Verta žinoti: nuovargį sukeliantys maisto produktai



Jeigu popiet apima mieguistumas ir tik skaičiuojate valandas iki kol galėsite atsigulti ir pailsėti, gali būti, kad kaltas jūsų maistas. Kartais sunku patikėti, bet tai ne tik riebūs ar daug cukraus turintys produktai. Peržvelkite šį sąrašą ir sužinokite, kaip išvengti tokių mitybos klaidų, kurios turi įtaką jūsų energijos trūkumui.

Salotos

Salotomis vadiname ir parduotuvėse randamus mišinius iš kelių daržovių ir gausybės riebaus padažo. Salotų padažai su garstyčiomis, medumi, mangais, majonezu ar pan. sudėtyje turi daug cukrų, organizmui juos sunaudojus, juntamas energijos lygio kritimas. nuovargį sukeliantys maisto produktai.

Be to, jeigu pietums valgote vien tik daržoves, negaunate pakankamai kalorijų ir baltymų bei angliavandenių, tad nenuostabu, kad po 16 val. jaučiatės vėl alkani ir pavargę.

Daržovės, be abejo, yra gerai. Bet pietums derėtų rinktis salotas, kurias pagardinate baltymų turinčiu maistu (pvz. vištiena, avinžirniai), o energijos ilgam suteikiančių angliavandenių kiekį galite užtikrinti pridėdami grūdinių kultūrų (pvz. bolivinės balandos, lęšių, sojų pupelių). Būkite atidūs rinkdamiesi padažą. Klasikinis variantas su alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis visada leis pasimėgauti puikiomis salotomis.

salad-1812349_960_720

Pieno produktai

Ar žinojote, kad pieno produktai gali sukelti nuovargį? Jaunas žmogaus organizmas pieno produktus virškina puikiai, tačiau su amžiumi gali išsivystyti pieno produktuose esančių baltymų (kazeino, išrūgų) netoleravimas. Kodėl taip įvyksta, kol kas nėra visiškai aišku.

Manoma, kad kai padidėja baltymų kiekis, imuninė sistema reaguoja klaidingai ir pradeda gaminti antikūnius. Dėl šios priežasties gali atsirasti nuovargis. Tačiau tai ne vienintelis pieno produktų poveikis. Ilgainiui gali būti pastebimos ir virškinimo trakto problemos. Ir tik nedaugelis žmonių supranta, kad šias problemas sukelia pieno produktai.

Pastebėję, jog po suvalgyto pieno produkto, pradeda varginti energijos trūkumas, pasitarkite su specialistu apie mitybos įpročių keitimą ar koregavimą. Verta išbandyti metodą, kuomet atsisakoma potencialiai problemas keliančių produktų ir po vieną pradedama juos vėl valgyti. Tai padės nustatyti, kas sukelia jūsų organizmui nemalonias problemas ir nuovargį. Jeigu neplanuojate atsisakyti pieno produktų, bent jau pasistenkite sumažinti pusgaminių, turinčių pieno baltymų (nustebsite, pamatę, kiek jų daug!).

bananas-1354785_960_720

Bananai ar riešutai

Kodėl bananai dažnai asocijuojami su raumenų skausmo gydymu? Juose gausu magnio, padedančio nuraminti raumenų ląsteles. Magnis padeda žmonėms geriau išsimiegoti ir pailsėti, todėl jei prieš miegą norisi užkąsti, drąsiai rinkitės riešutus, migdolus, anakardžius ar žemės riešutus. Jeigu organizmui trūksta magnio, tikėtina, kad užkandę bananais ar riešutais dienos metu, pajusite mieguistumą.

Pagrindiniai magnio trūkumo simptomai – apetito praradimas, pykinimas, nuovargis, taip pat 2-ojo tipo diabetas ar virškinimo trakto sutrikimai. Nelaukite iš organizmo ženklų, rodančių, jog jums jau pasireiškė magnio trūkumas – nuolat pasirūpinkite stabiliu šio mineralo kiekiu organizme. Kai organizmui netrūksta magnio, galite valgyti bananus ir riešutus nesijaudindami dėl energijos svyravimo.

Vėlyva vakarienė

Tikėtina, kad pavargę jaučiatės dėl to, ką suvalgėte vakar vakare. Jei tai buvo sunkiai virškinamas maistas, greičiausiai prastai miegojote ir esate nepailsėję. Žinoma, kartais pasitaiko, jog tenka pavakarieniauti ypač vėlai, būtent todėl svarbu žinoti, koks maistas jums leidžia užmigti greičiau, o koks, atvirkščiai, neleis gerai išsimiegoti. Bent 2 val. iki miego derėtų vengti rūgštingumą didinančio maisto: mėsos, kiaušinių, pieno produktų. Jei dažnai susiduriate su skrandžio rūgštingumo problema, turėtumėte atsisakyti šio maisto prieš miegą.

Jei neišvengiate maisto prieš miegą, rinkitės ne rūgščius, o šarminius maisto produktus, kurie nesukels miegą trukdančių virškinimo sutrikimų. Šarminiai maisto produktai: vaisiai, daržovės, grūdai, riešutai ir migdolai.

Saldus ir riebus maistas

Jeigu maitinatės sveikai ir nusprendžiate pasilepinti nuodėmingu saldžiu ar riebiu maistu, galite tikėtis, kad organizmui tai pakelti nebus lengva. Atlikti įvairūs tyrimai atskleidžia, jog mūsų virškinamasis traktas prisiderina prie to, ką mes valgome.

cupcakes-690040_960_720

Maitinantis neriebiai ir ne daug cukraus turinčiais produktais, mūsų organizmas prisitaiko ir gamina mažiau skrandžio sulčių bei fermentų, kurie dalyvauja cukraus ir riebalų virškinime. Riebus ir saldus maistas, ypač prieš miegą, gali sukelti tam tikras skrandžio problemas, o vėliau greičiausiai pajausite ir energijos trūkumą. Cukrus ir riebalai suteikia energijos tik trumpą laiko tarpą, todėl greit jausitės tik dar labiau pavargę nei buvote.

Nereiškia, jog turite atsisakyti palepinti save skaniais užkandžiais darbo metu ar namuose, tačiau nevalgykite riebių ir saldžių patiekalų prieš miegą, jeigu norite jaustis pailsėję kitą dieną.

gamtos grozio formule


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Seimas nutarė įpareigoti prekybininkus dar tinkamą vartoti maistą perduoti labdarai

JP Redakcija

Apklausa: vis daugiau Lietuvos gyventojų negali įpirkti maisto produktų

JP Redakcija

Leidus prekiauti pasibaigusio galiojimo maisto produktais, jų prekybininkai nesiūlo

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads