-2.6 C
Panevėžys
Šeštadienis, 22 vasario, 2025

Vištiena ir riešutai? Kodėl gi ne! Tradicinis iranietiškas troškinys „Fesenjan“ patiks nuo pirmo šaukšto

Autoriusjp
Fotofreepik.com


Nors keletą mėnesių stengėmės išnaudoti kiekvieną progą maistą gaminti lauke, lietingu oru gera sugrįžti ir į jaukią virtuvę, kur galime nustebinti artimuosius ypatingu rytietišku patiekalu. Nors troškinamas ilgiau, šis receptas nereikalauja nuolatinės puodo priežiūros. Be to, dažniausiai užkandžiui kramsnojami riešutai čia maloniai atsiskleis savitu skoniu.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad riešutų galime skanauti nors ir kasdien, tačiau jie gana kaloringi, tad 30 gramų normos geriau neviršyti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria rinktis „Rimi“ privačia etikete pažymėtus graikinius riešutus – jie šiuo metu pigesni, tad sutaupysite.

Trys itin vertingos riešutų rūšys 

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nors dažniausiai perkame savo mėgstamiausius, mūsų racione turėtų atsidurti ir rečiau skanaujamų riešutų rūšių – tuomet gausime įvairesnių maistinių medžiagų. O norintiems rinktis pačius naudingiausius, ji išskiria tris riešutų rūšis.

„Itin vertingi yra migdolai, braziliški ir lazdyno riešutai. Širdies bei kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Dar viena nuo seno mūsų kraštuose aptinkama rūšis – lazdyno riešutai. Jie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdyno riešutų yra net 15 gramų baltymų). Taip pat lazdyno riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme“, – riešutų privalumus vardina gydytoja dietologė.

Ji priduria, kad riešutai itin vertinami dėl sveikatai naudingų baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų. „Pastarosios itin reikalingos sklandžiai žarnyno veiklai užtikrinti, taip pat palaiko gerųjų bakterijų sudėtį. Vos 100 gramų riešutų galima rasti net 5–10 proc. paros skaidulų normos, be to, riešutuose gausu mikroelementų“, – primena E. Gavelienė.

Puikia riešutų savybe gydytoja dietologė įvardijo ir jų suteikiamą sotumo jausmą: „Keletas lėtai sukramtytų riešutų priešpiečiams leis ramiai sulaukti pietų, arba puikiai tiks tiems, kurie anksti pavakarieniavo, bet užtruko su vakariniais darbais ir jaučia alkį prieš miegą. Šis sotumą reguliuojantis efektas susijęs su keletu maistinių medžiagų, o tarp jų ir baltymais, kurių itin daug turi žemės riešutai.“

RECEPTAS

„Fesenjan“ troškinys

Granatų melasai (tirštam natūraliam sirupui) reikės:  

2 puodelių natūralių granatų sulčių;

¼ puodelio cukraus;

1 citrinos sulčių.

Vištienos troškiniui reikės:

4 vištienos krūtinėlių

1 ¼ puodelio smulkintų graikinių riešutų

1 puodelio smulkintų svogūnų

1 puodelio vištienos sultinio;

½ puodelio granatų melasos;

½ šaukštelio cinamono;

½ šaukštelio juodųjų pipirų;

½ šaukštelio ciberžolės.

Kaip gaminti:

  1. Pirmiausia (galite tai padaryti ir iš vakaro) pasiruoškite granatų melasą: puode užvirinkite granatų sultis su cukrumi ir citrinų sultimis. Sumažinkite kaitrą ir virkite valandą, kol mišinys taps tirštas.
  2. Susmulkinkite vištieną, supilkite granatų melasą ir vištienos sultinį, sudėkite visus troškinio ingredientus į puodą ir, uždengę jį, žemoje kaitroje troškinkite iki 6 valandų.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Tiks ir greitiems pietums, ir nebrangiai, bet šventiškai vakarienei: 3 receptai su populiarėjančia žuvimi

JP Redakcija

Išsigelbėjimas skubantiems ir taupantiems: vienoje skardoje paruoškite viską – vištieną, ryžius ir daržoves

JP Redakcija

Rekomenduojamas lęšių troškinys: augalinės mitybos galima mokytis iš indų

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads