-5.2 C
Panevėžys
Penktadienis, 21 vasario, 2025

Varškės patiekalų klasika: 5 receptai, kurie leis varškėčius, virtinukus ir apkepus atrasti iš naujo

Autoriusjp
Fotofreepik.com


Sveika, gardu ir greitai paruošiama – tokių receptų nėra daug. Tačiau tai negalioja patiekalams iš varškės. Varškėčiai, apkepai ar varškės pyragai gali tapti išsigelbėjimui tiek ieškant kuo pakeisti atsibodusias kiaušinienes ir košes pusryčiams, tiek siekiant nustebinti mažuosius ar ruošiant šventinį stalą. Svarbiausia, tam nereikės skirti daugybės laiko, o ir graužtis dėl sveikos mitybos principų išsižadėjimo neteks. Kviečiame išmėginti 5 receptus, kurie leis iš naujo atrasti varškę, prisiminti primirštus vaikystės patiekalus ar suteikti jiems naujų akcentų.

Iš kartos į kartą perduodamos tradicijos

Dėl baltymų ir kitų vertingų maistinių medžiagų gausos varškė dažnai atsiduria mitybos ekspertų rekomenduojamų produktų gretose, o dėl savo paprastumo naudoti ir universalumo yra vertinama tiek patyrusių virtuvės šefų, tiek mėgėjų. Dar gerokai iki tol, kol tokie patiekalai kaip varškėčiai tapo neatsiejama madingų pusryčių restoranų valgiaraščių dalimi, varškė buvo svarbia lietuvių kasdienio raciono dalimi.

Prieraišumas varškei neblėsta iki šiol, o jos visuomet galima rasti daugelio gyventojų šaldytuvuose.

„Dažnas lietuvis su varške užaugo pats ir su ja augina savo vaikus. Ne tik varškės vartojimo tradicijos yra perduodamos iš kartos į kartą, bet ir jos gaminimo procese pasitelkiama per daugelį metų sukaupta patirtis. Technologijos, žinoma, tobulėja, tačiau mūsų pieninėje ypač didelis dėmesys skiriamas tradicinės lietuviškos varškės skoninių ir maistinių savybių išlaikymui, šviežumo ir purumo užtikrinimui. Pavyzdžiui, viena populiariausių „Dvaro“ 9 proc. riebumo varškė 100 g produkto turi net 18 g baltymų. Būtent tai vertina „Dvaro“ varškės pirkėjai, kurių gretos vis gausėja“, – sako bendrovės „Pieno Žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Viena iš populiarumo priežasčių – universalumas

Viena iš varškės populiarumo priežasčių neabejotinai yra jos pateikimo ir pagaminamų patiekalų įvairovė. Daug kas varškę mėgsta valgyti vieną, pagardintą jogurtu, uogienėmis, medumi, vaisiais, uogomis ar riešutais. Iš varškės taip pat nesudėtinga paruošti tokius klasikinius patiekalus kaip varškėčiai, virtinukai, apkepai ar lietiniai su varške. Šis pieno produktas tai pat puikiai tinka įvairioms varškės užtepėlėms, prie įvairių bulvinių patiekalų ir netgi salotoms gaminti. Varškę vertina ir sportuojantys, kurie šį produktą panaudoja baltyminiuose kokteiliuose ir glotnučiuose.

Varškės universalumo paslaptis – jos tekstūra ir skonis bei nesudėtingas priderinimas prie skirtingų ingredientų, kurių savybėms šis pieno produktas padeda atsiskleisti. Varškė gali tiek griežti pirmu smuiku, tiek atlikti antraplanį vaidmenį – padėti suformuoti įdomius skonių derinius ar leisti sužibėti kitiems patiekale naudojamiems produktams.

Geriausias būdas tuo dar kartą įsitikinti – atsiraitoti rankoves ir iš naujo atrasti klasikinius varškės patiekalus suteikiant jiems naujų akcentų.

Varškėčiai su obuoliais

Purūs ir minkšti varškėčiai visuomet yra puikus pasirinkimas pusryčiams ar lengvai vakarienei. O šauniausia tai, kad šį patiekalą ne tik lengva paruošti, bet ir visuomet galima paįvairinti skirtingais ingredientais bei skonių deriniais. Viena iš galimybių – išsikepti varškėčių su obuoliais.

Dviem porcijoms varškėčių prireiks:

• 400 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
• 1 ¼ stiklinės miltų
• 2 obuolių
• 1 kiaušinio
• 3 šaukštų cukraus
• 2 šaukštų 3,2 proc. riebumo „Dvaro“ kefyro
• Pusės arbatinio šaukštelio kepimo sodos

Varškėčių gaminimo procesas išties paprastas: nulupkite obuolius, pašalinkite jų branduolius ir sėklytes, o minkštimą sutarkuokite. Tarkuotą obuolį dėkite į dubenį kartu su varške, miltais, cukrumi, kepimo soda ir kefyru. Įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Iš gautos tešlos suformuokite norimo dydžio paplotėlius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant trupučio aliejaus. Vienai paplotėlių pusei gražiai apskrudus, verskite juos ant kitos ir taip pat kepkite, kol įgis rusvą atspalvį ir iškils. Varškėčius galite patiekti su mėgstamais priedais – grietine, jogurtu, riešutų kremu, bananais ar uogomis.

Varškės virtinukai su bananais

Virtinukai arba virti varškėtukai turbūt ne vienam yra nostalgiją keliantis ir vaikystę primenantis patiekalas. Jį išties mėgsta daugelis vaikų, tačiau virtinukais niekas netrukdo pasimėgauti ir suaugusiesiems. Įvairovės ir naujų skonių atradimo vardan, įprastus varškėtukus galima pagardinti bananu.

Dviem porcijoms tokių virtinukų prireiks:

• 300 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
• 1 didesnio banano
• Pusės stiklinės miltų
• 1 kiaušinio
• Žiupsnelio cukraus
• Žiupsnelio vanilės
• Žiupsnelio druskos
Pirmiausiai į varškę įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite. Tuomet suberkite cukrų, vanilę bei druską ir įdėkite šakute sutrintą bananą. Supilkite miltus ir išmaišykite. Turėtumėte gauti lipnią masę, iš kurios būtų galima formuoti virtinukus. Tam iš tešlos pirmiausiai suformuokite pailgas juosteles, o po to supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Sudėkite virtinukus į puode ant viryklės užvirtą vandenį ir virkite keletą minučių. Štai ir viskas – virtinukus galite patiekti su uogienėmis, grietine, sirupais ar kitais mėgstamais priedais.

Purus varškės apkepas su razinomis

Dar viena neabejotina varškės patiekalų klasika yra varškės apkepas. Ką tik iš orkaitės ištrauktas šiltas ir purus patiekalas tikrai tirps burnoje bei suteiks ne tik sotumo, bet ir malonumo jausmą. Prisiminkite ar naujai atraskite varškės apkepą su razinomis.

Vidutinio dydžio (5 porcijų) apkepui prireiks:

• 500 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
• 2 kiaušinių
• 90 g cukraus
• 75 g manų kruopų
• 100 ml 3,5 proc. riebumo „Dvaro“ pieno
• 100 g „Dvaro“ sviesto
• Žiupsnelio druskos
• Saujos razinų
• Žiupsnelio cukraus pudros

Razinas palikite karštame vandenyje išbrinkti. Atskirame dubenėlyje suplakite kiaušinį, įdėkite druskos ir varškę – viską gerai sumaišykite šaukštu. Tuomet įdėkite sviestą ir visą masę išmaišykite plakikliu. Į dubenį taip pat supilkite manų kruopas ir pieną. Viską dar kartą išmaišykite plakikliu ir sudėkite razinas. Jas reikėtų tolygiai įmaišyti į masę.

Ištepkite sviestu kepimo formą ir ją supilkite paruoštą apkepo masę. Beliko apkepą iškepti: kepimo indą dėkite į iki 190 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apkepą apie 40-50 minučių. Apkepo viršus turėtų gražiai apskrusti. Iš orkaitės ištrauktą patiekalą apibarstykite cukraus pudra ir patiekite su grietine ar uogiene.

Lietiniai su varške ir persikais

Varškė yra puikus įdaras lietiniams blynams. Juos dar paskaninę persikais gausite ir mažus, ir didelius pradžiuginsiantį patiekalą, kurtis puikiai tiks neskubiems savaitgalio pusryčiams.

Blynams prireiks:

• Pusantros stiklinės miltų
• 1 stiklinės 3,5 proc. riebumo „Dvaro“ pieno
• 1 stiklinės vandens
• 2 kiaušinių
• 1 šaukšto druskos
• 250 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
• Poros šaukštų cukraus
• 200 g konservuotų persikų

Lietinių tešlą paruoškite į dubenį suberdami miltus ir druską, įmušdami kiaušinius, supildami pieną bei vandenį ir viską gerai išmaišydami. Blynus kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje ant trupučio aliejaus.

Paruoškite blynų įdarą: smulkiai supjaustykite konservuotus persikus ir juos kartu su cukrumi išmaišykite varškėje. Ant iškeptų blynų dėkite po gerą šaukštą įdaro. Gražiai užlankstykite ir suformuokite pailgas juosteles arba stačiakampio formos vokelius. Iškeptus lietinius galite apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su grietine ar uogienėmis.

Trupininis varškės pyragas su kiviais

Varškė puikią reputaciją yra užsitarnavusi ir konditerijoje. Puikių desertų su šiuo produktu galima pasigaminti ir namuose. Vienas iš jų – trupininis varškės pyragas su kiviais.

Jam paruošti prireiks:

• 400 gramų kvietinių miltų
• 4 kiaušinių
• 180 gramų „Dvaro“ sviesto
• 200 gramų cukraus
• 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
• 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
• Žiupsnelio druskos
• 500 g 9 proc. riebumo „Dvaro“ varškės
• 2 kivių
• 2 šaukštų kukurūzų krakmolo
• 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Iki 180 °C įkaitinkite orkaitę. Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, 100 g cukraus, mažais gabalėliais supjaustytą sviestą, vanilinį cukrų, įmuškite 2 kiaušinius. Viską išmaišykite ir iki birių trupinių masės sutrinkite rankomis. Du trečdalius paruoštų trupinių paskirstykite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Šiek tiek papresuokite masę delnais ir apie 10 minučių kepkite vidurinėje orkaitės dalyje.

Kol pyrago pagrindas kepa, pasiruoškite įdarą: į dubenį suberkite varškę, 100 g cukraus, kukurūzų krakmolą, vanilės ekstraktą ir įmuškite du kiaušinius. Viską gerai išmaišykite plaktuvu. Griežinėliais supjaustykite nuluptus kivius.

Paruoštą įdarą paskirstykite ant iškepusio pyrago pagrindo, o ant viršaus išdėliokite kivių griežinėlius. Ant viršaus užbarstykite likusius trupinius ir dėkite pyragą į orkaitę kepti maždaug 40 minučių, iki kol viršus gražiai paruduos. Iškepusį pyragą supjaustykite gabalėliais, ragaukite ir vaišinkite svečius. Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Apelsinų „varškė“ – itin skanus ir nebrangiai pagaminamas pagardas įvairiems valgiams

JP Redakcija

Nebrangūs ir lengvai paruošiami receptai su varške: dietologas atsakė, kurią geriau pasirinkti – riebią ar liesesnę

JP Redakcija

Baltymais gausūs ir nebrangūs pikantiški varškės patiekalai: pagaminsite ne tik lengvai, bet ir itin maistingai

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads