Socialdemokratai atkreipia dėmesį į vaikų nutukimo, alergijų, maisto netoleravimo problemas, tiesiogiai priklausančias nuo mitybos. Mažas vaisių ir daržovių vartojimas, riebalų ir cukraus gausa vaikų valgomame maiste bei fizinio aktyvumo stoka – pagrindinės nutukimo priežastys. Lyginant su EBPO šalimis, Lietuvoje sergamumas diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, kurias dažniausiai sukelia nesveika mityba ir gyvenimo būdas, yra gerokai didesnis.
Seimo narės, socialdemokratės Ramintos Popovienės organizuotoje konferencijoje suburti medikai, mitybos specialistai, ugdymo įstaigų ir tėvų organizacijų atstovai, maitinimo organizatoriai politikai sprendė, kokias priemones, įstatymus, kontrolės mechanizmus įmanoma pritaikyti ir suderinti su vaikų sveikata bei tėvų norais, kad vaikai ugdymo įstaigose gautų sveikesnį maistą, ugdytųsi maitinimo įgūdžius nekenkdami savo sveikatai.
„Vaikai turi turėti galimybę pasirinkti. Vis dėlto blogiausia, kai vaikai pasirenka saldumynų kioską ar automatą vietoje valgyklos, kurioje gautų kur kas vertingesnį maistą. Turi pasistengti ir mokyklų ar darželių vadovai, maitinimo organizatoriai, kad maistas būtų ir sveikas, ir patrauklus, kad vaikai su mielu noru grįžtų į valgyklas. Gaminantys maistą žmonės irgi turi galimybes pakeisti maisto produktų sudėtį, kad jame būtų mažiau druskos, cukraus, riebalų, bet patiektų maistą taip, kad vaikams patiktų. Verta svarstyti ir sveikatai palankaus maisto mokestinių lengvatų taikymą“, – sako socialdemokratė R. Popovienė.
Socialdemokratai pritaria vaikų maitinimu ir sveikata besirūpinantiems specialistams, kad reikalingas naujas požiūris – lankstūs ir paprasti būdai organizuoti vaikų maitinimą. Verta atsisakyti kai kurių maitinimo įstaigas apsunkinančių reikalavimų, pavyzdžiui, skaičiuoti maistinę ir energetinę valgiaraščių vertę, o vietoje to, reglamentuoti patiekalų sudėtį, įvairovę ir kokybę.