Rytietiška užtepėlė, kurią rasime daugelio lietuvių šaldytuvuose – jos maistingumas neprilygstamas

Autoriusjp
Fotofreepik.com


Avinžirniai – jau tūkstančius metų nepamainomi žmonių mitybos racione. Nors iš šių ankštinių daržovių galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų, tačiau turbūt daugelis lietuvių bent kartą yra ragavę jų humusą. Tai – vienas seniausių Artimųjų Rytų valgių, sparčiai išpopuliarėjęs visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad avinžirniai yra puikus baltymų šaltinis, o visavertės mitybos racione jie gali pakeisti mėsą. 

Avinžirniai – nepamainomas baltymų šaltinis 

Iš avinžirnių pagaminta užtepėlė – humusas – gali būti tituluojamas vienu seniausių pasaulio patiekalų. Savo nacionaliniu valgiu jį laiko ne viena Artimųjų Rytų valstybė, ne ką mažiau jis mėgstamas tiek Šiaurės Afrikos, tiek Pietų Europos šalių virtuvėse. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad į kasdienės mitybos racioną įtraukti ankštines daržoves ir iš jų pagamintus patiekalus yra ne viena priežastis.

„Avinžirniuose, kaip ir kituose ankštiniuose augaluose, galima rasti didelį visaverčių baltymų kiekį, vertingų angliavandenių, daug ląstelienos bei folio rūgšties. Be to, juose gausu įvairių vitaminų (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K) ir mineralų: kalcio, cinko, magnio, geležies, kalio bei fosforo, – avinžirnių maistines savybes vardija gydytoja dietologė ir priduria, kad sveikatai palankios mitybos rekomendacijos šiuo metu orientuojasi į gyvūninės kilmės baltymų mažinimą ir augalinės kilmės baltymų didinimą. – Ankštines daržoves, dėl didelio baltymų kiekio, į mitybą rekomenduojama įtraukti dažniau, nes jos gali būti puikus mėsos pakaitalas.“

Pasak dr. E. Gavelienės, humusas yra maistingas užkandis, kurį patogia forma ir skirtingais būdais galima įtraukti į valgiaraštį. Kadangi šviežių avinžirnių Lietuvoje rasti gana sudėtinga, ji rekomenduoja naudoti džiovintus arba konservuotus: „Šis produktas labiausiai vertinamas dėl augalinės kilmės baltymų, dėl to nesvarbu, kokioje formoje bus patiekiami, pagrindinis komponentas – baltymas – išlieka. Tik, priklausomai nuo avinžirnių paruošimo būdo, gali skirtis kai kurių mineralinių medžiagų bei vitaminų kiekiai.“

Nuo tradicinio skonio iki derinio su mangais ir kokosais  

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad humusas – vienas paprasčiausių patiekalų, kurį galima greitai ir lengvai pasigaminti iš maistingųjų avinžirnių. Be to, šį pagardą galima derinti skirtingais būdais: tepti ant duonos, naudoti kaip padažą tortilijoms arba valgyti su pitos paplotėliais, taip pat juo mėgautis su šviežiomis juostelėmis pjaustytomis morkomis, agurkais, paprikomis arba orkaitėje keptomis daržovėmis.

„Turbūt kiekvienas atras sau labiausiai patinkančius humuso derinimo būdus. Tačiau spalvų ir skonių įvairovei šį tradicinį Artimųjų Rytų patiekalą su avinžirniais verta pagardinti ir įvairiais priedais: saulėje džiovintais pomidorais, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, ciberžole, morkomis ar pan. Taupant laiką arba pritrūkus fantazijos visuomet galima išbandyti ir jau paruoštus humusus, pavyzdžiui, pirkėjams siūlome savo privačios etiketės „Rimi Planet“ humusus su karamelizuotais svogūnais, alyvuogėmis, baklažanais, burokėliais ir net mangais bei kokosais“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Pasigaminkite Artimųjų Rytų virtuvės įkvėptą patiekalą – gardų avinžirnių humusą. Šį užtepą paruošite ne tik labai lengvai, bet ir pigiai.

RECEPTAS

Avinžirnių humusas

Humusui reikės:

400 konservuotų avinžirnių;

3 v. š. alyvuogių aliejaus;

2 skiltelių česnako;

1 a. š. malto kumino;

2 v. š. sezamų pastos „tahini“;

1 vnt. citrinos sulčių.

Gaminimo eiga: 

  1. Nuplaukite avinžirnius po šaltu vandeniu ir leiskite vandeniui nuvarvėti.
  2. Smulkintuvu susmulkinkite avinžirnius ir visus likusius ingredientus.
  3. Patiekite humusą su duona arba šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Universalusis humusas: aukso gysla organizmui, tinkanti ne tik užkandžių lėkštei, bet ir sočiai vakarienei

JP Redakcija

Pirkinių krepšeliuose dažnėja senėjimą nutolinti padedantys produktai: gydytojas dietologas dalinasi auksine ankštinių daržovių nauda

JP Redakcija

Pietūs be mėsos: nustebsite, kad vienas pigus komponentas šalia daržovių gali taip pakeisti patiekalą

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads