Patikrinus Lazdijų ligoninę, pacientams skirti maisto produktai rasti personalo kambaryje

Autoriusbns
Fotobns


Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patikrinimo Lazdijų ligoninėje metu nustatyta, kad maistas pacientams buvo tiekiamas ne pagal valgiaraštį ir ne pagal reikalingą racioną, dalis produktų aptikti personalo kambaryje.

Kaip trečiadienį pranešė tarnyba, patikrinus Lazdijų ligoninės maisto tvarkymo skyrių, kuris šiuo metu veikia kaip Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras, darbuotojų persirengimo kambaryje rasta įvairiausių maisto produktų, galimai „sutaupytų“ gaminant maistą pacientams.

„Šis atvejis dar kartą parodė, kad uždaruose kolektyvuose vis dar gyvuoja produktų „taupymo“ ir slėpimo atvejai. Kiekvienas virtuvės darbuotojas puikiai žino, kad personalui skirti baldai nėra maisto laikymo vieta, tad tokie „netyčiniai“ atvejų paaiškinimai – neįtikinantys“, – pranešime cituojama VMVT Alytaus priežiūros skyriaus patarėja Jūratė Černiavskienė.

„Toks nuolat nustatomas abejingumas vartotojui, o šiuo atveju ligoninės pacientui, kelia didelį susirūpinimą. Tinkamo maisto racionas ir jo kokybė gali daryti tiesioginę įtaką žmonių sveikatai, todėl norime atkreipti tiek ligoninių, tiek kitų viešojo maitinimo įstaigų vadovų dėmesį į atsakingo personalo parinkimą ir jo priežiūrą dirbant su maistu“, – teigė ji.

Pasak VMVT, valgiaraščiai įstaigoje ruošiami nekreipiant dėmesio į nustatytus reikalavimus – nebuvo sudaryti meniu sumažinto skaidulinių medžiagų kiekio ir sumažinto riebalų kiekio dietoms, gaminami patiekalai neatitiko numatytų receptūrų, deklaruojama maistinė energinė vertė pusryčiams, pietums ir vakarienei paskirstyta neproporcingai.

Maisto ruošimas vyko chaotiškai ir nesilaikant reikalavimų – pietums buvo skirta žaliavų 67 pacientams, tačiau paruošta net 74 porcijos, o sekmadieniais vietoje numatytų patiekalų – jūros lydekos maltinio su kukurūzų kruopomis bei pupelių sriubos – pacientams buvo tiekiami visiškai kiti valgiai – bulvių plokštainis ir daliai pacientų pagaminta ir patiekta miežinių kruopų sriuba, teigiama pranešime.

Tarnybos teigimu, keičiant patiekalus, nebuvo įvertinta nei maistinė, nei energinė vertė, o sriuba, maltiniai ir kiti patiekalai buvo ruošiami bendrose talpose, nepaisant skirtingų dietų reikalavimų.

Anot VMVT, darbuotojų persirengimo kambaryje, spintoje ir už jos, tarp avalynės, buvo rasta maisto produktų, sutampančių su naudojamais pacientų patiekalams ruošti: marinuoti agurkai, aliejus, krakmolas, kukurūzų kruopos. Personalo teigimu, šioje vietoje maisto produktai buvo palikti netyčia.

Taip pat patikrinus faktines maisto atsargas nustatyta neatitikimų – virtuvėje rasti ir galimai patiekalų gamybai laiku nesunaudoti, „sutaupyti“ maisto produktai, tarp kurių kiaušiniai, viščiukų broilerių krūtinėlės, kiaulienos kumpis, pieniškos dešrelės, ekologiškas aliejus.

VMVT primena, kad pacientų maitinimas turi atitikti nustatytus reikalavimus, o bet kokie pažeidimai gali turėti įtakos jų sveikatai ir gerovei.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

V. Adamkus paguldytas į ligoninę

JP Redakcija

Rokiškio ligoninėje vėl leidžiama lankyti pacientus

JP Redakcija

Panevėžyje į ligoninę paguldytas mažametis: galimai apsiplikė arbata

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads