Pieno, morkų, obuolių, dideli ir maži, senoviniai ir naujoviški – įvairiausi sūriai jau rugsėjo 11-ąją patrauks Panevėžio rajono gyventojų dėmesį. Bernatoniuose vyks jau dvidešimtoji Sūrio šventė, kuri tapo tikra tradicija.
Paįstrio kultūros centro Bernatonių padalinio vadovė Giedrė Rameikienė sutiko papasakoti, kas šeštadienį laukia šventės svečių ir kokių „antikvariatų“ bus galima įsigyti.

– Ši Sūrio šventė – jubiliejinė. Kuo jis bus kitokia nei praėjusiais metais?
– Didelių išskirtinumų, deja, nebus. Žinoma, jei lyginsime, kokia šventė buvo prieš dvidešimt metų ir dabar, ji – labai kitokia. Dabar daug įvairių technologijų, sūris jau irgi nebe toks. Reta šeimininkė, kuri gamina jį pagal senąsias sūrio tradicijas. Visgi mūsų šventėje tokių tikrai bus.
Tiesa, Sūrio šventė prasidės unikaliu, specialiai pastatytu, spektakliu „Sūrio gimimas“. Jame bus vaizduojamas visas kelias, kaip pagaminamas sūris.
– Kodėl verta apsilankyti šioje šventėje?
– Labai džiaugiamės, kad ši graži Sūrio šventės tradicija tęsiasi. Ją prieš du dešimtmečius pradėjo Reda Ona Manikienė. Visgi verta pripažinti, jog jau XXI amžius, todėl retas gyventojas laiko savo karvę ir iš jos pieno gamina senąjį sūrį. Aš jį dabar vadinu tikru „antikvariatu“. Tačiau, kaip minėjau, mūsų šventėje tokių gaspadinių – bus, todėl labai kviečiu apsilankyti šventėje, paragauti ir įsigyti tokių senovinių sūrių. Jų skonis – pasakiškas ir nepakartojamas.
