Pakiršinio dvare įvyko penktasis Šaltibarščių gaminimo čempionatas. Šventės organizatoriai džiaugiasi, kad rožinis čempionatas kasmet vis auga ir vis daugiau dalyvių jame nori pasiūlyti savo šaltibarščių receptus. Jubiliejiniame čempionate užsiregistravo net 30 komandų. Tarp jų ir Trakiškio bendruomenė bei VšĮ „Vilties sodas“.
40 litrų
Trakiškio gyventojų bendruomenės pirmininkė Jolanta Silgienė atskleidė, kad čempionate pagamino net 40 litrų šaltibarščių.
„Tikrai nemažai. Pats čempionatas sulaukė daug žiūrovų ir daug dalyvaujančių komandų. Na, o mums sekėsi tikrai neblogai. Sprendžiant iš lankytojų, mūsų šaltibarščių ragautojų, girdėjome tik gerus ir labai gerus atsiliepimus. Išties džiaugiamės, jog jiems patiko. Mūsų šaltibarščiai buvo batviniai, t. y. iš burokėlių ir jaunų burokėlių lapų. Ir dar į savo šaltibarščius dėjome špinatinių rūgštynių. Viskas buvo marinuota su mūsų pačių spaustomis obuolių sultimis. Šaltibarščiai – natūralūs, be jokio acto, su rūgpieniu, grietine, agurkais, paskaninti krapais bei svogūnų laiškais“, – receptu dalijosi pirmininkė.
Moteris pasakojo, kad norėjo pagaminti tikrus, gerus batvinius.
„Ir mums pavyko, nes šaltibarščių šventėje ir norisi visiems pateikti tik gerą patiekalą. Labai džiaugėmės, kad geriausi mūsų šaltibarščių vertintojai buvo šventės lankytojai, kurių turėjome tikrai daug. Stovėjo ilga eilė, vos spėjome suktis. Tiesa, dar šventėje patiekėme ir šaltibarštinį sviestą su meškiniu česnaku, kuris labai tiko prie karštų bulvių. Labai visus nustebinome šiuo patiekalu“, – kalbėjo J. Silgienė.
Pirmas kartas
Su Trakiškio bendruomene Šaltibarščių čempionate J. Silgienė dalyvauja tik pirmą kartą.
„Esame du kartus dalyvavę su Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komanda. Abu kartus buvome užėmę antrą vietą“, – atviravo moteris.
Šį kartą, deja, prizinės vietos užimti nepavyko.
„Truputį gaila, kad nebuvo suskaičiuoti svarbiausi žmonių, kurie ragavo šaltibarščius, balsai. O visumoje, šventė – labai graži. Organizatoriai įdėjo išties daug pastangų, todėl jiems dar kartą dėkojame, jog galėjome sudalyvauti“, – dėkojo šaltibarščių gamintoja.