos miestais, sodais. Indiškus patiekalus gamins pats Inderpreet Singh kartu su „Vasario“ komanda, o į olfaktorinę kelionę lydės mieste gerai žinoma ir itin patyrusi lektorė, stiliaus žinovė Jolanta Kanapeckienė“, – kvietimu dalinosi M. Gruzdenė.