Kūčios ir Kalėdos neatsiejamos nuo jaukumo, šeimos susibūrimų ir tradicinių skanėstų. Vienas iš žiemos švenčių simbolių – imbieriniai sausainiai. Tam, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankūs, mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė dalijasi ypatingu receptu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Imbierinių sausainių populiarumo priežastis – tai, kad jie yra ne tik gardus šventinis skanėstas, bet ir kūrybinė veikla, kuri suburia šeimas, skatina bendravimą ir atneša nepamirštamas šventines akimirkas.
Imbieriniai sausainiai sveikiau
Nuo šventinių sausainių neatsiejamas imbieras yra itin aromatingas prieskonis, kuris ne tik suteikia sausainiams unikalų skonį ir kvapą, bet ir pasižymi išskirtine nauda sveikatai.
Kaip teigia mitybos specialistė G. Urbonaitė, imbiero sudėtyje esantys gingeroliai pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, gerina virškinimą, mažina pilvo pūtimą ir gali padėti nuo pykinimo. Šis prieskonis taip pat stiprina imuninę sistemą, todėl jis itin mėgstamas žiemos laikotarpiu, kai norisi ne tik skanauti, bet ir pasirūpinti savo sveikata.
„Imbieriniai sausainiai yra puikus būdas mėgautis šio prieskonio teikiamais privalumais. Jie gali būti ne tik skanūs, bet ir sveikatai palankesni – tereikia atlikti kelis mažus pakeitimus recepte. Vietoje kvietinių, baltų miltų, naudokite avižų, viso grūdo ar riešutų miltus, taip pat atsisakykite pridėtinio cukraus. Puiki alternatyva jam – beržų cukrus (ksilitolis), datulės ar klevų sirupas. Sviestą keiskite kokosų aliejumi“, – pataria „Lidl“ ambasadorė.
Pasak G. Urbonaitės, kad sausainiai atrodytų dar gražiau, dekoruokite juos kokybišku juodu šokoladu, liofilizuotomis uogomis, kokosų drožlėmis, riešutais ar sėklomis. Šios natūralios dekoracijos ne tik pagražins, bet ir papildys kepinius naudingomis medžiagomis.
Sveikatai palankesni imbieriniai sausainiai
Sausainiams reikės:
- 1,5 puodelio pilno grūdo miltų
- 1 šaukštelio malto imbiero
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,25 šaukštelio druskos
- 3 šaukštų ištirpinto kokosų aliejaus
- 0,25 puodelio klevų sirupo arba datulių pastos
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 2 šaukštų augalinio pieno (migdolų, avižų, kokosų arba sojos)
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Paruoškite kepimo skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi. Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, imbierą, cinamoną, kepimo miltelius ir druską.
Kitame dubenyje sumaišykite kokosų aliejų, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Supilkite šį mišinį į sausų ingredientų dubenį. Jei tešla pasirodys per sausa, įpilkite šiek tiek augalinio pieno. Suformuokite sausainius – tam galite naudoti sausainių formeles arba darbuotis tiesiog rankomis.
Kepkite sausauinius orkaitėje apie 10–12 minučių, kol kraštai taps auksinės spalvos. Sausainius atvėsinkite ir, jei norite, dekoruokite liofilizuotais vaisiais, uogomis bei lydytu juoduoju šokoladu. Skanaus!