Po dienos pietų Panevėžio restorane – ligoninės palata



Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas informuoja, kad pirmadienį iš Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo informaciją apie 5 susietus ūmios žarnyno infekcijos atvejus, įtariant bakterinės kilmės žarnyno infekciją, simptomai panašūs į salmonelinio enterito susirgimą.

Susirgusiųjų apklausos duomenimis, ligos priežastimi galėjo būti higienos taisyklių nesilaikymas ruošiant ar patiekiant maistą vienoje iš Panevėžio miesto maisto tvarkymo įmonių.

Informacija apie galimus higienos laikymosi taisyklių pažeidimus įmonėje perduota Panevėžio valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. NVSC Panevėžio departamentas maisto tvarkymo įmonei nurodė atlikti papildomą darbuotojų sveikatos dėl užkrečiamųjų ligų patikrinimą ir sergančiųjų darbuotojų laikiną nušalinimą nuo darbo. Židinio epidemiologinis tyrimas tęsiamas.

Ligos simptomai

Pirmieji ligos simptomai paprastai pasireiškia po 12-72 valandų po užsikrėtimo. Užsikrėtus Salmonella Enteritidis tipo bakterijomis, paprastai liga pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Karščiavimas dažniausiai trunka 1-3 dienas, o viduriavimas praeina per 3-7 dienas. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Sergantis salmonelioze žmogus gali būti infekcijos šaltiniu

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, pieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną, tačiau sergantis salmonelioze žmogus taip pat gali būti infekcijos šaltiniu. Infekcijos šaltiniu gali būti bet koks maistas, jei ruošiant nesilaikoma higienos reikalavimų. Rankomis ruošiamas maistas gali būti užteršiamas kryžminiu būdu, kai nuo paviršių arba įrankių bakterijos patenka į vartojimui paruoštą maistą ir kuris prieš vartojimą papildomai nėra termiškai apdorojamas.

[quote_box_center] Kaip sumažinti riziką užsikrėsti?

Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluminiu būdu apdoroto gyvūninio maisto: mėsos, vištienos, kiaušinių, pieno.

Vengti kryžminio maisto užteršimo. Tuo pačiu metu netvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir maisto produktų, kurie nebus termiškai apdorojami.

Negaminti maisto kitiems sergant salmonelioze ir kurį laiką persirgus šia infekcine liga (skiriant sukėlėją).

Visada nusiplauti rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis. [/quote_box_center]


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dėmesingas valgymas – raktas į sveiką gyvenimą: kodėl nutukimas yra liga ir kaip ją valdyti?

JP Redakcija

„Pricer“: pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vasarį brango 0,5 proc.

JP Redakcija

Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads