17.4 C
Panevėžys
Trečiadienis, 9 spalio, 2024

S. Krėpšta: Lietuvos fintech sektorius Europoje pirmauja pagal aptarnaujamų mokėjimų ir klientų skaičius

AutoriusŪla Klimaševska (ELTA)FotoDELFI
S. Krėpšta.

Lietuva Europos finansinių technologijų rinkoje pirmauja ne tik pagal kiekybinius sektoriaus kriterijus, tačiau ir aptarnaujamų klientų bei mokėjimų skaičių, sako sektoriaus priežiūrą vykdančio Lietuvos banko (LB) valdybos narys Simonas Krėpšta.

Su sektoriui atstovaujančios asociacijos „Fintech Hub LT“ valdybos pirmininke Asta Grigaityte susitikęs LB valdybos narys pabrėžė, kad priežiūros institucijos ir verslo atstovų dialogas padės fintech rinką stiprinti toliau, vystyti diskusijas apie sektoriaus priežiūros mechanizmus.

„Lietuva yra Europos finansų technologijų centras. Anksčiau pirmavome pagal suteiktų licencijų skaičių, kuris yra didesni nei Vokietijoje, Olandijoje ar Švedijoje, kalbant apie elektroninių pinigų mokėjimo įstaigų licencijas, bet šiuo metu ir pagal kokybinius kriterijus veržiamės į priekį“, – žurnalistams po susitikimo kalbėjo S. Krėpšta.

Jo teigimu, Lietuvos mokėjimų ir investicinis sektorius aptarnauja 35 mln. Europos klientų, t. y. daugiau nei dešimtadalį visų suaugusių ES piliečių.

Naujausiais LB duomenimis, elektroninių pinigų (EPĮ) ir mokėjimo (MĮ) įstaigų licencinės veiklos pajamos 2024 m. pirmąjį pusmetį išaugo 22 proc. – iki 275,1 mln. eurų, dar sparčiau didėjo mokėjimo operacijų suma – 37 proc. iki 132 mlrd. eurų.

Pasak institucijos, ir toliau didžiąją sektoriaus pajamų dalį generavo mažiau nei dešimtadalis iš daugiau kaip 120 licencijas turinčių įstaigų.

Didžiąją dalį sektoriaus veiklos pajamų ir apyvartos generuoja 10 didžiausių įstaigų – 8 proc. sektoriaus įmonių. Jos pirmąjį pusmetį gavo beveik 178 mln. eurų arba 65 proc. visų sektoriaus veiklos pajamų ir generavo 90 mlrd. eurų apyvartos.

Asociacijos atstovė Asta Grigošaitytė pabrėžė, kad vis didesnę finansinių technologijų dalį užimančios mokėjimų technologijų platformos sudaro konkurenciją tradiciniams komerciniams bankams.

„Vis daugiau privačių žmonių ir verslų renkasi fintech įmones, kaip konkurenciją, kaip atsvarą komerciniams bankams, o konkurencija daugiausia atneša naudos klientams – paslaugų geresnis prieinamumas, žemesnė kaina“, – tikino A. Grigošaitytė.

„Fintech Hub“ vadovės teigimu, sektoriaus įmonės kaip prioritetą mato pinigų plovimo, terorizmo finansavimo prevenciją, į šią sritį investuoja.

Pasak A. Grigošaitytės, augant sektoriui, didėja ir ame dirbančių žmonių skaičius – šiuo metu jų sektoriuje skaičiuojama 3,5 tūkst., o dar 500 planuojama įdarbinti iki šių metų pabaigos.

Anot A. Grigoitytės, fintech įmonės plečiasi ne tik Vilniuje, tačiau ir Kaune bei Klaipėdoje.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

LB atstovas: Lietuva stipriai išsiskiria iš ES atmestų įmonių paraiškų paskoloms gauti dalimi

confident-noyce

Ž. Mauricas: artimiausiu metu Lietuvos gyventojų perkamosios galios augimas turėtų išlikti vienas sparčiausių ES

confident-noyce

Ministerija siūlo gerinti nuotolinių finansinių paslaugų sutarčių sąlygas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau