Po Kūčių ir Kalėdų daugelio namus užklumpa pasiruošimas Naujųjų metų sutiktuvėms – kaip ir pralėkusioms, taip ir artėjančiai šventei tautiečiai ima ruoštis galvodami šventinio stalo meniu. Tam, kad seilę varvinti verčiančių idėjų nepritruktų, o virtuvėje nereikėtų praleisti daug laiko, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė dalijasi jos šeimoje pamėgtų užkandžių idėjomis. Šių paprastų, lengvai ir nebrangiai paruošiamų receptų žvaigždė – sūdyta lašiša, kuri yra ir itin naudinga mūsų sveikatai, maistinga, ir labai gardi.
Kepta, sūdyta ar rūkyta lašiša yra neabejotinai užsitarnavusi vienos populiariausių žuvų titulą, o dėmesys jai dar labiau išauga šventiniu laikotarpiu. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad ši žuvis gruodžio pabaigoje patenka į dažno pirkėjo pirkinių vežimą.
„Naujųjų metų sutikimas daugeliui yra ne ką mažesnė šventė nei Kalėdos, tad artimuosius ar draugus taip pat norima nustebinti gardžiais patiekalais. Tarp šių dviejų švenčių žmonės skuba papildyti šaldytuvus mėgstamais ingredientais ir planuoja valgiaraštį, kuriame dažnai puikuojasi ir visų pamėgta lašiša.
Pasirenkant ją įsigyti sūdytą ar šaltai rūkytą galima paruošti įvairiausių užkandžių Naujųjų metų sutiktuvėms, juolab, kad eksperimentuoti galima dar ir sutaupant, nes iki pat Trijų karalių šventės tinklo parduotuvėse jos rasite ypač maža kaina“, – sako „Maximos“ atstovė.
Lašišos nauda sveikatai
Lašišą su šeima itin mėgsta ir dietistė Indrė Trusovė, kuri pabrėžia šios žuvies maistingumą ir naudą sveikatai. „Lašiša yra ypatingai maistingas produktas, kuris rekomenduojamas, kai norima valgyti ne tik skaniai, bet ir subalansuotai. Ši žuvis yra turtinga savo vitaminais ir mikroelementais, joje aptinkamas didžiausias omega-3 riebalų rūgščių, galinčių padėti palaikyti gerą smegenų veiklą, gerinti atmintį bei stiprinti širdies sveikatą, kiekis“, – apie lašišos naudą kalba I. Trusovė.
Pasak jos, be omega-3 riebalų rūgščių, lašiša turi ir nemažai mūsų nervų ir kraujo ląstelėms naudingo vitamino B, seleno, o taip pat ir vitamino D, kuris suteikia energijos, gali padėti gydant nemigą, depresiją. „Geriausias dalykas, kuris visada sumažina stresą ruošiantis šventėms yra planavimas. Ramiai atsisėdu, susirašau, ką gaminsiu, peržiūriu kokių produktų turiu namuose, susidarau pirkinių sąrašą“, – apie maisto gaminimą šventiniu laikotarpiu pasakoja I. Trusovė.
O kad pasiruošimas Naujųjų metų sutikimui būtų kuo lengvesnis ir paprastesnis, „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė dalijasi greitai paruošiamais ir piniginei draugiškais receptais su sūdyta lašiša.
Varškės kamuoliukai su sūdyta lašiša
Paruošti šį užkandžiui puikiai tinkantį patiekalą reikės:
• 200 g varškės;
• 70 g pjaustytos sūdytos atlantinių lašišų filė „Well Done“;
• 1 a. š. graikiško jogurto;
• 1 a. š. majonezo;
• skiltelės česnako;
• 1 agurko;
• 1 a. š. citrinos sulčių;
• druskos ir pipirų (pagal skonį);
• sezamo sėklų (papuošimui);
• baziliko (papuošimui).
Gaminimas. Gerai pertrinkite varškę, susmulkinkite lašišą ir sutrinkite česnaką. Visus ingredientus sumaišykite ir drėgnomis rankomis formuokite kamuoliukus. Kiekvieną kamuoliuką dėkite ant agurko griežinėlio, papuoškite sezamo sėklomis, bazilikais.
Blyneliai su lašiša
Šio patiekalo įdarui reikės:
• pjaustytos sūdytos atlantinių lašišų filė „Well Done“;
• varškės užtepėlės;
• žalumynų.
Tešlai prireiks:
• 2 kiaušinių;
• nedidelio indelio grūdėtos varškės;
• 100 g rikotos sūrio;
• pieno;
• speltos miltų;
• persilado.
Gaminimas. Sumaišykite visus tešlos ingredientus taip, kad neliktų gumulėlių. Iš gautos tešlos blynelius keptuvėje kepkite mažus. Pasiruoškite didelę lėkštę blynelių patiekimui – taip svečiai galės patys tepti varškės užtepėlę ir pagardinti lašiša, o jeigu to daryti nenorite – galite blynelius iškart patiektus skanauti užkandžių lėkštėje. Skanių ir gardžių atradimų!