Į restoraną „Vasaris“ rinkosi panevėžiečiai ir miesto svečiai iš visos Lietuvos. Čia jie mėgavosi vynu ir muzika.
„Daugybę metų žmonija derina muziką ir vynus. Tai vyksta visur: namuose, terasose, renginiuose, vyninėse. Muzika sužadina daugiau juslių. Į muziką, vyną ir maistą galime visuomet žiūrėti per emocijų prizmę, tad ryžomės dar vienai improvizacijai savo gimtajame mieste. Svečiams kūrėme savotiškas, gal net diskomfortiškas situacijas“, – apie vakaro idėją pasakoja šio restorano vadovė Miglė Gruzdenė.
Restorane „Vasaris“ svečiams buvo pateikti net 36 deriniai. Pirmoje dalyje vyko lengvojo stiliaus dviejų rūšių – baltojo ir rožinio vynų iš Ispanijos bei Vokietijos vyninių, degustavimas. Gurmanai ieškojo tinkamiausio vynų derinio su džiazo improvizacijos ir baladės skambesiu. Antrojoje dalyje buvo pateikti solidesni, 2020-ųjų gamybos, ąžuolo statinėse brandinti vynai iš Argentinos bei Prancūzijos vyninių. Fone skambėjo pianisto Pauliaus Zdanavičiaus džiazo improvizacijos bei šansona žanro kūriniai. Trečiojoje dalyje degustuotojai mėgavosi visame pasaulyje žinomų ir vertinamų, Italijos Toskanos regiono bei Austrijos Burgenlando vyninių, vynais. Šioje dalyje pianistas grojo tango muzikos improvizacijas.

„Diskomfortas toks, kad svečiai buvo kviečiami savo pojūčius patyrinėti patys, neignoruoti ateinančios vidinės emocijos ir diskutuoti. Tuomet tik ir atsiveria platesnės erdvės ir pajautimas, pavyksta mėgautis rezultatais, kurių nesitikima“, – paaiškino M. Gruzdenė ir tęsė:
„Mes kiekvienas ant liežuvio turime skirtingą kiekį receptorių. Todėl vieni yra jautresni aštrumui, sūrumui, saldumui, rūgštumui. O dėl kitų, turinčių mažiau receptorių, restorano kulinarų komanda turi pasistengti labiau, idant sužadintų jusles. Todėl ir pojūčiai deriniuose – labai individualūs. Yra daug tyrimų, kurių pagalba mes galime rasti atsakymus, kodėl deriniuose (pavyzdžiui maisto ir gėrimų, gėrimų ir muzikos, muzikos ir meno) yra tiek skirtingumų. Vienas įdomesnių, kai mokslininkai tyrinėja net seilių baltymą, tyrimui pasitelkia skirtingų tautybių asmenis. Kitas, irgi vertas individualaus tyrinėjimo – metodika, padedanti tobulai derinti maistą ir gėrimus. Jos pagalba molekuliniame lygmenyje derinami skirtingi ingredientai, žinant jų sutampančias molekules, galima pateikti svečiams netikėtus, tačiau net labai pavykusius derinius, o tai stebina, džiugina bei prisideda prie gastronomijos kultūros vystymosi“ – pasakojo restorano „Vasaris“ vadovė.

„Tokio stiliaus renginiai ne tik buria bendruomenę, bet ir lavina degustuotojo pojūčius, plečia pasaulėjautą. Būtent šiame vakare drauge su svečiais kėlėme prielaidą, jog vynas keičia skambesį, o muzika – turi įtakos skonio supratimui“, – aiškino M. Gruzdenė.
Kitame „Vasario“ komandos renginyje taip pat bus daug improvizacijų, tai „Jausminga vakarienė pas nonna Marietta“. Italijos dama, pasaulyje tituluotos dviratininkės Editos Pučinskaitės anyta, šiam renginiui pasiūlė Florencijos (Italija) kepsnį, kurio receptūrą paveldėjo iš savo prosenelės.
