4.9 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 26 gruodžio, 2024

Aromatinga lęšių sriuba su kokosais – šildančiai vakarienei

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Kai po darbų norisi ko nors šildančio, bet visos sriubos įpusėjus žiemai jau pabodo, galima išsivirti kokosų gėrimu ir aštresniais prieskoniais pagardintą lęšių sriubą.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad lęšius galima pakeisti ir skaldytais žirniais, o pusę kiekio kokosų gėrimo – mėsos arba daržovių sultiniu, taip pat paskaninti ją turimomis užšaldytomis ar šviežiomis žolelėmis.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnas lietuvis vartoja per mažai ankštinių daržovių, o šaltuoju metų laiku jos gali aprūpinti baltymais, pasotinti ir tapti gera mėsos patiekalų alternatyva.

Lęšius turėtų pamėgti vegetarinės mitybos šalininkai 

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, lęšiuose, avinžirniuose, pupose, žirniuose ir pupelėse galima rasti daug sveikatai palankių augalinių baltymų, tad ankštines daržoves turėtume įtraukti į savo racioną bent kartą savaitėje. „Lęšiai turtingi augalinės kilmės baltymais, todėl ypač tinka gyvūninės kilmės produktų nevartojantiems asmenims. Jiems paprastai reikia ieškoti kitų baltymų šaltinių, tad ankštinės daržovės, tarp jų ir lęšiai, yra puikus pasirinkimas“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad lęšiuose taip pat gausu geležies, kalio, organizmui naudingos folio rūgšties: „Folio rūgštis yra B9 vitaminas, kuris kaip ir kiti B grupės vitaminai yra būtinasis vitaminas, gaunamas iš išorės. Jis yra labai svarbus mūsų nervų sistemai, kraujodarai. Stokojant folio rūgšties, nukenčia eilė gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų. Lęšių būna įvairių – raudonųjų, žaliųjų, geltonųjų, o jų spalvos lemia skonines savybes. Kai kurios spalvos duoda ir papildomą naudą organizmui, tad aš rekomenduočiau paragavus vieną rūšį, kitą kartą jau ragauti jau kitą: tegul mūsų maistas būna spalvingas ir įvairus.“

Ankštinės daržovės – pigesnė alternatyva mėsai

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad ankštinės daržovės yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai, be to, jei jas vartojame gana retai, vertėtų pasidomėti prekybos centrų asortimentu ir nusipirkti anksčiau nevartotą pupelių ar lęšių rūšį: „Turime tikrai platų asortimentą – įvairių spalvų ir dydžių pupelių, taip pat ir su ankštimis, skaldytų ir neskaldytų žirnių bei lęšių. Be to, apžiūrint ankštinių produktų lentynas, dažnai galima aptikti nuolaidų ir jomis pasinaudoti. Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų žirnelių, taip pat, pamačius akcijas, įsigyti konservuotų pupelių su įvairiais padažais, konservuotų žirnių ir avinžirnių, kurie pasižymi ilgesniu galiojimo laiku.“

Ekspertė pastebi, kad norėdami sutaupyti, pirkėjai įprato daugiau gaminti namuose, tad jų krepšeliuose dažniau atsiduria ilgo galiojimo produktai, o konservuotos ar šaldytos ankštinės daržovės išlieka geras pasirinkimas norintiems sutaupyti. „Taip išvengiame maisto švaistymo ir galime bet kada pasigaminti vakarienę iš šaldymo kameroje ar spintelėje esančių produktų“, – teigia O. Suchočeva.

Pasak komercijos operacijų vadovės, norintiems sutaupyti verta rinktis ne tik daugiau ilgo galiojimo bei „Rimi“ privačios etiketės produktų, bet ir protingai apsipirkinėti su tiksliu pirkinių sąrašu bei naudotis „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikiančia asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. 

Žiemai įsibėgėjus „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsivirti auksaspalvę lęšių sriubą, kuri suteiks energijos, bet neapsunkins: „Lęšiai – universali ankštinė daržovė, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus. Neretai jie atsiduria sriubose, troškiniuose, patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Sriubos su jomis – sotesnės ir spalvingesnės. Šiuo atveju įdomesnio skonio suteiks imbieras, o ciberžolė nudažys patiekalą ryškia geltona spalva, kuri tikrai pakels nuotaiką tamsų žiemos vakarą.“

Auksaspalvė lęšių sriuba

RECEPTAS

Sriubai reikės:

1 šaukšto alyvuogių aliejaus;

1 svogūno;

2 skiltelių česnako;

1 puodelio raudonųjų arba geltonųjų lęšių

2 morkų

1 skardinės (400ml) kokosų gėrimo

4 puodelių vandens;

1 šaukšto šviežio tarkuoto imbiero;

½ šaukštelio maltos ciberžolės;

žiupsnelio maltų pipirų;

druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:  

  1. Svogūną supjaustykite kubeliais, česnako skilteles išspauskite su spaustuku, imbiero gabalėlį sutarkuokite ir juos pakepinkite puode su aliejumi.
  2. Morkas supjaustykite griežinėliais, pakepinkite maždaug minutę, apibarstę ciberžolės milteliais.
  3. Į puodą suberkite lęšius, užpilkite vandens, užvirinkite, ir, sumažinę kaitrą pavirkite 20 minučių.
  4. Supilkite kokosų gėrimą, suberkite druską ir pipirus.
  5. Sriubą galite sutrinti, bet galite patiekti ir netrintą.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Viena žuvies rūšis nustebins universalumu: štai, kaip ją galima gardžiai paruošti

confident-noyce

Mėgstantiems lašišą: sotūs, nebrangūs ir itin maistingi receptai – ar gali būti kas geriau?

confident-noyce

Sezono žvaigždė – skanutėlis moliūgas: iš šios gėrybės pagaminę sirupą galėsite skaninti net kavas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau