Ant parduotuvių lentynų jau nugula kūčiukai: Panevėžio verslininkai vardija kainas

AutoriusKRISTINA RAGAUSKIENĖ (TV3.LT)FotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖVIDEOTV3
„Kuo išsiskiria, kad jie yra pirma – minkšti ir su labai daug aguonų“, – sako „Velželio duonos“ gamybos vadovas Marius Sarapas.

Ant kapų dar nespėjo sužibti Vėlinių žvakės, o štai kepykla Panevėžyje jau pakvipo kūčiukais. Verslininkai sako, kad žmonės išsiilgę švenčių, todėl kūčiukus jau perka ir skanauja. O štai tradicijų puoselėtojai įsitikinę, kad viskam turi būti savas laikas.

Įsitikinę, kad kūčiukų tešla gerai pakilusi, kepėjai kimba į darbus. Rankomis suformuoti tešlos gumulėliai keliauja į specialų aparatą – jis suformuoja dailias juosteles ir tada visas darbas lieka miklioms kepėjų rankoms. Panevėžiečiai duonos kepėjai kūčiukus kepa jau kelerius metus. Sako – receptas patikrintas, visiems įtinkantis.

„Kuo išsiskiria, kad jie yra pirma – minkšti ir su labai daug aguonų“, – sako „Velželio duonos“ gamybos vadovas Marius Sarapas.

M. Sarapas atskleidžia, kad kūčiukų receptas atkeliavo iš vienos darbuotojos šeimos receptų knygos. Visi kartu jį dar šiek tiek patobulino, o pirkėjai įvertino.

M. Sarapas atskleidžia, kad kūčiukų receptas atkeliavo iš vienos darbuotojos šeimos receptų knygos. Visi kartu jį dar šiek tiek patobulino, o pirkėjai įvertino.

„Visa sudėtis yra tik iš kelių ingridientų, nėra ten skliausteliuose papildomų E stipriklių, emulsiklių ar panašiai. Viskas, kas geriausia, yra paprastume“, – tikina M. Sarapas.

Per kelias valandas mikliai dirbantys kepėjai iškepa maždaug 20 kilogramų kūčiukų. Atvėsę ir supakuoti jie keliaus į prekyvietes.

„Velželio duona“ kūčiukus šiemet pradėjo kepti spalio viduryje.

„Yra tokia minimali partija pasikepti, nuvežti į kitas prekybos vietas, kad žmonės, kurie išsiilgę kituose miestuose galėtų pasiragauti, internetinę parduotuvę įdėjome po truputėlį, žmonės domisi“, – tikina „Velželio duonos“ direktorius Vaidas Baranauskas.

V. Baranauskas.

400 gramų kūčiukų pakelis kainuoja 3 eurus 30 centų – tiek pat, kiek pernai. „Tai nėra kiekvienos dienos produktas, nusprendėm, kad šiais metais nekelsim kainos“, – sako V. Baranauskas.

Tradicijų puoselėtojai visgi įsitikinę, kad viskam turi būti savas laikas. „Tai turi būti laukiama, bet kada negalima jų valgyti, tada nebelieka laukimo stebuklo, nes jei kiekvieną dieną valgom kūčiukus tai Kūčių vakarienės prasmė šiek tiek pasikeičia“, – tikina etnokultūros žinovė Jurga Žilytė.

Daugelis didžiųjų prekybos tinklų prekybą kūčiukais planuoja pradėti, kai ištuštės kapų žvakių lentynos, tai yra po Vėlinių.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Trys ingredientai, bet šimtmečius siekianti kulinarinė tradicija: štai, ko dar nežinojote apie šį gerai žinomą švenčių produktą

confident-noyce

Jokie skaniausi kūčiukai nepasieina be šio ingrediento: dietologė įvardijo jo naudą sveikatai

confident-noyce

Bandote, kurie kūčiukai skaniausi? 5 idėjos, ką skanaus iš jų pasigaminti dar prieš šventes

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau