Panevėžyje atsidaro lauko kavinės: vienus kausto nežinomybė, kitiems – šventinė diena

AutoriusDOVILĖ BARVIČIŪTĖ
FotoRIMVYDAS ANČEREVIČIUS
Šiandien lauko terasą taip pat atveria ir baras, griliaus restoranas „Meet Meat“.

Šiandien kavinės, barai ir restoranai po ilgo laiko vėl atveria duris, tačiau jų laukia nemenkas iššūkis. Viešojo maitinimo įstaigos turi prisitaikyti prie naujos realybės – tinkamai sureguliuoti lankytojų srautus bei užtikrinti klientų ir darbuotojų saugumą. Tiesa, duris atverti, o tiksliau lauko terasas, skuba ne visi. Vieni šio verslo atstovai nemato finansinės naudos dirbti su keliais staliukais lauke, kiti neskuba dėl savaitgalį pranašaujamų blogų orų.

Ypatinga diena

Panevėžio centre esančiame restoranėlyje „Bisas“ dirbanti padavėja Ieva Narbutaitė džiaugiasi, kad po ilgo laiko vėl viskas stojasi į savas vėžias. Pagal keliamus reikalavimus, visi čia dirbantys darbuotojai atliko koronaviruso testus. Visų atsakymai neigiami, todėl darbas prasidėjo jau vakar – ruošiantis klientus priimti lauko terasoje. Išlaikant dviejų metrų atstumus, čia pastatyti 7 staliukai.

„Labai laukėme ir norėjome, kad kuo greičiau mums leistų dirbti. Praėję ir šie metai buvo labai sunkūs ir liūdni, todėl ši diena ypatinga“, – sako I. Narbutaitė.

Restoranėlyje „Bisas“ kolektyvas džiaugiasi, kad po ilgo laiko vėl viskas stojasi į savas vėžias.

Yra proga švęsti

Šiandien lauko terasą taip pat atveria ir baras, griliaus restoranas „Meet Meat“. Jo direktorius Tomas Kasperavičius kviečia nepamiršti pasirūpinti šilta apranga, nes darbuotojai garantuoja gardžiausius pavasario vakarus. Juk yra proga švęsti, tai – lyg didysis ketvirtadienis.

„Esame pasirengę ir laukiam pirmųjų klientų. Ar jų turėsime šį savaitgalį, priklausys nuo orų ir nuo pačių žmonių, kiek jie yra pasiruošę bendrauti ir kontaktuoti su kitais“, – naujienų portalui JP sakė T. Kasperavičius.

Išlaikant visus reikalavimus, „Meet Meat“ vadovai lauke planuoja pastatyti aštuonis staliukus. Tiesa, meniu pasirinkimas kol kas bus kuklesnis, o kainos išliks nepakitusios.

„Labai laukiame, kada galėsime klientus pakviesti ir į vidų. Tada grįšime ne tik prie įprasto meniu, bet ir pasiūlysime naujienų. Taip pat džiaugiamės, kad pavyko išlaikyti visus darbuotojus. Grįžtame pilnu pajėgumu“, – džiaugiasi T. Kasperavičius.

Išlaikant visus reikalavimus, „Meet Meat“ vadovai lauke planuoja pastatyti aštuonis staliukus. Tiesa, meniu pasirinkimas kol kas bus kuklesnis, o kainos išliks nepakitusios.

Linksmybes gožia nežinomybė

Kavinėje „Kranto 12“ nuotaikos sklando ne tokios džiugios. Anksčiau galėjusi priimti 50 klientų, dabar jų gerokai sumažės. Pagal reikalavimus vienu metu bus galima priimti vos 20 žmonių.

Kavinės savininkas Egidijus Stunža sako, kad valdžios sprendimai neturi logikos, mintys pesimistinės ir slegia didelė nežinomybė. Nors kavinė ir pradės veikti, ar ji išliks gyva, parodys laikas.

„Nuo pavasario, kiek turėjau uždirbti pinigų, tiek jų praradau. Aš ne tik, kad vietoje stoviu, krentu žemyn, o tai ir yra baisiausia. Nusibodo būti be darbo. Taip, lauke atsidarysime, bet viskas labai problematiška, juolab, kad aplinkui, Kranto gatvėje, vyksta remonto darbai. Tarp statybų būti klientams turbūt nelabai malonu. Be to, sunku įsivaizduoti, kaip viskas atrodys realybėje.  Karantino metu visi darbuotojai buvo prastovose. Kaip reikės derinti darbą atsidarius kavinei, irgi nėra aišku. Turbūt vieni dirbs, kiti liks prastovose, paskui keisimės“, – sako E. Stunža.

Kavinėje „Kranto 12“ vienu metu bus galima priimti vos 20 žmonių.

Kaip kitą problemą direktorius įvardina darbo laiko ribojimą. „Dirbti nuo ryto negalime ir net nematome prasmės, o nuo 16 iki 21 valandos – labai mažas tarpas. Ar taip apsimoka, nežinau. Apskritai, mūsų atžvilgiu, sprendimai eina tik į blogąją pusę. Sutinku ir pritariu, kad kažkokie ribojimai privalo būti, bet prekybos centruose žmonės turi tiek kontaktų, kad pas mus tik pasvajoti galima, kaip užsikrėsti virusu. Dezinfekuojame kiekvieną stalą, plauname įrankius ir indus, nuolat valome rankenas, įvairius paviršius. Nesu matęs, kad prekybos centruose vyktų tokie dalykai“, – kalbėjo E. Stunža.

Klientus pasitiks mažesnėmis kainomis

Anot direktoriaus, kavinėje darbą pradėsiantys darbuotojai, ar neserga koronavirusu jau pasitikrino, bet kaip bus ateityje, ir vėlgi nėra aišku.

„Dėl tolimesnio testavimo nieko nežinome, lauksime iš Vyriausybės žinių. Bijome, kad neateitų tas laikas, kada nepersirgę ar neprasitestavę žmonės negalės ateiti į kavinę. Vėl kils problemų, ar kavinės darbuotojai galės ir turės teisę dirbti policininkais ir tikrinti žmonių dokumentus“, – svarsto kavinės „Kranto 12“ vadovas.

Ar pavyks išsikapstyti iš duobės, kavinės „Kranto 12“ savininkas nežino, tačiau klientus žada pasitikti mažesnėmis kainomis.

Ar pavyks išsikapstyti iš duobės, kavinės savininkas nežino, tačiau klientus žada pasitikti mažesnėmis kainomis.

„Kiek įmanoma, bandysime minimalizuoti kainas, suksimės, kaip tik galėsime, kaip bus – matysime ateityje“, – kalbėjo E. Stunža.

Viešbutyje „Romantic“ paruošta restorano lauko terasa, pasodintos gėles.

Ieškos sprendimų

Viešbučio „Romantic“ savininkė Dalia Remeikaitė neslepia, kad situacija išties sudėtinga, o ir džiaugtis nėra kuo.

„Viešbučio restoranas tikrai atsidarys. Vienu metu galėsime priimti apie dvidešimt žmonių. Paruošėme lauko terasą, pasodinome gėles, nudažėme kolonas. Tik valdžios sprendimai yra tokie, kad klausimas, ar finansiškai apsimokės. Bandysime kažką daryti, nors ir labai baisu. Jei grįš darbuotojai iš prastovų, jie turės užsidirbti atlyginimus.

Viešbučio „Romantic“ restoranas tikrai atsidarys. Vienu metu galėsime priimti apie dvidešimt žmonių.

O, žiūrint į Vyriausybės reikalavimus, nemanau, kad sugebėsime užsidirbti. Jeigu neuždirbi, nėra ką dalintis ir verslas išnyksta. Mažu greičiu visada dirbome, turėjome vieną kitą svečią, kažkiek gaminome išsivežimui, o, kaip valdžia dabar duos įsivažiuoti, visai neaišku. Vilniuje žada imti staliuko mokestį. Suprantu, kad tai daroma ne iš gero gyvenimo, bet, jeigu žmonės ateis išsiilgę bendravimo ir dvi valandas sėdės prie kavos puodelio, o restoranas turės vos penkis staliukus, nežinau, ar tai apsimoka. Viskas gulsis ant eilinio žmogaus pečių“, – kalbėjo D. Remeikaitė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

„Amber food“ grupės valdoma „Saldi kava“ bankrutuoja ir atleidžia visus 105 darbuotojus

JP Redakcija

Bankruotuoja Marijampolės sušių restoranas: atleidžiami 28 darbuotojai

JP Redakcija

Uždaromos Panevėžio kavinės vadovė: pavargau ieškoti idėjų, kaip surinkti pinigų mokesčiams

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads