-2.1 C
Panevėžys
Antradienis, 25 vasario, 2025

Parodė, kaip pasigaminti legendinį panevėžiečių patiekalą, kurio receptą slepia miesto restoranai



Panevėžyje beveik visos kavinės ir restoranai siūlo paragauti tradicinio miesto patiekalo – Čičinsko kepsnių. Tai ypatingas iš bulvių tešlos ir mėsos pagaminamas patiekalas, kuris geriausiai paruošiamas tik Aukštaitijoje.

Čičinsko kepsnių atsiradimo istoriją pasakoja sena legenda. Pasak jos, Panevėžio krašte, Upytėje, gyveno dvarininkas Čičinskas, kuris labai žiauriai ir negailestingai elgėsi su žmonėmis. Jį nubaudė dievai ir jis prasmego po žeme kartu su visu savo dvaru.

Piliakalnis, ant kurio, pasak legendos, gyveno dvarininkas, dar iki šiol yra lankomas žmonių ir jį vadina Čičinsko kalnu. Manoma, kad Čičinsko kepsniai ir buvo pradėti gaminti šiose vietovėse. Čičinsko kepsniai yra kasdieninis panevėžiečių patiekalas, dažniausiai valgomas pietums.

Jis turi daugybę paruošimų būdų – kiekviena šeima Panevėžyje čičinskus ruošia vis kitaip.

Panevėžyje gyvenanti Nijolė tikina, kad šį tradicinį Panevėžio patiekalą kituose Lietuvos miestuose mažai kas težino: „Kol gyvenau Kėdainių rajone, ten čičinskų niekas negamino. Juos gaminti pradėjau tik tada, kai atsikrausčiau gyventi į Panevėžį. Pirmą kartą jų paragavau viename miesto restorane ir nuo tada pradėjau šį patiekalą gaminti pati.“ Anot jos, Panevėžio kavinės ir restoranai labai saugo originalų čičinskų receptą ir niekam jo neatskleidžia. „Tame restorane man pasakė, kaip juos pagaminti, bet svarbiausių ir ypatingųjų ingredientų neatskleidė“, – prisiminė ji.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

35 tonos per mėnesį: kaip gamyboje susidarę trupiniai grįžta į maistą?

JP Redakcija

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

JP Redakcija

Lietuviai sau leidžia daugiau: maisto produktams taupo kaip latviai ir estai, bet išlaidauja pramogoms

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads