9.4 C
Panevėžys
Sekmadienis, 29 rugsėjo, 2024

Muzikos mokytojas panevėžietis J. Kaziliūnas: „Kuriantis mokinys labiau pamilsta dėstomą dalyką“

AutoriusSAMANTA ILONYTĖFotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖ
J. Kaziliūnas.

24-erių mokytojas Jonas Kaziliūnas, jau trečius metus gyvena Panevėžyje, nors yra kilęs iš Pasvalio rajono. Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinėje mokykloje jis veda muzikos pamokas. Taip pat dirba muzikos mokykloje „Conmusica“ su 7-17 metų mokiniais.

Gyvenimas yra juokingas

Aštuonias klases vaikinas baigė Pasvalio rajono Vaškų gimnazijoje, po to vidurinį išsilavinimą įgijo Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje. Vėliau jis baigė muzikos pedagogikos bakalauro studijas Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje, o šiuo metu tame pačiame universitete studijuoja muzikos edukologijos magistrantūrą.

„Labai juokinga, bet 11-toje klasėje sau griežtai pasakiau, kad nebūsiu mokytoju, o jeigu ,,per klaidą“ juo tapčiau, tik ne muzikos mokytoju. Gyvenimas yra juokingas, nes būtent muzikos mokytojo kelią pradėjau ir tuo labai džiaugiuosi. Studijuoti muzikos pedagogiką pradėjau spontaniškai. 10 minučių iki koncerto gavau skambutį iš universiteto, kur man pasiūlė studijuoti muzikos pedagogiką. Kadangi buvau ir esu muzikantas bei nežinojau, ką tiksliai noriu studijuoti, sutikau ir įstojau į šias studijas“, – pasakojo jis.

Mama visada buvo teisi

Jono mama, kai jis dar buvo vaikas, dažnai užsimindavo, kad berniukas turi pedagoginį talentą ir jo kelias – tapti mokytoju.

„Aš niekada su ja nesutikdavau ir priešgyniaudavau. Galiausiai, pasirodo, mama visada buvo teisi. Pradėjęs studijuoti, nusprendžiau, kad muzikos mokytoju būti nenoriu, pasiėmiau akademines atostogas ir per jas pradėjau dirbti gitaros mokytoju Panevėžio tarptautinėje muzikos lavinimo mokykloje ,,Conmusica“. Pradėjęs dirbti gitaros mokytoju, pastebėjau, kad greitai randu ryšį su mokiniais, sekasi greitai pasiekti rezultatų, o svarbiausia – pasirodo man tai labai patinka!“, – pasakojo mokytojas.

J. Kaziliūnas.

Iššūkis – mokyti įdomiai

Jonas atviravo, kad mokytojo darbas – labai sunkus.

„Nesvarbu kokio dalyko. Pedagogas turi būti psichologu, oratoriumi, diplomatu, lyderiu, aktoriumi, draugu… Kiekvieno pedagogo atsakomybė savo dalyką mokiniams pateikti įdomiai. Tai yra vienas didžiausių iššūkių. Tu gali mokinį spausti, barti arba pasukti galvą, kaip savo pamoką pateikti, kad pats mokinys geistų žinių. Taip yra pasiekiami geriausi rezultatai“, – teigė jis.

Muzikos ugdymas – labai svarbus

Muzikos ugdymas, pasak pedagogo, daugeliui atrodo abstraktus ir neturintis didelės įtakos.

„Pedagogai lavindami mokinių muzikinius gebėjimus, lavina ir mokinių socialinius įgūdžius, emocinį intelektą, kritinį mąstymą, atmintį, bendradarbiavimą, lyderystę ir kultūrinį išsilavinimą“, – pabrėžė vaikinas.

Kūryba kuria glaudų ryšį su mokomuoju dalyku

Mokytojas įvardina tris dalykus, kurie labai svarbūs siekiant sudominti mokinį.

„Geriausiai veikiantis būdas sudominti visų amžiaus grupių mokinius yra laisvė, kūryba ir atsakomybė. Kuriantis mokinys labiau pamilsta dėstomą dalyką, nes jo kūryba sukuria glaudų ryšį su mokomuoju dalyku. Mokiniams suteikus laisvę, jie atsiskleidžia. Tą pačią problemą jie dažnai išsprendžia savo būdu, kuris jiems yra patrauklesnis ir iš kurio gali pasimokyti net patys pedagogai. Mokiniai gavę laisvę būtinai turi prisiimti ir atsakomybę už savo veiksmus ar žodžius. Taip vaikai tampa savarankiškomis ir kritiškai mąstančiomis asmenybėmis“, – pasakojo jaunasis mokytojas, kuris pats groja elektrine, akustine ir bosine gitaromis, ukulele, armonika ir šiek tiek būgnais bei klavišiniais.

Pirmoji mokytoja – mama

Paklausus, apie jo paties muzikos mokytojus, Jonas atskleidė, kad pirmoji muzikos mokytoja buvo mama.

„Ji dainavo lopšines kai dar buvau kūdikis, pamokė groti armonika bei gitara. Ji ir atskleidė mano muzikos gyslelę. Vaškų gimnazijoje mane mokė A. Grigaliūnėnė, o Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje – D. Baniulienė. Šios muzikos mokytojos išmokė kruopštumo muzikoje ir parodė muzikos pasaulio vietas, apie kurias net nenutuokiau. Taip pat esu labai dėkingas M. Garalevičiui, kuris skatino, mokė ir padėjo man tapti tokiu muzikantu, kokiu esu šiandien“, – gyvenimo mokytojams dėkojo vaikinas.

J. Kaziliūnas.

Jis taip pat atskleidė, kad jo mėgstamiausi muzikos žanrai yra blues, funk, pop ir disco.

„Šių muzikos žanrų kūrinius man smagiausia groti, o klausant geriausiai juos išjaučiu. Mano sukurti muzikos kūriniai dažniausiai būna šių muzikos stilių mišinys.“

Linki… meilės

Jonas turi patarimų ir tiems, kurie svarsto ateitį sieti su muzikos pedagogika.

„Būkite tikri dėl savo pasirinkimo! Pedagogo darbas reikalauja užsidegimo ir atsidavimo. Jei šis darbas jums nepatinka, nekankinkite savęs ir mokinių. O tiems, kas nuoširdžiai myli mokytojo darbą, linkiu kantrybės, kūrybiškumo, pozityvumo ir svarbiausia – meilės“, – linkėjo jis.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Jaunasis panevėžietis menininkas R. Serafinas: „Kurti įkvepia nuobodulys“

confident-noyce

Renginių platformos „Fazė“ įkūrėja K. Černiavskytė: „Panevėžyje yra ką veikti“

confident-noyce

Panevėžio atvirame jaunimo centre — nepamirštami vasaros įspūdžiai

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau