0.8 C
Panevėžys
Trečiadienis, 5 vasario, 2025

Restoranus iškeičiame į pasaulio virtuvių fiestą namuose: gardu ir padės sutaupyti

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Tamsėjant ir pilkėjant rudens dienoms, daugybė žmonių paįvairina laisvalaikį lankydamiesi pamėgtuose restoranuose – gardūs patiekalai visada praskaidrina nuotaiką. Visgi, šis malonumas, augančių kainų ir šildymo sezono laikotarpiu, nėra finansiškai palankus. Gastronominiais atradimais ir jaukiais vakarais kartu šeima galima mėgautis ir namuose – tereikia lašelio fantazijos.

Ne paslaptis, kad vakarienė restorane yra gana nemažai lėšų pareikalaujantis malonumas, keturių asmenų šeimai galintis atsieiti bent 100 eurų ir daugiau. Vieni žmonės tokioms pramogoms kaupia papildomai, o kiti naudoja einamąjį atlyginimą. Tačiau finansų valdymo ekspertai sako, jog tokių išlaidų reikėtų vengti ar atsisakyti išvis, jei dėl jų nepavyksta pinigų susitaupyti ar net yra tekę skolintis.

„Mūsų užsakymu atliktas šalies gyventojų tyrimas parodė, jog penktadalis šalies gyventojų (21 proc.) per metus nieko nesutaupo iš esmės dėl to, jog mėnesio pabaigoje, atmetus reikalingas išlaidas, neturi jokių papildomų pinigų (74 proc. respondentų). Visgi, net ketvirtadalis šių žmonių kiekvieną mėnesį nurodė išleidžiantys pinigų pramogoms, įskaitant ir vakarienes restoranuose“, – įvardija finansų valdymo ir skolinimo platformos „Creditea“ klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė.

Anot jos, daliai žmonių vis dar trūksta finansinio raštingumo žinių ir tinkamo išlaidų prioritetizavimo. Finansų valdymo ekspertė pabrėžia, kad jei organizuojant mėnesio biudžetą, po būtiniausių išlaidų likusi suma skiriama pramogoms, o ne santaupoms – finansai nėra valdomi tinkamai. Būtent dėl šios priežasties, mėnesio pabaigoje prireikus didesnės sumos mokesčiams ar atsiradus nenumatytoms išlaidoms, asmeninis ar šeimos finansinis stabilumas gali gerokai sutrikti.

D. Stoškuvienė sako, jog tokią pramogą, kaip vakarienė restorane, galima iškeisti į paprastesnę ir daug mažiau išlaidų reikalaujančią vakarienę namuose. Visai šeimai pramogauti širdžiai mieloje aplinkoje bus ne tik pigiau, jaukiau, bet ir įdomiau – juk kiekvieną šeimos narį galima įtraukti į įvairius maisto ruošimo procesus. Pačių rankomis gaminama vakarienė suartins šeimą ir suteiks didesnę reikšmę, nei virtuvės šefų restorane ruoštas maistas.

Kviečiame išbandyti keletą vakarienės namuose idėjų, kurios nukels į spalvingiausius pasaulio kraštus.

Meksikietiškas vakarėlis

Teminis meksikietiško stiliaus vakarėlis namuose patiks net jauniausiems šeimos nariams. Gausybė spalvingų daržovių, traškūs užkandžiai, ryškūs skoniai – visa tai galima pasigaminti savo rankomis, o svarbiausia, kad visi gali prisidėti prie proceso.

Tradiciniams meksikietiškos virtuvės patiekalams, tokiems kaip įvairiai įdaryti takai, enčilados ar kesadilijos, dažniausiai prireikia tų pačių pagrindinių ingredientų, tad net ir gaminant kelis skirtingus patiekalus, pirkinių krepšelis bus mažesnis.

Nemažos dalies patiekalų gamybai meksikiečiai naudoja jautieną, tačiau siekiant finansiškai patrauklesnio varianto, šią mėsą galima iškeisti į kiaulieną ar vištieną. Pagardinimui neretai naudojamą žaliąją citriną taip pat galima pakeisti paprasta geltonąja citrina, o vietoje prieskoninės žolelės kalendros, galima naudoti dažnai namuose ant palangių auginamas žoleles, tokias kaip petražolės.

Spalvinga indiška fiesta

Indiška virtuvė garsėja gausybe ryškių prieskonių, plačiu daržovių bei žolelių naudojimu. Net apie 30 proc. Indijos gyventojų yra vegetarai. Vis dėlto, nors Indiškoje virtuvėje mėsa vartojama rečiau, patiekaluose naudojami prieskoniai bei kiti ingredientai Lietuvos prekybos centruose ar maisto parduotuvėse ne tik retai randami, bet ir gali nemažai kainuoti. Tad net ir gaminant patiekalus be mėsos, siekiant išleisti mažiau pinigų, patartina kai kuriuos sudėtinius maisto produktus pakeisti kitais.

Indišką varškės sūrį panyrą patiekaluose galima iškeisti į lietuvišką varškės sūrį, o gaminant kario patiekalą su moliūgu ar baklažanu, vietoje to galima rinktis cukiniją. Taip pat neretai receptuose naudojamus avinžirnius galima pakeisti į lęšius arba žirnius.

Ruošiant Indijoje populiarų garnyrą čatnį, kurio gamyboje dažnai naudojami tokie vaisiai kaip mangai, ananasai, papajos, vertėtų pasvarstyti apie šiek tiek kitokią patiekalo sudėtį. Indijos regiono Asamo virtuvėje ruošiamą čatnį sudaro kalendros lapeliai, špinatai, pomidorai, čili pipirai, ridikėliai, morkos, agurkai bei lęšiai – šis variantas puikiai atspindės indų virtuvę ir tuo pačiu leis sutaupyti.

Gardžiausio sušio varžytuvės

Nusikelti į Japoniją savo pačių virtuvėje – taip pat ne tik gardus, bet ir piniginei palankus variantas. Bene labiausiai žinomas japoniškos virtuvės patiekalas sušis yra lengvai ir greitai pagaminamas, o visas procesas nereikalauja daug specifinių žinių.

Nors lašiša bei avokadas yra dažnai aptinkami ingredientai sušiuose, siekiant sutaupyti, juos galima iškeisti į krabų skonio lazdeles arba tuną bei agurką. Kitus dažnus ingredientus, kaip ikrus ar krevetes, taip pat galima pakeisti labiau biudžetiniais pasirinkimais: morkomis, įvairiais sūriais ar cukinija.

Pasitelkus sumanumą ir šiek tiek kitokius ingredientus, galima pagaminti išties skanius sušius. Jei kiekvienas šeimos narys gamintų sušius pagal savo fantaziją, vakaro eigą galima vainikuoti skaniausio sušio varžytuvėmis.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Gyventojai gali įvertinti valdžios ketinimus stebėti maisto ir paslaugų kainas kainas

JP Redakcija

Dietistė atsakė, ar produktai be gliuteno yra geresni: dalinasi, kaip nepasiklysti alternatyvių produktų įvairovėje

JP Redakcija

Vis dažniau pirkinių krepšeliuose atsiduria augaliniai produktai: dietistė primena mitybos pamokas gerai savijautai

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads