Panevėžyje, adresu Kosmonautų g. 10, duris atvėrė edukacijų ir švenčių studija „Kepk ir švęsk“. Ši studija skirta visiems, kurie tiki, kad kepiniai yra kur kas daugiau nei tiesiog desertas. Veiklų netrūks nei mokyklinio amžiaus vaikams, nei suaugusiesiems.
Įkvėpimo šaltinis – anūkės
Studijos įkūrėja Daina pasakoja, kad mintis apie savo veiklą kilo seniai. Dar jaunystėje išmokusi kepti tortus ir kitus kepinius, vėliau pajuto polinkį dekoruoti. Taip kilo mintis sujungti šiuos gebėjimus ir įkurti švenčių ir edukacijų studiją. Panevėžietė pasakoja, kad domėtis naujausiomis švenčių tendencijomis paskatino anūkės atsiradimas.
„Labai myliu vaikus ir beprotiškai laukiau anūkų. Manau, visi seneliai stengiasi pradžiuginti anūkus taip, kaip jiems išeina. Aš moku kepti, domiuosi dekoravimu, man įdomu rengti šventes, galvoti užsiėmimus ir žaidimus. Yra žmonių, kuriuos tai vargina, o man tai – malonumas. Norėjau suteikti džiaugsmo anūkei ir tuo pačiu padėti dukrai organizuoti šventę. Dabar paaugusios anūkės pačios pasako, kokio gimtadienio norės ir kokį tortą reikia iškepti, tada jau aš kimbu į darbus,“ – juokiasi moteris.
Alternatyva žaidimų kambariui
Studijos įkūrėja džiaugiasi, kad mieste daugėja žaidimo kambarių patiems mažiausiems ir priduria imdamasi veiklos daug galvojusi apie ūgtelėjusius vaikus.
„Dauguma žaidimų kambarių orientuoti į ikimokyklinio amžiaus vaikus. O kas toliau? Kaip švęsti gimtadienius, kai vaikas pasidaro per didelis čiuožykloms, o ir kamuoliukų baseinas tampa nebe toks įdomus? Taip kilo mintis apie edukacijas mokyklinio amžiaus vaikams.“
Edukacijos ne tik vaikams
Studijoje galima paminėti įvairias progas, ne tik vaikų šventes. Čia gimtadienius gali švęsti ir suaugusieji. Taip pat studijoje galima minėti mergvakarius, kūdikio sutiktuves (babyshower), surengti komandos stiprinimo vakarėlius (teambuilding), čia vyksta dirbtuvės įvairiomis progomis (Kalėdų, Velykų ir kt.), degustacinės popietės, konditerinės fotosesijos, nuo praėjusių metų pabaigos startavo konditerinis būrelis vaikams nuo 7 metų. Visų švenčių ašis ir šventės dalyvius suvienijanti veikla čia – pasirinkto patiekalo (saldaus arba užkandinio) kepimas.

Po pamokų – į konditerinį būrelį
Be teminių švenčių studijoje organizuojamas ir būrelis mokyklinio amžiaus vaikams. Paklausus studijos įkūrėjos, kuo jis svarbus, moteris sako, kad būrelis – tai tarsi treniruotė.
„Vaikystė – puikus metas pasėti meilės grūdelį gaminimui. Paprastai vaikai nori padėti virtuvėje. Jei neleisime kartą, kitą, greitai neprisikviesime net kojos įkelti į virtuvę. Dažniausiai po darbų tėvams reikia greitai paruošti vakarienę, nėra kada įtraukti į procesą ir vaikų – tam reikia ramaus laiko. Mes būrelyje būtent tai ir darome – gaminame ramiai, neskubėdami, savo tempu. Taip laviname smulkiąją motoriką, mikliname pirštukus, kad įprastų pjaustyti, lupti, maišyti ir t.t. Viskas vyksta palaipsniui. Nuosekliai praktikuodamiesi būrelyje vaikai įgauna įgūdžių ir su laiku galės savarankiškai padaryti tortą ar kitą gardumyną.“
Svarbiausia – eiti prie vaiko su meile
Neseniai startavęs būrelis jau sulaukė mokyklinukų ir jų tėvelių susidomėjimo. Pasakodama apie užsiėmimus studijos įkūrėja pabrėžia, kad labai svarbu sukurti jaukią atmosferą ir neužmiršti žaismingumo.
„Man svarbiausia, kad vaikams būtų gera gaminti. Nieko tokio, jei kažkas nukrenta, išsipila ar neišeina iš pirmo karto. Dauguma būrelį lankančių vaikų yra dar pradinukai. Kai kurie pirmą kartą lupa ir pjausto obuolį, mokosi atmatuoti, kiek reikės miltų ar cukraus, minko tešlą ir t.t. Rankytės dar neįgudusios. Svarbiausia neskubinti ir eiti prie vaiko su meile – tada viskas bus gerai. Vaikai išeis laimingi ir vis labiau pasitikės savimi. Tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad užsiimame tiesiog gaminimu. Iš tiesų čia vyksta kur kas daugiau.“
Kas laukia būrelyje?
Paklausta, ką gamina per užsiėmimus, studijos įkūrėja Daina pasakoja, ką yra numačiusi ateityje ir ką jau spėjo nuveikti.
„Planuose yra išties daug, bet pradžioje vaikai turi išmokti bazinių dalykų, todėl pradedame nuo paprastesnių kepinių – sausainių, keksiukų, bandelių, pyrago, tinginio ir pan. Kai rankos šiek tiek įgus, imsimės sudėtingesnių kepinių, susipažinsime su įvairiomis saldumynų dekoravimo technikomis, taip pat kalbėsime apie tai, kaip surengti gražią šventę – mokysimės dekoruoti kepinius, derinti spalvas ir formas bei serviruoti stalą. Kai vaikai įgaus daugiau žinių ir įgus rankos, kursime savo receptus ir organizuosime kepimo varžybas.

Kaip atrodo gimtadienis studijoje „Kepk ir švęsk“?
„Kad šventėje būtų smagu, reikia bendros veiklos. Studijoje mes kepame. Ką konkrečiai darysime, priklauso nuo tėvelių ir jubiliato – galime kepti sausainius, bandeles, pyragaičius ant pagaliukų (cake pop), makarunus, pyragą, meduolius, duoną, saldžius arba nesaldžius užkandžius ir t.t., o galime užsiimti kepinių dekoravimu. Tokiu atveju šventės dalyviams atėjus kepiniai jau bus paruošti, reikės tik puošti ir skanauti,“ – pasakoja studijos įkūrėja.
Ką veikti, kol orkaitėje čirška vaišės?
Kol kepa paruošti gaminiai, dalyviai gali laisvai bendrauti, o jei norisi konkretesnės veiklos, siūloma pažaisti žaidimų. „Labai norisi, kad šventė būtų smagi ir įsimintina. Todėl laukiant, kol iškeps gardumynai, organizuojame žaidimus,“ – sako Daina.
Dekoravimo paslaugos ir galimybė užsisakyti vaišių stalą
Studijoje vyrauja pastelinės spalvos, yra fotozona su milžiniškais saldumynais, kur be papildomo mokesčio įsiamžinti gali visi studijos lankytojai. Tačiau norintys išskirtinių akcentų, gali užsisakyti papildomas paslaugas.
„Kad šventė neštų kuo daugiau džiaugsmo, siūlome visus organizacinius rūpesčius perimti ant savo pečių. Jei norite išskirtinės šventės, galime sukurti teminį gimtadienio scenarijų, pagal temą dekoruoti studiją, paruošti saldumynų ir užkandėlių stalus, o jei yra noro, galime suorganizuoti net konditerinę fotosesiją,“ – pasakojo studijos įkūrėja Daina.
