Be kaitlentės dažniausiai neįsivaizduojama jokia šiuolaikinė virtuvė. Kadangi šiandien itin populiaru buitinę techniką integruoti spintelėse ar kitaip „paslėpti“, tokia kaitlentė leidžia išlaikyti vientisumą. Dairotės modernios kaitlentės? Šiame straipsnyje pateiksime 3 populiariausius kaitlenčių tipus ir pasidalinsime naudingomis įžvalgomis, kurios padės pasirinkti jums tinkamiausią variantą.
1. Dujinės
Tai pats paprasčiausias ir geriausiai žinomas kaitlenčių tipas. Dujinę kaitlentę galima įrengti tuo atveju, jeigu pastate yra įvestas dujų tiekimas. Kitu atveju reikia naudoti dujų balioną, kuris užima vietą virtuvėje ir gali keisti šios interjerą. Be to, dėl išskiriamų anglies monoksido ir dioksido dujų, virtuvėje turi būti gera ventiliacijos sistema. Taip pat svarbu paminėti, kad įkaitusios dujinės kaitvietės atvėsta iš lėto, todėl reikia elgtis atsargiau.
2. Elektroninės
Šios įmontuojamos kaitlentės gali būti skirstomos į indukcines ir stiklo keramikos kaitinimo plokštes. Šio tipo įrenginiai ypač vertinami tų, kuriems rūpi mažesnis elektros energijos suvartojimas. Lyginant su dujinėmis kaitlentėmis, indukcinės sutaupo maždaug 10 procentų energijos. Nors šie įrenginiai kainuoja daugiau, ilgalaikėje perspektyvoje toks pasirinkimas dėl savo efektyvumo atsiperka.
Žemiau išsamiau aptarsime skirtingas kaitinimo plokštes:
- Indukcinė kaitlentė. Įkaista tik ta vieta, kurioje padėtas puodas ar keptuvė, tad tai itin saugus pasirinkimas. Šildymas veikia elektromagnetiniu principu, kai bangos veikia tiesiai į puodą. Tokiu būdu šiluma išnaudojama efektyviau, o maistas greičiau įšyla. Žinoma, norint įsigyti indukcinę kaitlentę, kartu reikia įsigyti ir tam tikrus indus, kurių dugnas būtų pagamintas iš nerūdijančio plieno, ketaus ar kito geras magnetines savybes turinčio lydinio ar teflono.
- Stiklinė kaitlentė. Šios kaitlentės paviršius yra lygus, todėl šiluma tolygiai pasiskirsto puodo dugne. Vis dėlto, sudėtinga reguliuoti karštį, todėl galima nusideginti nuo įkaitusio paviršiaus. Žinoma, šiai dienai brangesni modeliai turi karščio indikatorius, kurie leidžia išvengti netikėtų nudegimų.
Jeigu sunku apsispręsti, kurį įrenginį įsigyti, galite paieškoti mišrių kaitlenčių. Šios gali turėti tiek dujines, tiek elektrines kaitvietes. Dažniausiai šį kaitlenčių tipą renkasi tie, kurie žino tam tikras maisto ruošimo gudrybes tiek su dujinėmis, tiek su elektrinėmis kaitlentėmis – ką ir kur geriau kepti ar virti.
Taigi, aukščiau aptartos įžvalgos turėtų padėti išsirinkti tinkamiausią kaitlentę. Norintiems įprasto valdymo, patariama rinktis dujinę įrangą, o norintiems sumažinti elektros energijos suvartojimą – elektroninę įrangą. Indukcinei kaitlentei reikalingi tam tikri indai, kurie sukurtų magnetinį lauką. Dėl to patariama atsižvelgti į medžiagas, iš kurių yra pagaminti turimi puodai ir keptuvės.