20.6 C
Panevėžys
Antradienis, 30 balandžio, 2024

Apdovanotos Panevėžio rajono sveikai maitinančios vaikus ikimokyklinės įstaigos

AutoriusRAIMONDA MIKUČIONYTĖFotoJP, BNS, RIMVYDAS ANČEREVIČIUS

Žemės ūko ministerijoje apdovanojimai įteikti keturiems Panevėžio rajono lopšeliams-darželiams, kurie integravo ekologiškus ir nacionalinės kokybės produktus vaikams maitinti.

Apdovanojimai įteikti Ramygalos, Krekenavos, Velžio, Naujamiesčio lopšeliams-darželiams. Be to, padėka įteikta ir Panevėžio rajono savivaldybei.

Skatina iniciatyvas

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) organizuotas renginys „Kokybiško maisto šventė 2020“ skirtas ne tik įteikti apdovanojimus, bet ir aptarti viešuosius pirkimus, paramos įsigyjant pagal kokybės sistemas pagamintus produktus galimybes, pasidalyti patirtimi.

Konferencijoje pristatytos ŽŪM iniciatyvos, skatinančios kokybiškų produktų vartojimą. Naujausia – antrus metus teikiama parama ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigoms.

Ji teikiama dengiant kainų skirtumą, susidarantį vaikų maitinimui naudojant ekologiškus ir pagal nacionalinę žemės ūkio bei maisto kokybės sistemą pagamintus maisto produktus vietoje įprastinių maisto produktų ir žaliavų.

Sudėtinga gauti produktus

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Salvinija Motiejauskienė aiškino, kad renginio metu buvo ne tik apdovanoti konkurso „Kokybe paženklintas maistas 2020“ nugalėtojai ir įteikti žemės ūkio ministro padėkos raštai.

„Prizu apdovanota ir Panevėžio rajono savivaldybė – už kokybe paženklinto maisto skatinimą 2020 metais. Be to, įteiktas ir padėkos raštas – už aktyvų ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų gaminimo, populiarinimo ir vartojimo skatinimą. Renginio metu aptartos problemos dėl sertifikuoto ekologiško maisto gavimo. Projekte dalyvaujančių ikimokyklinių įstaigų vaikų maitinimo programos 60 proc. turi sudaryti ekologiškas maistas, bet sudėtinga gauti sertifikuotus produktus – tiekėjų labai mažai“, – pristatė problemas S. Motiejauskienė.

S. Motiejauskienė.

Problema ir viešieji pirkimai

Pasak Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiosios specialistės, problemų yra ir su viešaisiais pirkimais.

„Todėl buvo kalbama apie viešųjų pirkimų supaprastinimo galimybę, apie paramą įsigyjant pagal kokybės sistemas pagamintus produktus. Svarbu, kad ŽŪM padeda, pagalbą suteikia ir Savivaldybę. Be to, ta linkme dirba ir patys lopšeliai-darželiai. Dirbame visi“, – teigė S. Motiejauskienė.

Maitina ekologiškais produktais

ŽŪM padėkos raštais už vaikų maitinimą ekologiškais ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais produktais apdovanoti keturi Panevėžio rajono lopšeliai-darželiai: Ramygalos „Gandriukas“, Krekenavos „Sigutė“, Velžio „Šypsenėlė“ ir Naujamiesčio „Bitutė“.

Naujamiesčio lopšelio-darželio „Bitutė“ direktorė Ramutė Skrickienė pasidžiaugė apdovanojimais.

„Jau daugelį metų dedame pastangas, kad vaikai gautų ekologišką, sveiką maistą. Anksčiau, nuo 2009 metų, vaikų maitinimo racioną papildydavome ekologiškomis daržovėmis. Nuo šio rudens šešiasdešimt procentų vaikų maisto raciono sudaro ekologiški produktai: mėsa, pienas, kiaušiniai, grūdų produktai, duonos ir pyrago gaminiai, aliejus ir riebalai, vaisiai, daržovės, uogos“, – pasakojo R. Skrickienė.

Panevėžio rajono savivaldybės indėlis į kokybišką vaikų maitinimą paženklintas apdovanojimais.

Maitinimas nebrango

Lopšelio-darželio „Bitutė“ vadovė sakė, kad ekologiška produkcija yra pakankamai brangi.

„Tačiau pasinaudojome ŽŪM skirta parama, todėl tėveliams kokybiškesnis maitinimas nebrango. Tačiau yra problemų gauti sertifikuotų ekologiškų produktų. Būtų smagu, kad ekologiškas daržoves galėtume pirkti iš vietinių ūkininkų, bet jiems dėl nedidelių produktų kiekių problema išsiimti pažymėjimus. Be to, problemos ir su viešaisiais pirkimais“, – pasakojo R. Skrickienė ir teigė, kad šios problemos sprendžiamos ir labai padeda ŽŪM, Panevėžio rajono savivaldybė.

Ekologiško maitinimo neatsisakys

Panašiai apie problemas pasakojo ir Velžio lopšelio-darželio direktorė Lilija Miežinienė.

„Smagu gauti apdovanojimą ir, nors yra problemų su ekologiškais produktais – tiekėjų mažai, bet nugalime visus sunkumus ir vaikus maitiname sertifikuotu ekologišku ir kokybišku maistu. Nemažai produktų perkame per „Sanitex“, obuolius gauname iš Dembavos medelyno, o ekologiškus pieno produktus – iš „Žemaitijos pieno“, – aiškino L. Miežinienė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžio rajone – net devyni sveikesnį maistą siūlantys darželiai

confident-noyce

Molainiuose atsiras modernus pastatas – vaikų lopšelis-darželis

confident-noyce

Trijų Panevėžio darželių laukia kapitalinis remontas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau