Specialistai pasakė, kuriose Panevėžio ugdymo įstaigų valgyklose geriausias ir prasčiausias maistas



Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) baigė vizitus ugdymo įstaigose – mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę. Ekspertų pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad nors daugumoje įstaigų maitinimas yra tinkamas, tačiau yra ir tokių, kuriose situacija prasta ir vaikai gauna nesubalansuotą maistą.  

Mobiliosios ekspertų komandos pirmininko, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko teigimu, vaikų maitinimo situacija ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose yra ganėtinai gera.

„Tam turėjo įtakos jau 2011 m. SAM nustatyti ir beveik kas metai tobulinti privalomieji reikalavimai, kuriais siekta visuose įstaigose, kur ugdomi vaikai, įgyvendinti sveikos mitybos principus. Tai suteikia vilčių, kad vaikai nuo mažens bus įpratinti maitintis sveikiau, tad auganti karta turės mažiau, kiek tai priklauso nuo ugdymo įstaigos, sveikatos sutrikimų, įgis žinių apie sveiką mitybą, kuriomis dalinsis ir šeimoje. Visgi didelį nerimą kelia kai kurios šalies gimnazijos, kuriose maitinimo kokybė yra gerokai prastesnė“, – sako A. Kranauskas.

Jo teigimu, komisija atkreipė dėmesį, kad tos ugdymo įstaigos, kurios maitinimą organizuoja per išorinį paslaugos teikėją, vaikams dažniau pateikia mažiau vertingą maistą, o jo kaina būna didesnė. Tuo tarpu tų įstaigų, kurios pačios gamina, maisto kokybė yra geresnė ir lengviau valdoma.

A. Kranauskas.

Taip pat, pasak A. Kranausko, dažnai vaikams tiekiama per mažai vaisių ir daržovių, retai būna viso grūdo duonos, sveikų aliejų, maistinių skaidulų, trūksta pieno produktų (varškės, sūrio, jogurto), tuo tarpu – daug cukrų, bulvinių patiekalų, sočiųjų riebalų (t. y. sviesto bei mėsos riebalų).

„Ši problema aktuali ne tik mokykloms ir darželiams, bet ir gydymo įstaigoms. Ne ką mažesnė problema yra ir estetinis maisto vaizdas. Juk kiekvienas nori, kad jo pietūs atrodytų patraukliai, tačiau vaikams tiekiami produktai kartais būna tiesiog bet kaip sumesti į lėkštę ir tikrai nežadina apetito“, – teigia A. Kranauskas.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dėmesingas valgymas – raktas į sveiką gyvenimą: kodėl nutukimas yra liga ir kaip ją valdyti?

JP Redakcija

„Pricer“: pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vasarį brango 0,5 proc.

JP Redakcija

Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads