Maisto švaistymas ir maisto atliekos yra vienos didžiausių šių dienų pasaulio problemų, ypač šventiniu laikotarpiu. Dažnai norėdami sukurti gausų vaišių stalą, ruošiame daugiau maisto, nei reikėtų, o nepanaudotas maistas dažnai atsiduria atliekų kibire. Toks švaistymas ne tik kenkia aplinkai, bet ir mažina mūsų pastangas švęsti atsakingai. Todėl svarbu kruopščiai planuoti šventinį meniu ir pasitelkti tvarius sprendimus.
Sudarykite meniu pagal svečių skaičių ir poreikius
Prieš pradedant ruošti meniu, tiksliai apskaičiuokite, kiek žmonių dalyvaus šventiniame pasibuvime, ir įvertinkite jų mitybos poreikius – ar bus vegetarų, veganų, alergijų turinčių asmenų. Tai padės sukurti subalansuotą meniu, kuriame nebus nereikalingų patiekalų, kurių niekas nevalgys.
Naudokite turimus ingredientus
Užuot bėgę į parduotuvę pirkti naujų produktų, pirma peržiūrėkite, ką jau turite šaldytuve ar sandėliuke. Likę kruopų, daržovių ar konservuotų produktų gaminiai gali pavirsti skaniais ir originaliais patiekalais. Pavyzdžiui, daržovių likučius galite panaudoti sriuboms, troškiniams ar apkepams, o vaisius – desertams ar kokteiliams. Tai padės sumažinti maisto atliekų kiekį.
Atsakingai planuokite porcijas
Dažnai ruošdami patiekalus linkstame pervertinti kiekį, tačiau galioja visiems puikiai pažįstama paprasta taisyklė – geriau ruošti mažiau, bet kokybiškiau. Galite naudoti porcijų skaičiuokles, kurios padės nustatyti tinkamą ingredientų kiekį, pritaikytą konkrečiai svečių grupei. Toks planavimas ne tik sumažins švaistymą, bet ir palengvins patiekalų ruošimą.
Panaudokite likučius
Jeigu po švenčių vis tiek lieka maisto, pasitelkite kūrybiškumą. Iš likučių galite sukurti naujus patiekalus: pavyzdžiui, kepta kalakutiena puikiai tiks sumuštiniams ar salotoms, o bulvių košė gali virsti puikiu bulvių apkepu. Dalinkitės likusiu maistu su svečiais – tai ne tik padės sumažinti maisto švaistymo problemas, bet ir pratęs šventinę nuotaiką.
Rinkitės vietinius ir sezoninius produktus
Vartodami sezono metu užaugintus vaisius, daržoves ir kitus produktus, sumažiname transportavimo metu išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį ir palaikome vietinius gamintojus. Be to, tokie produktai dažnai yra šviežesni ir skanesni.
Bendradarbiaukite su labdaros organizacijomis
Jei lieka daugiau maisto, nei galite sunaudoti ar pasidalinti su svečiais, pasidomėkite vietinėmis iniciatyvomis, kurios surenka nepanaudotą maistą ir paskirsto jį tiems, kam jo labiausiai reikia.
Kurkite šeimos tradicijas
Tvarus meniu gali tapti puikia proga ugdyti atsakingo vartojimo įpročius. Įtraukite vaikus ir artimuosius į maisto planavimą ir gamybą, mokykite juos apie porcijas, sezoniškumą ir likučių panaudojimą. Tai ne tik padės sumažinti maisto švaistymą, bet ir taps prasminga edukacine veikla.
Maisto atliekų rūšiavimas – atsakingas poelgis
Jeigu vis tik nepavyksta išvengti maisto ir likučių pertekliaus – naudokitės maisto atliekoms skirtais konteineriais. Maisto ir virtuvės atliekų konteineriai padeda sumažinti bendrų atliekų kiekį, leidžia išvengti perpildytų komunalinių atliekų konteinerių ir prisideda prie aplinkos tausojimo. Tinkamai surinktos maisto atliekos yra perdirbamos į kompostą ar biokurą, todėl svarbu jas mesti tik į tam skirtus konteinerius, vengiant maišyti su plastiku ar kitomis medžiagomis. Sąmoningas maisto atliekų rūšiavimas – švaresnių ir tvaresnių švenčių garantas!
AB „Panevėžio specialus autotransportas“ gyventojams primena, kad tiek privačių valdų gyventojai, tiek daugiabučių namų gyventojai, gali tinkamai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas atsiėmę jiems skirtas rūšiavimo priemones. Privačių valdų gyventojai jiems skitus 120 l. talpos konteinerius ir 7 l. talpos kibirėlius gali atsiimti atvykdami į bendrovę, adresu, Pilėnų g. 43, Panevėžys, ir nuo sausio 1 d tapti „Rūšiuojančiais namų ūkiais“ ir taip sutaupyti! Daugiabučių namų gyventojams yra skirti 7 l. talpos rūšiavimo kibirėliai.
Konsultacijos gyventojams:
- Telefonu: +370 607 777 60
- El. paštu: uzsakymai@psa.lt
- Adresas: Pilėnų g. 43, Panevėžys.
Tvarus požiūris į maisto produktus ir planavimą yra ne tik atsakingas sprendimas, bet ir galimybė puoselėti bendrumo jausmą. Ruošdami maistą su meile ir atsakomybe, galime sukurti šventes, kurios bus draugiškos tiek artimiesiems, tiek planetai.