Sveikesnė mityba: siūlo išbandyti augalinių balandėlių receptą

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Nepaisant vis daugiau dėmesio visuomenėje susilaukiančios augalinės mitybos privalumų tiek organizmui, tiek aplinkai, neretai norą pereiti prie tokio maitinimosi būdo stabdo mintis, jog teks atsisakyti savo pamėgtų tradicinių patiekalų.  „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Anilionė sako, kad norint maitintis sveikiau ir subalansuotai, nereikės atsisveikinti su mylimais skoniais, tereikia žinoti, kaip tradicinių patiekalų ingredientus pakeisti augalinėmis alternatyvomis, išsaugant pamėgtą tekstūrą ir skonio savybes.

„Kiekvienas mėgstame patiekalus, kurie mums yra artimi ir pažįstami. Tačiau pakeitus vos keletą ingredientų, juos galima paversti sveikesniais, neprarandant skonio ar tekstūros. Nuo tofu, augalinių gėrimų iki linų sėmenų – augalinės kilmės produktų pasirinkimas itin platus“, – sako M. Anilionė.

Rinkitės įvairius produktus

Augalinė mityba gali būti tokia pat paprasta ir įvairi, kaip ir tradicinė. Pasak M. Anilionės, svarbiausia pasirinkti tinkamas įprastų produktų augalinės kilmės alternatyvas.

„Pavyzdžiui, bulvių košei gardinti naudojamą pieną galite keisti augaliniais avižų, sojos ar migdolų gėrimais. Mėsą galima keisti tofu, grybais ar sojų gaminiais. Pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvėse galima rasti privataus prekės ženklo „Vemondo“ veganiškų vištienos bei jautienos skonių kepsnių, kurie gali pakeisti įprastinius patiekalus. Tokie pasirinkimai leidžia išsaugoti pažįstamus skonius ir tekstūras, tačiau tuo pačiu maitintis sveikiau“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

M. Anilionė pataria į savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau skirtingų produktų: „pirmiausia pakeiskite vieną ar du ingredientus mėgstamuose receptuose. Pavyzdžiui, išbandykite augalinį gėrimą vietoje įprasto karvės pieno arba sviestą sumuštiniams keiskite avokadu.“

Kaip pakeisti pagrindinius ingredientus?

Daugelis tradicinių receptų sunkiai įsivaizduojami be sviesto, pieno, mėsos ar kiaušinių. Pasak M. Anilionės, kiekvienas ingredientas turi skirtingą paskirtį patiekale, todėl itin svarbu žinoti, kam yra skirtas kiekvienas produktas.

„Vieni produktai atsakingi už skonį, kiti – už tekstūrą, o dar kiti veikia kaip rišamoji medžiaga. Pavyzdžiui, sūrio skonį padažuose ar užkandžiuose gali puikiai atkartoti maistinės mielės. Sviestą kepiniams ar košei pakeiskite augaliniu margarinu arba kokosų aliejumi. Jei recepte svarbi rišamoji funkcija, kaip kiaušinių alternatyvą galite naudoti linų sėmenis, sumaišytus su vandeniu arba trintus bananus“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Kad ir ką begamintumėte, svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir atrasti tai, kad labiausiai tinka jums. Pavyzdžiui, tofu yra itin universalus ingredientas, tinkantis tiek troškiniams, tiek desertams. Jį galima marinuoti, kepti taip pat panaudoti padažo kreminei tekstūrai išgauti.

„Lidl Lietuva“ siūlo išbandyti daugelio mėgstamų balandėlių augalinę versiją.

Augaliniai balandėliai

Reikės:

1 vnt. kopūsto,

2/3 stiklinės ryžių;

300 g mėgstamų grybų; 2 svogūnų;

1 morkos;

5 česnako skiltelių;

250 g smulkintų pomidorų savo sultyse;

1-2 šaukštų aliejaus;

2-3 lauro lapų;

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame:

Kopūsto galvą apvirkite pasūdytame vandenyje, kad suminkštėtų lapai. Po to ją atvėsinkite, išpjaukite kotą ir atskirkite lapus. Ryžius nuplaukite iki skaidraus vandens, šiek tiek apvirkite, kad dar būtų kieti, nukoškite ir atvėsinkite.

Grybus susmulkinkite, pavirkite juos 20 minučių ir nukoškite. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morką. Tuomet keptuvėje įkaitinkite aliejų, iki auksinės spalvos apkepinkite svogūną, įspauskite česnako skilteles, trumpai pakepinę, sudėkite morkas ir grybus. Visą masę kepkite pamaišydami apie 5 minutes.

Į atskirą dubenį sudėkite apkepintus grybus, morkas bei svogūnus su česnaku, taip pat ryžius, čiobrelius, įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Ant kopūsto lapo dėkite įdaro, susukite balandėlį ir apkepkite jį iš kiekvienos pusės keptuvėje po kelias min.

Susuktus balandėlius sudėkite į puodą, supilkite smulkintus pomidorus savo sultyse ir įpilkite šiek tiek vandens, kad balandėliai būtų pusiau apsemti. Įmeskite pasiruoštus lauro lapus, užvirinkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite viską ant silpnos ugnies apie pusvalandį.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kopūstai – pigu, sotu ir skanu: pamėgome turkiškus kebabus, laikas išbandyti ir turkiškus balandėlius

confident-noyce

Nesinori gaišti laiko vyniojant balandėlius? Išbandykite kopūstų „lazaniją“ – taip pat skanu, tik žymiai paprasčiau ir įspūdingiau

confident-noyce

Graikiški „balandėliai“ – išmokite pasigaminti tradicinius vynuogių lapų suktinukus

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau