Šventėms besiruošiantys lietuviai nuo lentynų šluoja silkes: kalėdiniam stalui – gurmaniškas receptas



Tikriausiai nėra tokio stalo, ant kurio per didžiausias metų šventes nebūtų patiekta silkė – vienas iš tradicinių šventinių patiekalų. Statistika rodo, kad gruodžio mėnesį skirtingų silkės gaminių šalyje parduodama beveik dukart daugiau nei kitais mėnesiais. Patiekalų su silke gaminama pačių įvairiausių: nuo tradicinių mišrainių iki įmantrių užkandėlių.

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad pernai gruodį Lietuvoje buvo parduota beveik 500 tonų silkės gaminių ir patiekalų, kurių sudėtyje yra silkės. Palyginimui, kitais mėnesiais silkės vidutiniškai parduodama apie 230 tonų, išskyrus pernykštį kovą, kai dėl balandžio pradžioje švęstų Velykų silkių pardavimai šoktelėjo iki beveik 314 tonų per mėnesį.

Panaši tendencija išlieka ir šį gruodį. Maža to, tikėtina, kad šį mėnesį silkių lietuviai suvalgys dar daugiau, mat jų gaminių pasiūla smarkiai plečiasi.

„Silkė – ypač populiarus patiekalas lietuviškame meniu, gyventojų mėgstamas įvairiomis formomis: tai ne tik patiekiamos aliejuje, sūdytos, rūkytos ar marinuotos, bet ir įvairios silkių mišrainės, pavyzdžiui, su burokėliais ar keptomis daržovėmis, salotos, drebučiai, šaltiena ir kita. Matydami, kad lietuviai vis labiau linkę ragauti neatrastų skonių, taip pat eksperimentuoti virtuvėje, šiais metais pastebimai praplėtėme savo siūlomų silkės gaminių asortimentą“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Savo ruožtu „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi dažno dar neragautos keptos silkės gurmanišku receptu, puikiai tinkančiu paįvairinti šventinį stalą ir tapti pagrindiniu jo akcentu. Taip pat A. Poleninas siūlo idėją, kaip paįvairinti tradicinės silkės su morkomis ir svogūnais receptą.

[quote_box_center] Receptas: kaparėliais įdaryta kepta silkė

Reikės: 4 šviežių silkių; sviesto; pusės stiklinės džiūvėsėlių; šaukštelio garstyčių miltelių; citrinos; šaukšto kaparėlių; svogūno; mėgstamų šviežių prieskoninių žolelių; prieskonių – druskos, pipirų.

Paruošimas: Gaminant šį patiekalą, visų pirma paruoškite silkes – bent trims valandoms užmerkite jas šaltame vandenyje, kad sumažėtų sūrumo. Per tą laiką galite pasigaminti įdarą – sumaišykite džiūvėsėlius, garstyčių miltelius, smulkintas prieskonines žoleles, pavyzdžiui, petražoles, citrinos žievelę ir pusės citrinos sultis. Svieste pakepinkite druska ir pipirais pabarstytą svogūną, gautą masę supilkite į inde užmaišytą mišinį ir viską sumaišykite. Tuomet nuplaukite silkes ir išimkite kaulus, žuvis prikimškite pagamintu įdaru ir apriškite maistiniu siūlu, kad įdaras neištekėtų. Suguldę silkes ant skardos, uždėkite po gabalėlį sviesto, ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių. Skanaus![/quote_box_center]

[quote_box_center] Receptas: silkė su keptomis daržovėmis

Reikės: silkės; 4 salierų stiebų; 1 vid. dydžio morkos; 1 didelio lietuviško svogūno; 3-4 vid. dydžio lietuviškų bulvių; prieskonių – druskos, pipirų.

Paruošimas: Susmulkinkite salierų stiebus ir morką griežinėliais. Su mėgstamais prieskoniais pakepinkite svogūnus. Orkaitėje arba keptuvėje iškepkite stambiai pjaustytas bulves, pagardintas druska ir pipirais. Sumaišę bulves ir pakepintas daržoves viską papuoškite silke. Ragaukite, kol bulvės dar šiltos! [/quote_box_center]


1 komentarai

soulkitchen.lt 2020-01-12 23:37 at 23:37

Kadangi su žmona daug dirbame, tikrai sunkiai randame laiko dar ką nors gaminti. Dažniausiai tenka maistą kur nors užsakyti. Maniškė rado gerą vietelę kurioje labai skaniai gamina įvairius užkandžius ir kitus patiekalus, tai jei kokia šventė artėja, ten būname dažni klientai. Aišku jis nebus toks kokį įpratęs valgyti dažnas lietuvis, labiau restorano lygio maistas, tačiau stalas pasidaro įdomesnis ir tai nėra toks sunkus maistas nuo kurio norisi eiti miegoti. Manau tai puikus variantas norint skaniai ir įdomiai pasilepinti. O laiką kurį galėtum išnaudoti išnaudoti gamindamas, gali skirti šeimai

Atsakyti

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Priemonių planas: nemokamas maitinimas trečiokams nuo 2027-ųjų, po metų – ketvirtokams

JP Redakcija

35 tonos per mėnesį: kaip gamyboje susidarę trupiniai grįžta į maistą?

JP Redakcija

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads