Renkantis maisto produktus, vienas svarbiausių prioritetų – jo kokybė, tačiau vis dar retas žmogus atidžiai skaito etiketes ar domisi produkto kilme. Pavyzdžiui, pieno produktų kokybei daug įtakos turi karvių auginimo sąlygos ir pašarai. Antra vertus, natūralus ūkininkavimas reiškia ir daugiau pastangų, ir didesnę atsakomybę.
Pieno nauda sveikatai
Kaip paaiškino mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė, pienas yra kalcio, kuris stiprina kaulus ir dantis bei dalyvauja kituose procesuose, pavyzdžiui, nervų funkcijos ar kraujo krešėjimo, šaltinis, taip pat piene yra vitamino D ir B12. Jame gausu ir baltymų, svarbių gerai odos, plaukų, nagų bei raumenų būklei palaikyti. Jei žmogus valgo pakankamai baltymų turinčio maisto, gerokai sumažėja persivalgymo epizodų, jis ilgesnį laiką jaučiasi sotus.
Raugintuose pieno produktuose, pavyzdžiui, jogurte, kefyre ar rūgpienyje gausu probiotikų, kurie užtikrina sklandų virškinimą ir sveiką žarnyno mikroflorą bei palaiko stiprų imunitetą. Raugintuose produktuose yra ir laktozės, kuri lengviau virškinama. Pašnekovės žodžiais, kartais žmonės mano, jog netoleruoja laktozės ir atsisako visų pieno produktų, nors neigiamą organizmo reakciją jiems sukelia tik karvės pienas, o ne pieno produktai. Raugintuose pieno produktuose yra mikroorganizmų, kurie iš dalies suskaido laktozę, juose taip pat gausu vitaminų, mineralų ir baltymų.
Mitybos specialistė pritaria, jog ekologiškas pienas ir iš jo pagaminti pieno produktai naudingi sveikatai, mat tokiuose ūkiuose nenaudojamos sintetinės trąšos, pesticidai ar antibiotikai, o gyvuliams užtikrinamos geresnės gyvenimo sąlygos. Karvės ūkiuose paprastai gali laisvai ganytis lauke ir maitintis natūraliais pašarais, nuo kurių kokybės priklauso pieno skonis.
Ekologiškas pienas lyginant su įprastu turi daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių, mažiau chemikalų (dėl nenaudojamų sintetinių trąšų ir antibiotikų).
