-4.7 C
Panevėžys
Trečiadienis, 19 vasario, 2025

Tokių ryžių dar nebūsite ragavę: pietų dėžutės idėja į mokyklą ar darbą

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Šiuo metu soduose bei daržuose karaliaujančios morkos gali būti puikus užkandis: traškios, saldžios, pilnos maistingųjų medžiagų bei turinčios mažai kalorijų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad morkos yra visų mėgstama ir dažnai vartojama daržovė. Jose yra skaidulų, vitaminų ir mineralų.

Be to, iš visų vaisių ir daržovių morkos yra geriausias beta karoteno šaltinis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip išsirinkti morkas parduotuvėje bei kur laikyti jas namuose, kad ilgiau pasimėgautume traškiomis.

Beta karoteno ir vitamino A šaltinis

Morkos jau daugiau kaip 2000 metų soduose ir laukuose auginamos daržovės. Tai – vienas universaliausių produktų, tinkantis tiek salotoms, tiek sriuboms ar troškiniams, tiek įvairiems desertams ruošti. Morkos nėra brangios, o prekybos centruose jų galima rasti ištisus metus. Rudeniui prasidėjus parduotuves jau pasiekė ir šviežias lietuviškų morkų derlius.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, mitybos specialistai morkas labiausiai vertina dėl šių daržovių maistinių savybių. Morkose gausu beta karoteno, previtamino A bei kitų organizmui reikalingų elementų.

„Morkos būna įvairių dydžių, formų ir spalvų. Šių šakniavaisinių daržovių galima rasti visame pasaulyje. O jei nuspręsite jas įtraukti į receptus, galite virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant grotelių bei vartoti žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu. Tačiau svarbiausia ne tai, kaip įvairiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis. Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Jose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio bei antioksidantų“, – morkų naudą vardija dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pažymi, kad į mitybos racioną šiuos šakniavaisius svarbu įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams, pavyzdžiui, juostelėmis pjaustytas morkas išalkus galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį. Vis dėlto, svarbu šių daržovių nepersivalgyti. „Valgant per daug morkų, oda, ypač delnai ar padai, gali nusidažyti oranžine spalva. Šis reiškinys vadinamas karotenemija“, – įspėja gydytoja.

Kaip atpažinti tinkamas?

Manoma, kad senovėje morkos buvo auginamos daugiausia dėl aromatingų lapų bei sėklų, o ne dėl šakniavaisių. Pavyzdžiui, keltai ir romėnai morkų sėklas naudojo vaistams. Tuo tarpu morkų šaknų vartojimo pėdsakų randama tik I amžiuje.

Kaip teigia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva, atpažinti tinkamas morkas padės jų odelė, todėl svarbu, kad ji būtų lygi: „Geriausios morkos bus tos, kurios vienodai susiaurėjusios ir be išsikišusių šoninių šaknų, tai rodys, kad jos optimaliai augo. Taip pat vertėtų patikrinti ar ant morkų galiuko nėra žalių dėmių, nes dėl to jos įgauna kartų skonį.“

Kviečiame namuose pasigaminti greitą, gardų ir maistingą patiekalą – morkų ryžius. Šis patiekalas puikiai tiks sočiai vakarienei ar pietų dėžutei.

RECEPTAS

Morkų ryžiai

Patiekalui reikės:

2 vnt. didelių morkų;

150 g ryžių;

1 vnt. didelio svogūno;

0.25 šaukštelio ciberžolės;

0.25 šaukštelio paprikos miltelių;

100 g keptų žemės riešutų;

Druskos pagal skonį;

0.5 šaukštelio kumino;

1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos .

Gaminimo eiga:

  1. Ryžius išvirkite ir padėkite į šoną.
  2. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, suberkite kuminus ir sukapotą aitriąją papriką.
  3. Suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės.
  4. Sudėkite tarkuotas morkas. Pabarstykite druska, ciberžolėmis. Viską pamaišykite.
  5. Suberkite virtus ryžius ir riešutus į keptuvę. Viską maišydami pakepkite kelias minutes.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Po žiemos švenčių jaučiatės persivalgę? Rytietiškas patiekalas – tai, ko reikia jūsų organizmui

JP Redakcija

Ką gaminti po švenčių paplonėjus piniginei: šis draugiškas biudžetui ingredientas pasitarnaus daugelyje receptų

JP Redakcija

Savaitgalis su azijietišku prieskoniu – 3 idėjos, ką pasigaminti, kai norisi lengvos ir nenuobodžios vakarienės

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads