9.3 C
Panevėžys
Sekmadienis, 29 rugsėjo, 2024

Panevėžyje veikiantis vaikų dienos centras „Debesų kiemas“: vieta, kur saugu ir linksma

AutoriusSAMANTA ILONYTĖFotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖ
Panevėžyje veikiantis vaikų dienos centras „Debesų kiemas“: vieta, kur saugu ir linksma.

Lietuvos savivaldybes pasiekė vaikų dienos centrams skirtas finansavimas. Beveik visoje šalyje (58 savivaldybėse) veikiantiems 508 vaikų dienos centrams, teikiantiems akredituotas vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugas, paskirstyta 8,5 mln. eurų. Vienas iš tokių centrų Panevėžyje – „Debesų kiemas“.

Palaiko lauko pedagogiką

2020 metais pasikeitė įstatymai ir Vaikų dienos centrai tapo finansuojami visiems vaikams, nepriklausomai nuo tėvų finansinės padėties. Paslaugos yra nemokamos ir teikiamos visus metus (įskaitant vaikų atostogas).

„Visi vaikai, pagal įstatymą, turi teisę 4 valandas per dieną praleisti Vaikų dienos centruose. Tai, lyg būtų prailginta grupė mokykloje, tik mokykloje tokia paslauga kainuoja, o Vaikų centre – nemokama“, – paaiškino „Debesų kiemas“ direktorė Kristina Navaruckytė, kuri Panevėžio mieste yra įsteigusi du tokius centrus – Vasario 16-osios ir J. Urbšio gatvėse. Siekiame būti arčiau mokyklų, kur vaikams nereiktų ilgai važiuoti.

„Debesų kiemas“ dirba nuo 14 iki 18 val.

„Dirbame kiekvieną darbo dieną ištisus metus, todėl tai išsprendžia vaikų užimtumo problemą ir atostogų metu, net vasarą. „Debesų kiemas“ palaiko lauko pedagogiką filosofiją. Padedame paruošti pamokas, o vėliau einame į lauką, žygius, keliaujame į Gamtos mokyklą, biblioteką, įvairias edukacijas. Vaikai gauna nemokamų užsiėmimų, pavyzdžiui, kartą per mėnesį išbando keramiką“, – pasakojo vadovė. Mes kuriame dienos centre namų atmosferą, kad vaikams būtų jauku ir gera.

Vieta, kur saugu ir linksma

Šis Vaikų dienos centras pasižymi puikiais mokytojais, veiklų koordinatoriais. Taip pat čia sulaukiama praktikantų iš užsienio. Spalio mėnesį turi atvykti Turkijos pilietė.

„Turime mėnesio programą, todėl tėvams visada aišku, ką vaikai veikia“, – teigė ji.

„Norime, kad vaikas būtų kuo daugiau lauke. Jei vaikas turi laisvą minutę tarp mokyklos ir būrelių, gali ateiti, pabūti. Čia saugu, faina, linksma“, – tikino K. Navaruckytė.

Anot moters, Vaikų dienos centrai iš senų laikų turi neigiamą atspalvį, nes dažnas galvoja, kad centrai yra skirti tik socialinės rizikos šeimoms.

„Tačiau šiandien taip tikrai nėra, nes priimami absoliučiai visi vaikai, nepriklausomai nuo tėvų pajamų“, – pabrėžė ji.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Tyrimas atskleidė, kas vaikus turėtų išmokyti saugaus elgesio keliuose

confident-noyce

Tyrimas: ką pamiršta tėvai, kalbėdami su vaikais apie saugų elgesį kelyje

confident-noyce

Dažniausios vaikų traumos: sužalojimų mažamečiai patiria ne tik laisvalaikiu, bet ir ugdymo įstaigose

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau