Berlyne jau 89-ąjį kartą prasidėjo tarptautinė žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė“. Tradiciškai šioje pardoje įrengtoje Lietuvos ekspozicijoje šalies tautiniam paveldui atstovauja 11 dalyvių. Panevėžio kraštui atstovauja UAB „Radviliškio kaimo kepykla“ ir UAB „Šerno pėda“.
Kaip visuomet, parodoje vyksta įvairių valstybių delegacijų dvišaliai susitikimai. Šiemet laukiama net 300 tūkst. lankytojų iš viso pasaulio, pristatomos tokios aktualios socialinės problemos, kaip klimato apsauga, žiedinė ekonomika, išteklių tausojimas ir tvarus žemės naudojimas.
Dėmesys lietuviškam paveldui
Neprarandančioje aktualumo parodoje – dėmesys lietuviškam tautiniam paveldui.
„Žaliojoje savaitėje“ susitinka visi žemės ūkio ir maisto sektoriaus dalyviai – nuo ūkininkų, amatininkų iki politikų. Šiemet gaminius, kuriais didžiuojasi jų šalys, pristato 1400 parodos dalyvių iš 60 valstybių.
Kasmet Lietuvos ekspozicijoje vyksta ypatingų lietuviškų produktų pristatymas. Ankstesniais metais parodos lankytojai galėjo stebėtis čia demonstruotu milžinišku šakočiu ar duona, ragauti tikros tradicinės lietuviškos giros. Šiemet parodos lankytojai vaišinami lietuvišku sertifikuotu kisieliumi ir spurgomis.
Tai, kad išties galime didžiuotis tautiniu paveldu, įrodo ir parodos lankytojų dėmesys Lietuvos ekspozicijoje savo produktus pristatantiems ūkininkams, įmonėms, amatininkams.
Duonos ir kepinių paragauti parodoje siūlo bendrovė „Radviliškių kaimo kepykla“. 27 metus ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse garsėjanti įmonė parodoje „Žalioji savaitė“ lankytojams pristato konditerinius grybukus, šimtalapį, „Petronėlės“ duoną.
Didžiuojasi duona
Įmonės direktorė Audronė Kisielienė patikino, kad didžiuojasi duona ir kitais gaminiais.
„Mūsų namuose karaliauja duona, būtent jos į parodą ir atvežėme daugiausia. Parodos lankytojams tinka ir patinka tradicinė, visų grūdo dalių vien rugių miltų duona. Be to, be duonos turime mūsų garsiųjų grybukų, šimtalapių. Šiems gaminiams, kai kuriems duonos gaminiams, šįmet pavyko gauti kultūrinį paveldą, nes tautinį paveldą jau turėjome“, – pasakojo A. Kisielienė ir sakė, kad parodoje dalyvauja jau dešimtą kartą.
„Nors paroda mažėja, bet joje dalyvauti, manau, būtina. Taip pasitikrini save, savo produkciją. Lietuvių stendas parodoje gražus ir įdomus. Be to, mėgstamas parodos lankytojų vokiečių. Vokiečiai mėgsta lietuvišką duoną, nes jie tokios duonos neturi. Tačiau labiausiai jiems patinka saldumynai, ypač šakočiai, meduolių grybukai. Natūralūs produktai Vokietijoje vertinami“, – dalijosi mintimis lietuviškos duonos kepyklos savininkė.
Pateikė naujieną – vytintą danieliaus dešrą
Bendrovė „Šerno pėda“ parodai „Žalioji savaitė“ pateikė mėsos gaminius, kurie gaminami pagal senolių tradicijas.
„Parodos lankytojus stebiname danieliaus dešra su spanguolėmis ir kiaulienos lašiniais bei kumpiu. Be to, pristatėme žvėrienos – stirnienos, elnienos, briedienos – gaminius. Mūsų gaminiai – žvėriškai skanūs. Parodoje dalyvaujame jau ketvirtą kartą, nors vokiečiai labai taupus, bet nori visko paragauti, tai ir ragauja bei mažais gabaliukais perka. Šiai parodai pateikėme naujieną – vytintą danieliaus dešrą su trumais. Ji ypatingo skonio ir patinka tiek vokiečiams, tiek lietuviams“, – pasakojo apie parodą bendrovės „Šerno pėda“ vadovė Laura Viriūnė.