Vyno eksperte tapusi panevėžietė M. Gruzdenė: „Tai – neišsemiami klodai“

AutoriusSAMANTA ILONYTĖ
FotoKLAUDIJUS KAIRYS
Vyno eksperte tapusi panevėžietė M. Gruzdenė: „Tai – neišsemiami klodai“.

Restorano „Vasaris“ direktorė Miglė Gruzdenė nuo šiol – vyno ekspertė. Kaip pati teigė, jos vertybėse dominuoja – mokymasis, todėl taip jos kelyje atsidūrė ir vyno kultūros pažinimas.

Norėjosi gilesnių žinių

„Aišku, darbe su kolektyvu tuo gyvename kasdien. Tačiau, kai ateina pojūtis, kad norisi „gylio“ žiniose, tiesiog, eini ir darai“, – teigė ji.

Lietuvoje vyno kultūrą ypatingai šarmingai puoselėjama per kelis šaltinius. Anot moters, tai – „Vyno klubo“ renginiai, Lietuvos someljė mokykla bei „Vyno žurnalas“.

„Taip pat puoselėjama ir pavienius juridinius asmenis, naujai besikuriančias vynines, augančias ir besiplečiančias senąsias ir jau žinomas vynines. Kaip žinia, Lietuva nebuvo tinkama vynuogių auginimui, dėl savo klimato sąlygų. Tačiau Lietuva jau nuo 2021 metų gruodžio priimta į Europos Sąjungos vynuogių augintojų sąrašus. Tai reiškia, jog Lietuva jau irgi yra vynuogių kraštas. Tiesa, ji priskirta A zonai – šalčiausiai. Palyginimui, Vokietija, Lenkija irgi priklauso tai pačiai zonai. Beje, žavi mūsų kaimynės Lenkijos regionuose augantis vyninių skaičius. Teko degustuoti ne vienos vyninės gamintus ir brandintus vynus.  Jie stebino gerąja prasme“, – pasakojo M. Gruzdenė.

Tai – neišsemiami klodai

Taigi, jai, kaip žmogui, norinčiam mokytis ir vadovaujančiam restoranui, tiesiog būtina pažinti vyno pasaulį bei suprasti jo taisykles.

M. Gruzdenė.

„Ir aš kalbu ne tik apie paprasčiausią degustavimą, bet ir apie suvokimą kaip elgtis su vynu, kaip jį pasirinkti, laikyti, derinti su maistu. Mano akimis tai – neišsemiami klodai. Tad trijų semestrų ilgieji vyno kursai – tik pradžia visiems, nusprendusiems įžengti į šią skonių ir įvairovės gelmę“, – tikino moteris.

Nebijoti „gerti“ vyną

Pasak restorano vadovės, šie mokslai stebino kiekviename sambūryje ir paskaitoje.

„Man labai patinka, kai mūsų mokytojas, vyno guru Arūnas Starkus su šypsena taria: „nebijokime žodžio „gerti“ vyną. Sutinku. Mes turime ne draudimais irtis pažinimo keliu, bet suvokti, kad tai – irgi savotiška kultūros dalis, kurią reikia lavinti“, – pabrėžė M. Gruzdenė.

„Esu baigusi pirmąjį Lietuvos someljė mokyklos kursą. Sėkmingai išlaikiau egzaminą, kurį sudarė teorinė dalis ir dviejų vynų aklasis degustavimas. Mano mokslai šioje mokymo įstaigoje tęsiasi. Renkamės į paskaitas, degustacijas. Jų metu plečiame skonių paletę, degustuojame įvairius vynus ir kitokius gėrimus, deriname su įvairiu maistu. Mūsų mokytojai skatina aklai degustuoti vynus. Galiu patvirtinti, tai – tikrai lavina vyno pažinimo jausmą“, – pridūrė panevėžietė.

Naujos jungtys galvoje

M. Gruzdenės teigimu, vyno pažinimo lavinimo metu – tarsi sukuriamos naujos jungtys galvoje, o po to atsiveria visai kitoks degustavimo skonis.

„Šiomis žiniomis dalinuosi su savo aplinka, su restorano svečiais, su mūsų kurtų edukacinių programų bei degustacijų lankytojais. Viso yra organizuojami trys kursai. Po kiekvieno – vyksta egzaminas ir išduodamas Lietuvos someljė asociacijos pripažįstamasis diplomas“, – kalbėjo pašnekovė bei paaiškino, kad šalia vyno pažinimo meno, tyrinėja ir gastrofiziką.

Vyno eksperte tapusi panevėžietė M. Gruzdenė: „Tai – neišsemiami klodai“.

Panevėžiečiams įdomi kitokia kultūra

Vyno ekspertė džiaugėsi, kad net ir Panevėžyje yra vyno mėgėjų, kuriems įdomios kitokios patirtys.

„Džiugina, kad kino centre „Garsas“ buvo rodomas kino filmas, prie kurio su komanda ir partneriais „Vyno klubas“ priderinome vynus bei užkandžius. Bilietai jau buvo išparduoti savaitės pradžioje. Nustebino toks susidomėjimas, nes jis indikuoja apie norą kitokiai kultūrai, patirčiai, būti nustebintam, sužinoti naujų dalykų bei praplėsti savo žinojimo ribas“, – kalbėjo M. Gruzdenė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžiečiai kviečiami į pirmą kartą mieste vyksiančias vyno studijas

JP Redakcija

Panevėžietis someljė Edgaras: „Geriausias vynas yra ne brangiausias, o tas, kurį geri su gerų draugų kompanija“

JP Redakcija

Siūloma pasiteirauti Vyriausybės nuomonės dėl atmintinos Nacionalinės vyno kultūros dienos

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads