Beveik 10 tonų nesaugių mėsos gaminių nepasiekė parduotuvių lentynų

AutoriusJP
FotoVMVT
Beveik 10 tonų nesaugių mėsos gaminių nepasiekė parduotuvių – aptikta prie maisto laikomi nuodai ir antisanitarinės sąlygos.

Kauno mėsos perdirbimo įmonei UAB „Magnuva“ uždrausta tiekti į rinką daugiau kaip 9,7 t įvairių mėsos gaminių bei jos pusgaminių, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Patikrinus šios bendrovės gamybos cechą, nustatyta daug šiurkščių pažeidimų – nuo sanitarijos ir higienos normų, produkcijos laikymo sąlygų reikalavimų nesilaikymo iki netinkamo ženklinimo ir neužtikrinamo maisto produktų atsekamumo, keliančių rimtą riziką vartotojų sveikatai ir saugai.

VMVT veterinarijos inspektoriai mėsos perdirbimo įmonės patikrinimo metu nustatė, kad mėsa ir jos pusgaminiai (įvairūs vyniotiniai, dešrelės, karkos, lašiniai, šaltiena ir t. t.) buvo ruošiami nešvariose patalpose, antisanitarinėmis sąlygomis. Gamybos inventorius ir įrenginių paviršiai, tiesiogiai besiliečiantys su maistu, nebuvo tinkamai plaunami ir dezinfekuojami. Patalpose dėl netvarkingos plautuvės nuotekos bėgo ant grindų.

Beveik 10 tonų nesaugių mėsos gaminių nepasiekė parduotuvių – aptikta prie maisto laikomi nuodai ir antisanitarinės sąlygos.

Pagaminta produkcija nebuvo tinkamai suženklinta arba ženklinime pateikiama informacija galimai klaidino vartotoją, neužtikrintas maisto gaminių atsekamumas, nebuvo galimybės susieti konkrečių žaliavų partijų su produkcijos partijomis. Taip pat nustatyta ir produktų realizavimo pažeidimų – tinkamumo vartoti terminas buvo skaičiuojamas ne nuo gaminio pagaminimo momento, o nuo pagamintos produkcijos išvežimo dienos. Tarpiniai mėsos gaminių gamybos etapai neregistruoti. D

alis žaliavos ir jau pagamintų mėsos produktų buvo padėti tiesiogiai ant grindų, laikomi su pašaliniais daiktais, ne pagal reikalavimus, taip sudarant galimybes atsirasti kryžminei taršai.

Sandėliavimo patalpose greta prieskonių pakuočių buvo atvirai laikomi graužikų nuodai, šalia jų buvo matyti ir graužikų ekskrementų. Šalutiniai gyvūniniai produktai, t. y. įvairios maisto atliekos, buvo tvarkomos netinkamai. Užfiksuota, kad kaip gamybinis inventorius buvo naudojama apyvartinė tara – plastikinės dėžės ir kita tara, kuri neskirta naudoti pakartotinai bei liestis su maistu.

Beveik 10 tonų nesaugių mėsos gaminių nepasiekė parduotuvių – aptikta prie maisto laikomi nuodai ir antisanitarinės sąlygos.

„Dėl tyrimo metu užfiksuotų pažeidimų virtinės uždraudėme realizuoti į rinką per 9,7 tonos galimai nesaugios mėsos žaliavos ir jos gaminių, nurodėme išvežti juos utilizuoti procese dalyvaujant VMVT inspektoriams. Įmonės veikla sustabdyta, kol bus pašalinti trūkumai, atsakingiems asmenims bus taikoma ir administracinė nuobada. Įmonė visiškai nesirūpino atsekamumo užtikrinimu, kuris tiek gamybos metu, tiek ir perdirbimo, platinimo etapais labai svarbus ir padeda užkirsti kelią maisto saugumo grėsmei, kuri kyla ir dėl galimai užkrėstų produktų, ir dėl gyvūnų ligų. Šiuo atveju į tai buvo žiūrima labai aplaidžiai.

Nebuvo galima nustatyti, iš kur ir kokios kokybės žaliavų buvo gaminami pusgaminiai. Laimei, visa ši nesaugi produkcija nespėjo pasiekti parduotuvių ir tam pavyko užkirsti kelią. Matant, kokiomis sąlygomis buvo gaminami itin plataus asortimento mėsos gaminiai, tai akivaizdžiai kėlė grėsmę vartotojų sveikatai. Sustabdžius įmonės veiklą, už nustatytus pažeidimus ją planuojama įtraukti į nepatikimų ūkio subjektų sąrašą“, – sako VMVT Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

Beveik 10 tonų nesaugių mėsos gaminių nepasiekė parduotuvių – aptikta prie maisto laikomi nuodai ir antisanitarinės sąlygos.

UAB „Magnuva“ patikrinimas buvo atliekamas VMVT taikant regioninį inspektorių rotacijos principą. Kaune įsikūrusios mėsos perdirbimo įmonės veiklos tyrimą vykdė VMVT Marijampolės departamento pareigūnai.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mėsos patiekalų ABC: skirtumas tarp šnicelio, karbonado ir muštinio

JP Redakcija

VMVT direktorė: po reformos metu vykusios skaitmenizacijos visuomenė apie nesaugius produktus gali pranešti mūsų svetainėje

JP Redakcija

Mentei paruošti nebūtinai reikia kelių valandų – 3 greitos, skanios ir nebrangios idėjos šokiadieniams

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads