-0.3 C
Panevėžys
Trečiadienis, 5 vasario, 2025

Velykiniai pusryčiai be klaidų: kaip išvirti tobulą kiaušinį?

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Velykų sekmadienio pusryčiai – viena svarbiausių šios šventės tradicijų. Todėl nesinori, kad prie bendro stalo susėdusių šeimos narių nuotaiką gadintų net menkiausi nesklandumai, pavyzdžiui, prastai išvirę kiaušiniai.

Kiek laiko reikia virti marginamus kiaušinius ir kokių kulinarinių triukų dar galima imtis, kad pakili pavasario atgimimo atmosfera lydėtų visus ateinančius metus dalinasi prekybos tinklas „Lidl“.

Ruošiantis sutikti Velykas būtina suprasti, kad vieno tobulo šventinio recepto nėra, todėl kone kiekviena šeima turi skirtingas velykines tradicijas. Pavyzdžiui, kokiu būdu yra marginami kiaušiniai, ar kuris šeimos narys pirmasis renkasi ir daužia savo margutį. Be to, čia galioja ir skirtingos kulinarinės tradicijos, o viena svarbiausių – kokio virimo lygio kiaušinius ruošti bei kiek laiko reikėtų juos virti?

Prekybos tinklas „Lidl“ pažymi, kad norintys valgyti margučius, po kurio lukštu slepiasi auksinės spalvos skystas trynys, kiaušinius turėtų virti apie 6-7 minutes. Mėgstantys valgyti kiek kietesnius kiaušinius turėtų laikmatyje nustatyti 7-9 minučių skambutį – tuomet kiaušinio trynys nebūna skystas, tačiau pakankamai minkštas ir švelnus.

Žinoma, norintys kietai virtų margučių, kurie galėtų atlaikyti visus daužymosi kiaušiniais raundus, juos turėtų virti apie 10-12 minučių, priklausomai nuo dydžio. Jeigu margučius verdate svogūnų lukštuose, būkite atidūs ir žinokite tikslų į puodą įdėtų kiaušinių skaičių – pervirtų kiaušinių tryniai apsigaubia žalsva plutele ir tampa „guminiai“.

Kiaušinių virimo triukai

Nepaisant to, kokio stiprumo margučius renkatės, visų tipų kiaušinių virimui galioja tam tikros kulinarinės taisyklės, pažymi „Lidl“ ir priduria, kad laikantis jų būsite tikri, kad velykiniai pusryčiai atneš geriausią įmanomą rezultatą.

Pirmasis triukas leidžia atpažinti pačius šviežiausius kiaušinius ir atskirti juos nuo seniausių. Į permatomą dubenį, stiklinę ar puodą įpilkite vėsaus vandens, kad kiaušiniai būtų pilnai apsemti ir galėtų laisvai plūduriuoti. Į vandenį įdėtas šviežias kiaušinis kaip mat nusės ant dugno ir gulės ant šono, prieš savaitę padėtas kiaušinis taip pat nusės ant dugno, tačiau viena kiaušinio pusė bus šiek tiek atkilusi. Jeigu kiaušinis yra maždaug trijų savaičių senumo, jis lies indo dugną, bet negulės ant šono, o bus vertikalus; jeigu kiaušinis plūduriuoja vandens paviršiuje, jį išmeskite ir nenaudokite maistui gaminti.

Antra, į virimui paruoštą didelį puodą dėkite tik tiek kiaušinių, kad jie ant dugno nusėstų vienu lygiu, t.y., kad kiaušiniai nebūtų vienas ant kito, o liestųsi tik šonais. Tokiu būdu velykiniai kiaušiniai išvirs greičiau ir tolygiau bei jų lukštas nesuskils.

Pasinaudokite ir dar vienu patarimu – vos išvirusius kiaušinius panardinkite į šalto vandens vonelę su ledukais. Tai padės jums atvėsinti kiaušinius iki kambario temperatūros ir jie nepervirs. „Lidl“ primena, kad į šalto vandens dubenį sudėti kiaušiniai geriau lupasi, todėl Velykų rytą galėsite mėgautis greitesniais ir skalsesniais pusryčiais


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Popiežius paragino visas krikščionių Bažnyčias nustatyti vieningą Velykų datą

JP Redakcija

Išskirtinis receptas ant grilio: sužavės visą šeimą

JP Redakcija

Po Velykų liko kalnas kiaušinių? Su šiais patarimais pigiai ir gardžiai juos sunaudosite

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads