Gydytoja dietologė ramina tėvus: sultis vaikams galima gerti, tik svarbi viena taisyklė

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Vaikų šventė dažniausiai neįsivaizduojama be ryškiaspalvių sulčių, kurios ne tik puošia stalą, bet ir praturtina šventiško maisto racioną vitaminų gausa. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, pirmenybę reikėtų teikti šviežiai spaustoms sultims.

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria šventės metu rinktis mažos talpos ekologiškų sulčių pakuotes – tokios ne tik patogiausios, bet ir labiausiai mėgstamos vaikų.

Vaikai dažniausiai vaisius vartoja sulčių pavidalu 

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad sulčių atsiradimas vaikų mityboje siejamas su raciono praturtinimu skysčiais: „Kadangi sulčių skonis vaikui priimtinas, tai pasaulyje labai išaugo sulčių vartojimas tarp mažamečių ir taip buvo į šoną nustumtas vanduo bei pienas. Pagal tam tikrus tyrimus yra teigiama, kad daugiau nei pusę reikiamų suvartoti vaisių vaikai išgeria sulčių pavidalu.“

Vis dėlto, anot ekspertės, vienareikšmiškai geriausias skystis ne tik suaugusiam, bet ir vaikui yra vanduo. „Tačiau sultys suteikia tam tikrą galimybę vaikui, mažiau valgančiam vaisių, įtraukti juos į kasdienį racioną. Reikia neužmiršti, kad sultys yra maistas ir jos yra vaisių pakaitalas. Tai nėra įprastai vartojamas gėrimas“, – pasakoja gydytoja.

Atsižvelkite į skirtumus tarp sulčių ir gėrimo

Dr. Editos Gavelienės teigimu, renkantis sultis, galioja pagrindiniai kriterijai, kuriais reikėtų vadovautis, atsižvelgiant į tai, ko norime – ar sulčių, ar gėrimo: „Renkantis šį produktą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar sultys yra šviežiai spaustos – jų maistingumas didžiausias. Antroje vietoje pagal maistingumą būtų 100 proc. sultys, t. y., pagamintos iš sulčių koncentrato, vėl grąžinant skystą formą produktui. Skaičiuojant pagal vandens kiekį, jei tai yra 100 proc. sultys, joms būtų teikiama pirmenybė prieš kitus gėrimus, kuriuose sulčių kiekis gali svyruoti nuo 10 iki 90 proc. Jeigu jau nusprendžiama rinktis sultis vaikų šventei, tai pirmenybė būtų šviežiai spaustoms, o antroje vietoje turėtų būti 100 proc. sultys.“

Jeigu sultys 100 proc., tai papildomų sudedamųjų dalių jose neturėtų būti – tai vaisių koncentratas, skiestas vandeniu. „Jeigu jau renkamės gėrimą, kuriame vandens yra didesnis procentas, tai ten gali atsirasti, pavyzdžiui, saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų. Tikrai tokių nereikėtų rinktis vaikų šventei ar įtraukti į vaikų mitybos racioną. Tokie gėrimai nėra rekomenduotini, nes maisto priedai gali alergizuoti bei sukelti kitas nepageidaujamas organizmo reakcijas: tai gali tapti virškinimo sistemos negalavimo priežastimi. Dėl to visada svarbu pasižiūrėti į sulčių sudėtines dalis“, – rekomenduoja gydytoja ir priduria, kad viena stiklinė sulčių – pakankama dienos norma.

„Šios normos nereikėtų viršyti, nepaisant to, ar yra šventė, ar įprasta diena. Sultys dėl savo priimtino skonio konkuruoja su kitu maistu, suteikia trumpalaikį sotumo jausmą ir vaikai mažiau suvartoja kito maisto, kuris turi reikalingų organizmui medžiagų“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Tinkamas sulčių pateikimas vaikų šventės metu

Anot gydytojos dietologės, didžiausias sulčių maistingumo pagerinimas – tai jų praskiedimas vandeniu: „Vertėtų prisiminti ir gaivas, kurios įprastai gaminamos sultis skiedžiant su vandeniu, o papildomų priedų, pavyzdžiui, cukrų, dėti tikrai nereikia.“

Dr. E. Gavelienė kviečia atsižvelgti į dar vieną svarbų aspektą: „Granatų ir greipfrutų sulčių negalima vartoti kartu su vaistais. Tai reiktų atsiminti ir tėveliams, ruošiant šventes, pasiklausti, ar nėra tarp vaikų vartojančių tam tikrų vaistų. Nesiaiškinant, kokie tai vaistai, geriau tiesiog patiekti vandenį ar skiestas sultis.“

Be to, svarbu vaikų šventės metu sultis laikyti vėsioje vietoje: šaltkrepšyje ar tarp ledukų. „Vis dėlto, prieš patiekiant sultis vaikams, jos jau turėtų būti kambario temperatūros. Geriausia organizuotis taip, kad būtų išpilstyta tam tikra porcija ir tik po kurio laiko vėl būtų pateikiama nauja porcija. Sulčių laikymas ant stalo, ypač karštame ore, didina galimybę, kad jos prarūgs. Tačiau, jei kalbame apie pramoniniu būdu gamintas sultis, o ne namines, didžioji dauguma jų – pasterizuotos. Tokios gali būti pradarytos iki 8 valandų“, – sako dr. E. Gavelienė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kiek tiesos yra dažnuose mituose apie sultis – atsako ekspertė

JP Redakcija

Gerą nuotaiką savaitgalį sukurkite su bananų ir sulčių glotnučiu

JP Redakcija

Šis karštas gėrimas šaltais vakarais – skaniau už arbatą: prireiks tik obuolių sulčių ir cinamono

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads