-5.6 C
Panevėžys
Trečiadienis, 12 vasario, 2025

V. Radzevičius kviečia įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų į savo mitybos racioną

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COm, ORGANIZATORIŲ


Augalinio sausio mėnesio iššūkis „Augalausis“ neša svarbią žinią žmonėms, skatindamas juos rinktis sveikatai ir aplinkai palankesnę mitybą. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad nebūtina visiems per dieną tapti veganais ir vegetarais, tačiau augalinės kilmės produktų įtraukimas į savo kasdienę mitybą yra didelis žingsnis tvaresnės ateities link.

„Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė sutinka, kad siekiant atrasti augalinio maisto įvairovę nereikėtų imtis kraštutinumų ir visiškai atsisakyti mėsos produktų – geriausia prie pokyčių pratintis pamažu.

„Jei iki šiol gyvūninės kilmės produktus valgėte kasdien ir po kelis kartus, iš pradžių mėsos galite atsisakyti vieną dieną per savaitę. Tuomet šį laiką ilginkite, atidžiai stebėdami savo savijautą. Gali būti, kad po kurio laiko gyvūninės kilmės produktų jums norėsis vis mažiau ir mažiau“, – pataria „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Augalinis maistas neturi būti prėskas

Dažnai girdimas mitas, kad augaliniam maistui trūksta skonio. Anot V. Radzevičiaus, augalinės kilmės patiekalai gali būti labai skanūs, jei yra tinkamai paruošti ir pagardinti prieskoniais, kaip ir bet kuris kitas mėsos patiekalas.

„Prieskonių stengiuosi per daug nemaišyti, bet naudojant juos subtiliai galima išgauti ir labai gurmanišką skonį. Ir tikrai nebūtina viską kepti ar virti – galima rinktis gaminti ir ant garų, ir orkaitėje, ir netgi krosnyje. Maistas garuose populiarus sveika virtuve garsėjančioje Azijoje ir tai tikrai yra gera erdvė skonio paieškoms“, – teigia žinomas kulinaras.

Pirmiausia – sveikata

Žinomas keliautojas ir kulinaras sako, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios svarbu įtraukti augalinių patiekalų į savo kasdienę mitybą, yra sveikata.

„Augalinės kilmės maisto produktuose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų, kurios yra būtinos žmogaus organizmui. Juk ne šiaip sau jos vadinamos organizmo šluota. Aktualus dalykas yra ir naudingumas planetai – augalinės kilmės maistas daro mažesnę žalą aplinkai nei gyvūninės kilmės produktai“, – dalinasi V. Radzevičius.

Jis pratęsia, kad remiantis mokslu, augalinio maisto vartojimas mažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją. Taip pat efektyviau naudojami žemės ištekliai. Nors kiekvienas turi teisę rinktis, ką valgyti, augalinės kilmės produktai, tikėtina, ateityje taps mitybos pagrindu.

Valgiaraštyje – ne tik salotos

Kalbėdamas apie skonių įvairovę, V. Radzevičius siūlo eksperimentuoti išbandant vis naujus receptus ir taip atrasti begales skirtingų derinių. Pasak jo, ankštinės daržovės yra vienas organizmui naudingiausių baltymų šaltinių, todėl mitybos racione turėtų užimti svarbią vietą. Kartu svarbu nepamiršti vaisių ir daržovių, kurie yra vitaminų, maistinių skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis.

Tam, kad augalinės kilmės receptų idėjų nereikėtų ieškoti ilgai, žinomas kulinaras kviečia išbandyti padažą iš keptų pomidorų, kuris patiks ir gurmanams, ir tradicinių skonių mėgėjams.

Reikės:

3 kg. pomidorų;

3 svogūnų;

1 stiklinės rudojo cukraus;

2 česnako galvų;

2 šaukštų druskos;

100 ml. alyvuogių aliejaus;

1 aitriojo pipiro ankšties arba 1 arbatinio šaukštelio smulkintos aitriosios paprikos;

rozmarino šakelės arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų rozmarinų;

raudonėlio šakelės arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių;

2 šviežio baziliko šakelių arba 1 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų;

1 arbatinio šaukštelio sumaišytų maltų karčiųjų ir kvapniųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

1.   Pomidorus nuplaukite, išpjaukite kotelius ir supjaustykite į keturias dalis.

2.   Supjaustykite svogūnus į keturias dalis. Nulupkite česnakus ir kiekvieną skiltelę perpjaukite per pusę.

3.   Pomidorus, svogūnus, česnaką, aitrųjį ir kvapiuosius pipirus sudėkite į kepimo indą ir apibarstykite cukrumi, druska, maltais pipirais, žolelėmis ir aliejumi.

4.   Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 valandas. Kai iškeps, sudėkite į puodą, viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar kartą užkaitinkite iki virimo.

5.   Padažą išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Juos užsukite, pastatykite dangteliais žemyn, užklokite ir palikite, kad atvėstų.

6.   Padažą laikykite vėsiai.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Jau pasirodė pirmieji lietuviški pomidorai: 3 nauji receptai, kuriuos kartosite visą sezoną

JP Redakcija

Pomidorų veislės lemia ne tik skonį: atskleidė, kurie labiau tinka konservavimui, o kurie – griliui

JP Redakcija

Taip paruošti pomidorai taps šeimos numylėtiniais – įprastą daržovę pakylėsite į naują lygį

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads