-2.6 C
Panevėžys
Sekmadienis, 23 vasario, 2025

Kepėjai Audronė ir Albinas Kisieliai: „Duonai persiduoda žmogaus vidinė šiluma“

AutoriusSAMANTA ILONYTĖ
FotoRIMVYDAS ANČEREVIČIUS
A. Kisielienė prisiminė, kad pradėti tokį verslą pastūmėjo susiklosčiusios aplinkybės. „Istorijos pradžia tokia – mirė vyro mama ir atliko ši apleista sodyba. Niekam jos nereikėjo, o mums buvo jos gaila, todėl galvojome, kad važinėsime iš Panevėžio ir auginsime kopūstus. Vis dėlto tada vieningai buvo nutarta kepti duoną. Turėjome gerus draugus vokiečius, kurie mums padėjo įsigyti senus įrengimus. Nuo to viskas ir prasidėjo“, – sakė moteris.

Ragaudami Radviliškių kaimo kepyklos duonos, prisiliečiate prie tradicijų, pamatote banguojantį rugių lauką, pajaučiate sunkų artojo darbą, duonai kepti kūrenamos krosnies karštį, kepalą žegnojančios Motinos jaudulį… Kepyklos šeimininkai Audronė ir Albinas Kisieliai taip ir dirba – „kad duona ant kasdienio stalo būtų maistas, pasotinantis ne tik kūną, bet ir sielą, o atriekta riekė – lyg malda, žyminti dienos pradžią, ir padėka už sėkmingą jos pabaigą“.

Petronėlės garbei

Pradėję duonos verslą 1996 metais, Kisieliai bandė kepti įvairią duoną. Tačiau vėliau suprato, kad geriausia būtų tai, ką padiktavo proseneliai.

„Tradicinė duona yra ta, kurią kepdavo mūsų senoliai. Iš pat pradžių kepėme įvairią duoną, bet vėliau apsistojome ties tradicine. Mus ją kepti išmokė iš Nibragalio kilusi Petronėlė Kurulienė. Ji perdavė mums savo patirtį, žinias, todėl jos garbei pavadinome vieną iš gaminių – „Petronėlės duona“. Ši duona gavo kulinarinio paveldo sertifikatą. Petronėlė tapo mūsų veidu, reklama. Nuo jos prasidėjo mūsų naminės duonos kepimas ir sėkmė“, – pasakojo A. Kisielienė.

Pradėję duonos verslą 1996 metais, Kisieliai bandė kepti įvairią duoną. Tačiau vėliau suprato, kad geriausia būtų tai, ką padiktavo proseneliai.

Radviliškių kaimo kepykloje dirba 48 darbuotojai. Visi jie duonos gaminius, konditeriją ruošia rankomis, su meile. „Iš senovės yra kilusi mintis, kad žmogaus vidinė šiluma persiduoda  duonai. Tad mūsų gaminiai tokie ir yra – gaminti su meile. Mašinos skirtos tik pjaustymui, pakavimui“, – atskleidė verslininkė.

A. Kisielis.

Be chemijos

Visi gaminiai – natūralūs. „Chemijos visi, manau, jau atsivalgė, todėl dabar lietuviams svarbu natūralumas. Štai tokia mūsų duona – natūrali ir rankų darbo. Pagrindinė kepyklos kryptis – duona ir lietuvių liaudies tradicijos, o juk senais laikais chemijos niekas ir nenaudojo. Mes kepame būtent tradicinę duoną, tuo norime išsiskirti iš kitų. Kitu atveju mes negalėtume konkuruoti su didžiosiomis kepyklomis“, – pripažino A. Kisielienė.

Radviliškių kaimo kepykloje dirba 48 darbuotojai.

„Mūsų išskirtinis gaminys – grikių duona. Ji pažymėta „Rakto skylutės“ simboliu, kas reiškia, kad ji sveika organizmui, palanki sveikatai. Joje daug skaidulų, mažai cukraus ir druskos. Taip pat populiari sėlenų duona, kuri irgi pasižymi tokiu simboliu. Ruginė viso grūdo duona – visai be cukraus“, – sveikiausius produktus pristatė moteris.

Kisielių šeima kepyklos ir namų teritorijoje turi net 24 bičių avilius. „Bičių suneštą medų naudojame kepdami grybukus. Jie pas mus tradiciniai, meduoliniai. Vien natūralios medžiagos. Iš mūsų grybukus perka net kitos kepyklos ir tiekia prie kavos“, – džiaugėsi A. Kisielienė.

Radviliškių kaimo kepykloje visas vadovaujamas pareigas užima šeimos nariai: Albinas, Audronė ir sūnus Vidmantas. Sūnus atsakingas už komerciją, viešuosius pirkimus, elektroninę parduotuvę.

Tradicijų perdavimas

Verslininkė taip pat veda edukacines programas. Jos vyksta pirmajame poros gamybos pastate, kuris dabar jau nebetinkamas šiai veiklai. Štai todėl visa gamyba persikėlė į naujesnį, daug didesnį, pastatą.

„Edukacinės programos dabar nevyksta dėl karantino, bet esu labai jų pasiilgusi. Laukiu, kada vėl galėsiu teikti žinias, pasakoti, rodyti. Pas mus atkeliaudavo ir vaikai, ir suaugusieji. Yra tekę turėti svečių net iš užsienio: Amerikos, Prancūzijos, Vokietijos. Jiems rodome ir leidžiame patiems gaminti, prisidėti prie gamybos savomis rankomis“, – pasakojo A. Kisielienė.

Radviliškių kaimo kepykloje visi gaminiai – natūralūs.

E-parduotuvė

Radviliškių kaimo kepykloje visas vadovaujamas pareigas užima šeimos nariai: Albinas, Audronė ir sūnus Vidmantas. Sūnus atsakingas už komerciją, viešuosius pirkimus, elektroninę parduotuvę.

„Karantinas pastūmėjo įkurti e-parduotuvę. Viskas buvo uždaryta, o reikėjo realizuoti produktus, juos parduoti. Na, o dabar klientai mūsų parduotuvėje perka viską: nuo duonos iki konditerijos. Ir klientai iš visos Lietuvos: Panevėžio, Vilniaus, Šiaulių, Kauno ir kt. Iš Klaipėdos perka kiek mažiau, bet ir ten važiuojame bent kartą per savaitę. Į visus miestus produktus pristatome mes patys, kadangi paštomatais siųsti šviežių gaminių nepavyko. Per paštomatą produktai į galutinį tikslą atkeliauja jau pasenę. Juk duona – gendantis produktas“, – pasakojo sūnus.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

VMVT: nustačius grubius pažeidimus Kelmės rajone sustabdyta duonos kepyklėlės veikla

JP Redakcija

Radviliškių kaimo kepyklai – Kulinarijos paveldo fondo sertifikatas

JP Redakcija

Radviliškių kaimo kepyklėlė – vėl Vokietijoje

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads