-0.7 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 9 sausio, 2025

Pigūs ir sveiki receptai su obuoliais: tiks pietums, vakarienei ir desertui

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Sausis daugybei žmonių susijęs su noru metus pradėti sveikiau ir pigiau. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai sveikatos stiprinimui ir biudžeto atstatymui pataria prisiminti receptus su obuoliais. Šie nedaug kainuojantys vaisiai turi nemažai naudos sveikatai ir gali tapti ingredientais daugybei skirtingų ir gardžių patiekalų.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė dalinasi, kad obuoliai – visus metus vienas populiariausių vaisių pirkėjų krepšeliuose.

„Obuolių sezonas „Maximoje“, galima sakyti, niekada nesibaigia. Net ir šalčiausią žiemą parduotuvėse lengva rasti puikios kokybės obuolių. Be to, šie vaisiai pirkėjus džiugina ir savo patraukliomis kainomis bei nuolat gaiviu vasarišku skoniu. Prie šių vaisių populiarumo prisideda ir tai, kad juos galima panaudoti ir kaip užkandį, ir kaip ingredientą daugybės įvairiausių receptų gamybai – ne tik saldiems kepiniams, bet ir įvairioms salotoms, padažams, obuoliai puikiai dera prie mėsos patiekalų. Štai pavyzdžiui, šią savaitę tinklo parduotuvėse pasirūpinus pirkėjų pamėgtais „Jonagold“ obuoliais už itin mažą kainą galima drąsiai eksperimentuoti ir šiuos vaisius atrasti naujose formose – tiek valgant kartu su vištiena, tiek gardinant salotas ar paprasčiausiai pasigaminant klasikinį obuolių pyragą“, – teigia „Maximos“ atstovė.

Obuoliai ypač naudingi sveikatai žiemą

Savo maisto racione naudoti kuo daugiau obuolių skatina ne tik patraukli jų kaina, visus metus išlaikoma šviežumo kartelė bei platus panaudojimas, bet ir nauda sveikatai. Anot dietologų, šiuose vaisiuose gausu tokių žmogaus organizmui reikalingų medžiagų kaip magnis, fosforas, geležis, kalis ir kalcis, A, B, C ir E grupių vitaminų bei daugybė mineralų. Per dieną jie rekomenduoja suvalgyti 2–3 obuolius.

Obuoliuose gausu ir skaidulų, kurios padeda gerinti virškinamojo trakto veiklą, palaikyti normalią organizmo veiklą, mažinti cholesterolį ir gliukozės koncentraciją kraujyje. Nuo sunaudojamų skaidulų kiekio gali priklausyti ir žmogaus gera nuotaika, jos, kaip ir vitaminas C, taip pat gali padėti sustiprinti imunitetą, kas itin aktualu žiemą. O kad nepritrūktų idėjų, kaip į kasdienę mitybą dažniau įtraukti obuolių, „Maximos“ kulinarijos ir konditerijos meistrai dalijasi net trimis nesudėtingais ir nebrangių valgių receptais.

Salotos su obuoliais

Šis patiekalas puikiai tiks norintiems nuo Naujųjų metų maitintis sveikiau ar tiesiog trokštantiems pavalgyti sočiau. Šioms salotoms reikės:

• 900 g Briuselio kopūstų;
• 1 vnt. didesnio obuolio „Jonagold“;
• 55 g čederio sūrio;
• 60 g džiovintų spanguolių;
• 60 g kedro riešutų;
• 80 ml obuolių sidro acto;
• 80 ml alyvuogių aliejaus;
• 1 skilt. česnako;
• 2 a. š. druskos;
• 1 a. š. garstyčių;
• 1 a. š. juodųjų pipirų;
• 1 a. š. klevų sirupo arba medaus.

Gaminimas. Dubenyje gerai išmaišykite actą, aliejų, sutrintą česnaką, druską, garstyčias, pipirus ir sirupą ar medų, kol gausite vientisą masę. Suberkite nuskustus Briuselio kopūstus ir dar kartą gerai išmaišykite. Palikite pastovėti nuo 20 minučių iki 4 valandų retkarčiais pamaišydami. Prieš patiekdami įmaišykite smulkiai supjaustytus obuolius, sutarkuotą sūrį, susmulkintas spanguoles bei kedro riešutus.

Vištiena su obuoliais

Šiam paprastam ir skaniam receptui reikės:

• 1,5 kg vištos;
• 4 vnt. obuolių „Jonagold“ (nenulupkite, nes žievelėje yra daugybė organizmui naudingų ingredientų);
• 60 g sviesto;
• 2 v. š. majonezo;
• česnako, druskos, pipirų ir paprikos miltelių (pagal skonį).

Gaminimas. Dubenyje sumaišykite pipirus, druską, paprikos miltelius, išspaustą česnaką ir majonezą. Gautu mišiniu gerai ištrinkite tiek vištos vidų, tiek išorę bei palikite marinavimui per visą naktį.
Obuolius supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklas. Pusę obuolių panaudokite vištos prikimšimui, kitą pusę atidėkite. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo formą padenkite kepimo popieriumi, įdėkite vištą ir kepkite apie 70 minučių. Jai kepant kelis kartus patariama mėsą aplaistyti susidariusiu skysčiu.

Ant karštos vištos sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą ir likusiais obuoliais bei viską kepkite dar apie 20 minučių. Iškeptą vištą patiekite kartu su iškeptais obuoliais.

Obuolių pyragas

Žinoma, kaip galėtume nepaminėti obuolių pyrago. Jam reikės:

• 3 vnt. vidutinio dydžio obuolių „Jonagold“;
• 30 g sviesto;
• 50 g rudojo cukraus;
• 1 vnt. kiaušinio;
• 1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos tešlos;
• 1 a. š. cinamono;
• 2 v. š. cukraus.

Gaminimas. Kol orkaitė kaista iki 200 laipsnių temperatūros, nulupkite obuolius, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiais griežinėliais. Juos kelias minutes, kol suminkštės, pakepkite didelėje keptuvėje ant sviesto. Tada suberkite cinamoną ir cukrų bei dar pakepkite apie 5–7 minutes, kol obuoliai karamelizuosis. Obuoliams vėstant, iškočiokite šaldytą tešlą ir puse jos padenkite kepimo popieriumi išklotą skardą. Į tešlos vidurį sudėkite obuolius, kad liktų apie 2,5 cm tarpai iki kraštų. Uždėkite antrą tešlos sluoksnį ir sandariai užspauskite kraštus, ištepkite išplaktu kiaušinio tryniu. Peiliu įpjaukite viršutinį tešlos sluoksnį ir šaukite į orkaitę maždaug 20 minučių.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Tegyvuoja grietinė: 3 šventiniai receptai, kurie padės išnaudoti geriausias šio produkto savybes

confident-noyce

Jau pats metas ruošti pirmąjį pyragą Kalėdoms: šie 4 kepiniai kas savaitę bus vis skanesni – prieš šventes sutaupysite ir laiko, ir pinigų

confident-noyce

Kūčių stalo repeticija: skaniausius receptus išbandykite jau dabar

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau